Τι βρίσκεται πέρα από την αυτοπραγμάτωση;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Τι βρίσκεται πέρα από την αυτοπραγμάτωση; Υπάρχει κάτι ανώτερο στο οποίο μπορεί να στραφεί ένα άτομο εκτός από την προσπάθεια επίτευξης της αυτοπραγμάτωσης;

Στο μυαλό της πλειονότητας των φοιτητών κοινωνικών επιστημών αλλά και των επιχειρήσεων είναι χαραγμένη η ιεραρχία των αναγκών που όρισε ο γνωστός ψυχολόγος Αβραάμ Μάσλοου. Στην πραγματικότητα, αυτό ακριβώς το διάγραμμα μπορεί να θεωρηθεί ως μάντρα, καθώς είναι απίστευτα γνωστό στις μάζες. Τι λέει λοιπόν ο Μάσλοου σε αυτή την ιεραρχία των αναγκών;

Υποστήριξε ότι οι ανάγκες ενός ανθρώπου, οι οποίες δεν έχουν ικανοποιηθεί, είναι αυτές που επηρεάζουν τον ίδιο τον άνθρωπο. Και δεν είναι μόνο αυτό, προέβλεψε επίσης ότι όταν αυτές οι ανάγκες έχουν ικανοποιηθεί, δεν θα επηρεάζουν πλέον τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Πώς ταιριάζουν λοιπόν αυτές οι ανάγκες σε ένα περιβάλλον ιεραρχίας;

Λοιπόν, ξεκινώντας από τις φυσιολογικές μας ανάγκες, οι ανάγκες μας κινούνται προς τα πάνω, όπως ακριβώς συμβαίνει σε μια πυραμίδα. Η ιεραρχία κινείται από τις φυσιολογικές ανάγκες, όπως η πείνα, στην ασφάλεια και την προστασία, όπως η ανάγκη για ένα σπίτι, στη συνέχεια στην κοινωνική δραστηριότητα, όπως η αγάπη, στην εκτίμηση, δηλαδή το εγώ, και τέλος καταλήγει στην αυτοπραγμάτωση.

Συνολικά, λοιπόν, η αυτοπραγμάτωση είναι η υψηλότερη ανάγκη που μπορούμε να ικανοποιήσουμε και μέσα από αυτήν ακριβώς την ιεραρχία των αναγκών μπορούμε να εξερευνήσουμε την έννοια του τι βρίσκεται πέρα από την αυτοπραγμάτωση. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσουμε τι βρίσκεται πέρα από την αυτοπραγμάτωση είναι να ξεκινήσουμε κατανοώντας πώς συμπεριφέρονται οι αυτοπραγματωμένοι άνθρωποι.

Χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουν πετύχει την αυτοπραγμάτωση

Αφού ο Maslow παρουσίασε τη θεωρία του στον κόσμο, ο συγγραφέας και ψυχολόγος ScottBarryKaufman άρχισε να διερευνά την απάντηση σε ένα και μόνο ενδιαφέρον ερώτημα. Υπάρχει ένα σύνολο σύγχρονων εργαλείων που μπορούν να δείξουν αν αυτά τα χαρακτηριστικά αθροίζονται ή όχι σε αυτό που μόνο ως ενοποιητικοί παράγοντες της αυτοπραγμάτωσης μπορεί να χαρακτηριστεί; Τι ανακάλυψε λοιπόν ο ScottBarry ψάχνοντας για μια απάντηση;

Διαπίστωσε ότι υπάρχουν διάφοροι ανθρώπινοι δείκτες, όπως το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή, η ύπαρξη θετικών σχέσεων, η αυτοαποδοχή, η προσωπική ανάπτυξη, ο γνωστός σκοπός της ζωής και άλλα, που μπορούν εύκολα να συσχετιστούν με τα χαρακτηριστικά εκείνων των ανθρώπων που έχουν ικανοποιήσει τις ανάγκες τους για αυτοπραγμάτωση.

