Οι περισσότεροι θα συμφωνούσαμε στο ότι ο υπολογιστής είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Για αμέτρητους λόγους. Δουλειά, ψυχαγωγία, …
Τι μπορεί να σημαίνει όταν «παίζει» το μάτι σου;
Τι συμβαίνει όταν… πετάει το μάτι μας; Ο βλεφαροσπασμός, ή αλλιώς οι ασυνείδητες, ανεξέλεγκτες και επαναληπτικές συσπάσεις των βλεφάρων στα μάτια (μυοκυμίες) είναι ένα φαινόμενο που κατά περίσταση συμβαίνει σε όλους μας σε κάποια φάση.
Τι είναι οι μυοκυμίες
Πρόκειται για ακούσιες, άρρυθμες συσπάσεις των μυϊκών ινών του σφικτήρα του βλεφάρου, δηλαδή του μυός που είναι υπεύθυνος για το κλείσιμο του ματιού. Οι συσπάσεις αυτές στην πλειονότητα των περιπτώσεων προκαλούνται από το στρες και την σωματική κόπωση. Άλλες συνηθισμένες αιτίες είναι ο ερεθισμός και η κούραση των ματιών, η κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή το κάπνισμα, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, οι αλλεργίες και η ξηροφθαλμία.
Όταν η μυοκυμία του βλεφάρου οφείλεται στο στρες, οι τεχνικές για τη μείωσή του μπορεί να την καταπραΰνουν. Δοκιμάστε γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής, επισκέψεις σε φίλους, παιχνίδι με τα παιδιά ή/και το κατοικίδιό σας, οτιδήποτε σας ευχαριστεί και σας χαλαρώνει.
Η σωματική κόπωση μπορεί να προκαλέσει «πετάρισμα» στο μάτι όταν οφείλεται στην έλλειψη ύπνου. Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ και να τηρείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου.
Όσον αφορά την κόπωση των ματιών, αυτή είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε μυοκυμία του βλεφάρου όταν οφείλεται σε υπερβολική χρήση ψηφιακών μέσων (Η/Υ, τάμπλετ, smartphones, λάπτοπ κ.λπ.). Για να ξεκουράσετε τα μάτια σας πρέπει απαραιτήτως κάθε 20 λεπτά να κοιτάτε μακριά από την οθόνη (σε απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων) για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Αιτίες
- Κόπωση
- Καφεΐνη
- Βλεφαρίτιδα
- Ξηροφθαλμία
- Ευαισθησία στο φως
- Πολύ πιο σπάνια: παράλυση Bell, δυστονία, νόσος του Πάρκινσον, σύνδρομο Tourette
Πότε να πάτε στον γιατρό;
Το σύμπτωμα αυτό συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία και διαρκεί για λίγα λεπτά ή επανεμφανίζεται για ένα διάστημα μερικών εβδομάδων. Αν αρχίσετε να ανησυχείτε μήπως συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό, το άγχος που συσσωρεύεται μπορεί να επιδεινώσει το πετάρισμα του ματιού. Το πρόβλημα συνήθως είναι πως όταν αρχίσει να σας απασχολεί το πετάρισμα του ματιού, μπαίνετε σε έναν φαύλο κύκλο.
Αν, ωστόσο, πεταρίζουν συχνά τα μάτια σας, αν βλέπετε για κάποιες στιγμές διπλά, αν η μία κόρη αλλάξει σχήμα ή εντοπίσετε συσπάσεις του προσώπου και σε άλλα σημεία εκτός από τα βλέφαρα, καλό είναι να επισκεφθείτε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το πετάρισμα του ματιού μπορεί να είναι ένα πρόωρο σύμπτωμα πιο σοβαρών καταστάσεων όπως παράλυση του Μπελ, πολλαπλή σκλήρυνση ή σύνδρομο Τουρέτ.
Πώς να το περιορίσετε;
- Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο βλεφαροσπασμός υποχωρεί από μόνος του. Απλά βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά και μειώστε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ και καφέ.
- Αν η υποκείμενη αιτία είναι η ξηροφθαλμία, ή κάποιος ερεθισμός στα μάτια, δοκιμάστε τεχνητά δάκρυα που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Αυτό συχνά μειώνει τον βλεφαροσπασμό.
Μέχρι στιγμής, πάντως, οι γιατροί δεν έχουν βρει κάποια θεραπεία για το μάτι που πετάει. Αλλά, εκτός από τα τεχνητά δάκρυα, υπάρχουν και μερικές ακόμα μέθοδοι αντιμετώπισης, που έχουν δείξει κάποια αποτελέσματα.
Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία είναι τοξίνη botulinum (botulinum toxin, σε ουσίες όπως Botox, Dysport, Xeomin). Είναι μια ουσία που εφαρμόζεται και σε γενικότερους μυϊκούς σπασμούς του προσώπου. Ο γιατρός θα βάλει μικρές ποσότητες της τοξίνης αυτής στους μυς των ματιών σας για να μειωθούν οι σπασμοί. Το αποτέλεσμα διαρκεί μερικούς μήνες, προτού υποχωρήσει σταδιακά.
Εναλλακτικές θεραπείες:
- Βιοανάδραση
- Βελονισμός
- Ύπνωση
- Χειροπρακτική
- Διατροφικές θεραπείες
- Φιμέ γυαλιά