Τι δεν πρέπει να τρώει ο σκύλος σας;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Αν έχετε υπάρξει ποτέ ιδιοκτήτης σκύλου, γνωρίζετε πως τα αγαπημένα μας τετράποδα αγαπούν το φαγητό και λατρεύουν τα μικρά σνακ επιβράβευσης που λαμβάνουν από τα αφεντικά τους κάθε φορά που είναι υπάκουα και φρόνιμα. Επίσης, γνωρίζετε πως τα κατοικίδιά μας δεν είναι «κάδοι απορριμμάτων» κι έτσι δεν μπορούμε να τα ταΐζουμε οτιδήποτε περισσέψει από το δικό μας γεύμα. Ο μεταβολισμός τους λειτουργεί πολύ διαφορετικά από τον δικό μας κι έτσι υπάρχουν τροφές που μπορούν να χωνέψουν εύκολα, άλλες που δυσκολεύονται να μεταβολίσουν και τέλος, τροφές που τους προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας. Ας δούμε λοιπόν, τι πρέπει να τρώει και τι όχι το κατοικίδιο σκυλάκι μας έτσι ώστε να παραμείνει χαρούμενο και υγιές.

Γάλα

Το μόνο γάλα που χρειάζονται τα σκυλιά είναι το μητρικό για τους 2 πρώτους μήνες της ζωής τους. Όσο μεγαλώνει ένα κουτάβι, το ένζυμο που διασπά την λακτόζη του γάλακτος, η λακτάση, μειώνεται προοδευτικά. Η κατανάλωση γάλακτος από έναν οργανισμό που δε μπορεί να διασπάσει την λακτόζη έχει ως αποτέλεσμα πόνους στο έντερο, τυμπανισμό (φούσκωμα), και κολίτιδα. Για τον λόγο αυτόν, μετά από έναν σταδιακό απογαλακτισμό, δεν πρέπει να ξαναδώσετε στον σκύλο σας γάλα.

Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να αναφέρουμε πως το ίδιο ισχύει για οποιοδήποτε θηλαστικό ζώο, γι’ αυτό δεν πρέπει να δίνουμε ούτε στις γάτες γάλα. Μέχρι και μερικές χιλιάδες χρόνια πριν, το ίδιο ίσχυε και για τον άνθρωπο, μιας είναι κι αυτός θηλαστικό είδος. Όμως, με την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και την χρήση του αγελαδινού γάλακτος, το γονίδιο της λακτάσης εξελίχθηκε και πλέον εκφράζεται και στους ενήλικες.

Κόκαλα

Πόσες φορές έχουμε δει κόσμο να μαζεύει τα κόκαλα μετά το πέρας ενός λουκούλιου γεύματος για να τα δώσει στον σκύλο του; κι όμως, κανένα κόκαλο δεν είναι κατάλληλο γα την διατροφή του σκύλου. Δεν είναι στη φύση κανενός θηλαστικού να τρώει τα κόκαλα, καθώς δεν έχουν καμία διατροφική αξία για τον οργανισμό ενώ παράλληλα δημιουργούν προβλήματα και μικροτραυματισμούς σε ολόκληρο το πεπτικό τους σύστημα. Για έναν σκύλο, τα κόκαλα δεν τίποτα άλλο πάρα μία ευχάριστη ενασχόληση. Αντί αυτού όμως, δώστε στο κατοικίδιό σας να παίξει με τα δικά του παιχνίδια που είναι ακίνδυνα.

Κονσέρβες για σκύλους

Οι κονσέρβες περιέχουν προϊόντα σφαγείου που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, αρκετό λίπος και ένα μικρό ποσοστό κρέατος, τόσο μικρό που προκαλεί έκπληξη. Περιέχουν επίσης συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης. Όπως καταλαβαίνετε, τα συστατικά αυτά δεν είναι ποιοτική διατροφή, ενώ παράλληλα προκαλούν δυσπεψία και κολίτιδα.

Λίπος σε μεγάλη ποσότητα

Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας λίπους από τον σκύλο σας, θα προκαλέσει κολίτιδα στην καλύτερη περίπτωση. Στην χειρότερη, μπορεί να επιφέρει οξεία παγκρεατίτιδα με κολικό, κατάσταση που είναι πολύ επικίνδυνη. Η καθημερινή κατανάλωση λιπαρών τροφών, όπως γνωρίζουμε, καταλήγει σε παχυσαρκία και τα άσχημα συνακόλουθά της όπως αρθρίτιδα, καρδιοαγγειακά προβλήματα, διαβήτης κλπ.

Ζάχαρη

Ίσως να έχετε ακούσει πως «τα γλυκά και οι σοκολάτες προκαλούν τύφλωση στον σκύλο». Αυτή η πρόταση δεν ισχύει. Τα σκυλιά, όπως και εμείς, μπορούν άφοβα να φάνε κάτι γλυκό σε λογική ποσότητα. Αυτό σημαίνει ότι, ένα σκυλάκι 10 κιλών δεν κάνει να φάει μία πάστα που είναι ανθρώπινη μερίδα γλυκού. Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει επιληπτική κρίση, ενώ η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης καταλήγει σε παχυσαρκία.

Ωμά κρεατικά και άπλυτα λαχανικά

Ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας ωμό κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά καθώς και άπλυτα ωμά λαχανικά είναι ακριβώς ο ίδιος για τον οποίο δεν τα τρώμε και εμείς ωμά: η τροφική δηλητηρίαση από διάφορα μικρόβια όπως Σαλμονέλα, Καμπυλοβακτηρίδιο, Κολοβακτηρίδιο, Κλωστρίδιο, Λιστέρια, Σταφυλόκοκκος, Τοξόπλασμα κ.α. . Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πραγματικά επίπονες για το κατοικίδιό σας και παρουσιάζουν διάρροιες, κοιλιακό άλγος, εμετούς, πυρετό κλπ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι και θανατηφόρες.

Σνακ όπως πατατάκια, γαριδάκια κ.α.

Συντηρητικά, χρώματα, πολύ αλάτι και ζάχαρη βρίσκονται σε περίσσεια μέσα σε αυτά τα φαγητά. Έτσι, δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τόσο στη δική μας διατροφή, όσο και στη διατροφή του σκύλου.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…