Εκτός από αυτό, υπάρχουν πολλαπλοί άλλοι δείκτες δημιουργικότητας καθώς και εργασιακής απόδοσης, οι οποίοι περιλαμβάνουν υψηλότερη ικανοποίηση από την εργασιακή ζωή του ατόμου, υψηλότερη απόδοση, ενισχυμένη δημιουργική ικανότητα και πολλά άλλα. Συνολικά, ο ScottBarry εντόπισε δεκαεπτά διαφορετικούς παράγοντες αυτοπραγμάτωσης, από τους οποίους οι δέκα αποδείχθηκε ότι οδηγούν σημαντικά έναν άνθρωπο προς την ικανοποίηση των αναγκών του για αυτοπραγμάτωση.

Να είστε σε θέση να εκτιμάτε διαρκώς

Ένας από τους δέκα παράγοντες είναι η ικανότητα να εκτιμάτε πολλά διαφορετικά πράγματα ξανά και ξανά. Οι άνθρωποι που έχουν φτάσει στο επίπεδο της αυτοπραγμάτωσης είναι σε θέση να αισθάνονται ευχαρίστηση και να εντυπωσιάζονται από βασικά πράγματα στη ζωή. Δεν πρόκειται μόνο για την απόλαυση της κατάστασης, των οικονομικών και κοινωνικών αγαθών, του πλούτου κ.λπ. αλλά και για την εκτίμηση της ομορφιάς και της ποιότητας που κρύβεται σε κάθε μικρό πράγμα.
Είτε πρόκειται για την απόλαυση ενός λουλουδιού, μιας γουλιάς νερού, του ζεστού ήλιου, την έκταση του σώματός σας όταν ξυπνάτε, είτε για την απόλαυση της παρέας των άλλων, οι άνθρωποι που έχουν φτάσει στην αυτοπραγμάτωση ξέρουν πώς να βρίσκουν νόημα και αξία σε όλα όσα υπάρχουν στο περιβάλλον τους.

Αυτοαποδοχή

Όσοι έχουν ικανοποιήσει την υψηλότερη ανάγκη, δηλαδή την αυτοπραγμάτωση, έχουν αποδεχτεί όλα όσα είναι. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αποδεχτεί όλες τις επιθυμίες τους, τις ιδιορρυθμίες τους, ακόμα και πράγματα για τα οποία θα ντρέπονταν πριν από αυτό, καθώς βλέπουν τον εαυτό τους ως σύνολο. Ένα πλήρες ανθρώπινο ον, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Παραμένοντας αυθεντικοί

Όσοι έχουν ικανοποιήσει τις ανάγκες τους για αυτοπραγμάτωση είναι σε θέση να παραμείνουν πιστοί σε αυτό που είναι, δηλαδή να παραμείνουν αυθεντικοί και να μην ακολουθούν τη νοοτροπία της αγέλης. Είναι επίσης σε θέση να διατηρούν την ακεραιότητά τους σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι αναξιοπρεπείς.
Εφόσον έχουν ήδη εκπληρώσει τις φιλοδοξίες τους και έχουν υπερβεί το εγώ τους, δεν τους ενδιαφέρει πλέον πώς τους βλέπουν οι άλλοι, καθώς έχουν υπεραρκετή εκτίμηση για τον εαυτό τους και τις αξίες τους. Ως εκ τούτου, δεν αισθάνονται καμία ανάγκη να ενεργήσουν ή να εκφραστούν με τρόπο που δεν αισθάνονται άνετα.

Ικανότητα διατήρησης της ψυχραιμίας

Ένας κοινός παράγοντας που μπορεί να παρατηρηθεί μεταξύ εκείνων που αυτοπραγματώνονται είναι η ικανότητα διατήρησης της ψυχραιμίας. Αυτό σημαίνει ότι ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων των σκαμπανεβασμάτων, οι αυτοπραγματωμένοι άνθρωποι είναι σε θέση να τα βλέπουν ως αναπόφευκτα. Είναι επίσης σε θέση να αποδέχονται αυτές τις καλές και τις κακές στιγμές με χάρη.

Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχουν σχεδιάσει, ξέρουν εύκολα πώς να αφήσουν την αποτυχία και να προχωρήσουν παρακάτω. Όταν τα πράγματα παίρνουν περισσότερο χρόνο από ό,τι πίστευαν ότι θα έπαιρναν, βλέπουν αυτή την καθυστέρηση ως ευλογία υπομονής. Δεν πολεμούν τη ζωή, αλλά αποδέχονται ειρηνικά όλα όσα τους συμβαίνουν.

