Τι δεν μπορεί να καθαρίσει το ξίδι

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

ti_den_mporei_na_katharisei_to_ksudiΤο κοινό ξίδι οικιακής χρήσης δεν σταματά να μας εκπλήσσει για τις νέες εφαρμογές του. Η πιτυρίδα, η μούχλα και τα άλατα στην μπανιέρα είναι μερικές αποστολές που μπορεί να φέρει εις πέρας επιτυχώς. Όμως, δεν είναι πάντα η λύση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταστεί εντελώς επικίνδυνο.

1. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε ξίδι σε κερωμένες επιφάνειες. Το ξίδι θα αφαιρέσει μόνο το κερί επηρεάζοντας τη γυαλάδα του αυτοκινήτου σας. Ωστόσο, το ξίδι αποτελεί καλή επιλογή στην προσπάθειά σας να αφαιρέσετε ένα παλιό στρώμα κεριού, προτού απλώσετε ένα φρέσκο ​​στρώμα βερνίκι.

2. Μην χρησιμοποιείτε ξίδι σε μαρμάρινους πάγκους ή άλλα πήλινα σκεύη, καθώς μπορεί να προκαλέσει τη διάβρωση της πέτρας, σύμφωνα με το Marble Institute.

3. Το smartphone και η οθόνη του laptop έχει πιθανώς ένα λεπτό στρώμα επικάλυψης ελαιόφοβου που περιορίζει τα δακτυλικά αποτυπώματα και τους λεκέδες. Το όξινο ξίδι μπορεί να αφαιρέσει αυτό το έλαιο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει να καθαρίζετε τις ευαίσθητες οθόνες.

4. Ο χυτοσίδηρος και το αλουμίνιο είναι αντιδραστικές επιφάνειες. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ξίδι για να καθαρίσετε κατσαρόλες και τηγάνια, χρησιμοποιήστε το αποκλειστικά για ανοξείδωτο ατσάλι και εμαγιέ μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο.

5. Η χλωρίνη και το ξίδι είναι ισχυρά καθαριστικά, και όταν αναμειχθούν αποτελούν ένα ισχυρό χημικό όπλο. Σε καμία περίπτωση μην προβείτε σε αυτή την ενέργεια.

6. Το ξίδι μπορεί να είναι χρήσιμο ως εντομοκτόνο, αλλά δεν πρέπει να το ψεκάζετε απευθείας στα φυτά καθώς μπορεί να τα καταστρέψει.

7. Μην προσπαθήσετε να καταπολεμήσετε τις ψείρες με ξίδι. Το ξίδι θα προκαλέσει το πήξιμο των πρωτεϊνών του αυγού δημιουργώντας μια κολλώδη ουσία που καθίσταται αδύνατο να καθαριστεί.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…