Τι ΔΕΝ είναι η αποδοχή

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Οι περισσότεροι θεωρούμε πως ξέρουμε τι σημαίνει «αποδέχομαι» τον εαυτό μου, ωστόσο υπάρχει ισχυρή πιθανότητα, άθελά μας, να υποσκάπτουμε την προσπάθεια που θέλουμε να κάνουμε…

Τι ΔΕΝ είναι η αποδοχή;

1. Η αποδοχή δεν είναι εγκεφαλική

Επειδή μπορείτε να το διατυπώσετε λογικά, δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκεστε στα 4Fs της μάχης, της φυγής, της κατάψυξης ή της λιποψυχίας (fight, flight, freeze, fawn). Tο γεγονός ότι απαγγέλλετε ένα μάντρα όπως “δεν φοβάμαι, έχω αυτοπεποίθηση” δεν αλλάζει την πραγματικότητα ότι τα πόδια σας δεν σας κρατάνε και οι παλάμες σας είναι ιδρωμένες. Ακόμα κι αν υπάρχουν στιγμές που νιώθετε καλά, αυτό δεν προεξοφλεί όλες τις άλλες πολλές φορές που σας πιάνει.

2. Η αποδοχή δεν σημαίνει να βυθίζεσαι

Αποδοχή δεν είναι να υποκύπτεις, να αφήνεις τον εαυτό σου να σαμποτάρει ή να αυτοκαταστρέφεται. Δεν είναι “ευκαιρία” για να πληγώσετε τον εαυτό σας επιδιδόμενοι σε μη ασφαλείς συμπεριφορές που θα μετανιώσετε, όπως παρορμητικά ψώνια ή ριψοκίνδυνο σεξ, ή να παραιτηθείτε. Αποδοχή σημαίνει να λες: "Είμαι εδώ τώρα, ακόμα κι αν είναι χάλια, και δεσμεύομαι να βγω σιγά σιγά", επειδή επίσης δεν γίνατε αυτό το άτομο από τη μια μέρα στην άλλη.

Τι ΔΕΝ είναι η αποδοχή

3. Η αποδοχή δεν είναι γραμμική

Θα αμφιταλαντεύεσαι μπρος-πίσω- υπάρχουν διαφορετικές πτυχές στο να αποδεχτείς αυτό που συνέβη. Κάποιες φορές δεν θα αποδεχτείτε τις πολύ ανθρώπινες εμπειρίες που βιώνετε. Και μερικές φορές θα λυπάστε τον εαυτό σας. Άλλες φορές, θα θέλετε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.

4. Η αποδοχή δεν μπορεί να επέλθει με επιβολή ή εξαναγκασμό

Η αποδοχή δεν είναι κάτι που μπορείτε να επιβάλλετε στον εαυτό σας, όπως το πάτημα ενός κουμπιού, δεν είστε ρομπότ. Με τον ίδιο τρόπο, σκεφτείτε τα κίνητρά σας για την αποδοχή – δεν έχει να κάνει με το να γίνετε πιο φωτισμένος άνθρωπος, να είστε ευγνώμων για ό,τι συνέβη ή να συγχωρήσετε κάποιον. Στην πραγματικότητα έχει να κάνει με το να βοηθήσετε τον εαυτό σας να θεραπευτεί και να είστε ευγνώμονες για την ικανότητά σας να τα καταφέρετε.

Το συμπέρασμα

Μερικές φορές μπορεί να αποδέχεστε αυτό που σας έχει συμβεί, ενώ εξακολουθείτε να είστε εκτεθειμένοι σε εκλυτικούς παράγοντες στο περιβάλλον σας. Για παράδειγμα, εξακολουθείτε να προσανατολίζεστε στην αναζήτηση εργασίας μετά την απόλυση, να εμπλέκεστε σε μια δικαστική υπόθεση με τον τοξικό πρώην σας ή να βρίσκετε το νέο σας ρυθμό σε μια νέα χώρα ή τη συνολική σας υγεία.

Και μια μέρα συνειδητοποιείτε ότι οι παράγοντες του περιβάλλοντος έχουν αλλάξει και μπορείτε να αναπνεύσετε ξανά. Και ίσως να έχετε ξεχάσει πώς είναι να αναπνέεις. Και συνειδητοποιείς ότι μέσα από τις στάχτες, έχει γεννηθεί ένας νέος άνθρωπος.

Το θέμα με την αποδοχή είναι ότι υπάρχουν πολλαπλές επαναλήψεις, και όταν αισθάνεστε απογοητευμένοι, κάντε ζουμ στην ευρύτερη εικόνα και τιμήστε την ανάπτυξή σας.

Πάρτε θάρρος ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.