Ισχυρή αίσθηση του σκοπού

Η πλειονότητα των ανθρώπων, που κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες αυτοπραγμάτωσης, είχαν σημαντικά ισχυρότερη αίσθηση του σκοπού στη ζωή τους. Έτσι, αυτή η ομάδα ανθρώπων που έχουν επιτύχει την αυτοπραγμάτωση αισθάνεται μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης. Δεν είναι μόνο αυτό, καθώς αισθάνονται επίσης μεγαλύτερο καθήκον να συγκεντρώνουν επιτεύγματα στη ζωή τους.

Έχουν επίγνωση ότι υπάρχουν πράγματα που είναι μεγαλύτερα από τα δικά τους προσωπικά κέρδη, αφού έχουν ήδη επιτύχει ό,τι επιθυμούσαν να επιτύχουν. Βλέπουν τους εαυτούς τους ως ανθρώπους που έχουν το προνόμιο να κάνουν κάτι που είναι μεγαλύτερο από αυτούς.

Να έχουν μια αποτελεσματική προοπτική απέναντι στην πραγματικότητα

Ένα άλλο χαρακτηριστικό για το οποίο είναι γνωστοί οι άνθρωποι που έχουν εκπληρώσει τις ανάγκες αυτοπραγμάτωσής τους είναι ότι έχουν μια προοπτική απέναντι στην πραγματικότητά τους που μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική. Ποια είναι λοιπόν αυτή η αποτελεσματική προοπτική και προσέγγιση απέναντι στην πραγματικότητα;

Λοιπόν, οι αυτοπραγματωμένοι άνθρωποι αναζητούν πάντα τρόπους μέσω των οποίων μπορούν να πλησιάσουν την πραγματική αλήθεια για το περιβάλλον τους και τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν. Η αναζήτηση της αλήθειας, σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να είναι η αναζήτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η μεταφορά για το περιβάλλον ή γενικά η προσθήκη αξιών εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο.

Να αισθάνεστε ότι κάθε εμπειρία είναι μια εμπειρία αιχμής

Δεδομένου ότι οι αυτοπραγματωμένοι άνθρωποι έχουν ικανοποιήσει όλες τις άλλες ανάγκες τους, είναι σε θέση να βλέπουν όλες τις εμπειρίες τους, όσο πεζές κι αν είναι, ως έναν νέο ορίζοντα. Στην πραγματικότητα, βλέπουν πάντα κάθε γεγονός ως κάτι που θα τους ανοίξει νέες ευκαιρίες, ακόμη και αν δεν ήταν μέρος του σχεδίου τους.
Έτσι, ό,τι κι αν συμβαίνει, κάθε εμπειρία που βιώνουν είναι μια εμπειρία αιχμής για τους ίδιους και τους ανθρώπους που είναι μαζί τους σε αυτή την εμπειρία. Καταλαβαίνουν ότι μερικές φορές μια μαύρη τρύπα μπορεί να είναι μερικές φορές μια πύλη προς διαφορετικές πραγματικότητες και έχουν επίγνωση της μοναδικότητας που κρύβει μέσα της κάθε στιγμή.

Έχουν δημιουργικό πνεύμα

Ένα άλλο σπουδαίο χαρακτηριστικό που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι αυτοπραγματωμένοι άνθρωποι είναι ότι έχουν δημιουργικό πνεύμα. Αυτό σημαίνει ότι, σε κάθε πτυχή της ζωής τους, είναι σε θέση να σκέφτονται έξω από το κουτί. Σημαίνει επίσης ότι ό,τι κάνουν τους αγγίζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Βλέπουν τους διαφορετικούς δρόμους και τα μονοπάτια που μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα με τρόπους που οι άλλοι δεν μπορούν, καθώς είναι συνδεδεμένοι με τη διαίσθησή τους, γεγονός που τους επιτρέπει να έχουν μια πολύ διαφορετική οπτική από εκείνους που δεν έχουν συνηθίσει να αξιοποιούν τη διαίσθηση για την εξεύρεση λύσεων και απαντήσεων στη ζωή.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.