Τι αποκομίσαμε στο σεμινάριο του Believe in You “Προσφέρω στον κόσμο την αξία μου”

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας

Τι σημαίνει όμως προσφέρω στον κόσμο την αξία μου; Ένα από τα πολλά πράγματα που γίνανε σαφή κατά την διάρκεια του σεμιναρίου είναι πως το να προσφέρεις την αξία σου έχει θετική σημασία. Ακόμη και παρομοιάζοντας την προσφορά σαν “πώληση του εαυτού μας”, αποδείχθηκε πως το να θες να πουλήσεις τον εαυτό σου σε ανθρώπους που σε ενδιαφέρουν, που θες να γίνουν μέρος του κύκλου σου, που θες να συνεργαστείτε μαζί για κάποιο αποτέλεσμα, είναι υγιές. 

Αντίθετα, η αδράνεια και η παθητική στάση σε οδηγούν να είσαι έρμαιο των καταστάσεων, να περιμένεις την τύχη να σου χτυπήσει την πόρτα, χωρίς να έχεις κάνει την παραμικρή προσπάθεια. 

Ξεκαθάρισε τι θες 

Μια έννοια που συνδέεται άρρηκτα με την προσφορά είναι η ζήτηση. Στη δική μας περίπτωση προηγείται. Αυτό σημαίνει πως πριν προσφέρεις είναι καλό για σένα να ξέρεις τι ζητάς. Να ξέρεις τον σκοπό για τον οποίο είσαι έτοιμος να προσφέρεις την αξία σου. Η σημαντικότητα του σκοπού είναι καθοριστική καθώς είναι το κίνητρό σου, ο βαθύτερος λόγος να συνεχίσεις σε περίπτωση που δεν πάρεις κατευθείαν αυτό που ζητάς.

Δεν σημαίνει πως επειδή εσύ προσφέρεις την αξία σου θα πάρεις πάντα αυτό που ζητάς. Ίσως χρειαστεί να το διεκδικήσεις. Είναι όμως είναι πολύ πιο εύκολο να διεκδικήσεις κάτι που είναι συγκεκριμένο, παρά κάτι αόριστο. Το αόριστο μπορεί να έχεις πολλαπλές οπτικές, όμως δεν είναι μετρήσιμο. 


Διαβάστε επίσης : Η αξία της αυτοβελτίωσης


Σε ποιον κόσμο θες να προσφέρεις 

Σίγουρα το να προσφέρεις την αξία σου είναι μια επιδίωξη που το να ξέρεις τι ζητάς είναι κύριο στάδιό της. Εξίσου σημαντικό είναι να ξέρεις και τους ανθρώπους που θες να την προσφέρεις και αν είναι έτοιμοι επίσης να την δεχτούν. Για να το δεις αυτό πρέπει να μάθεις για τους άλλους ανθρώπους. Μέσω των ερωτήσεών σου μπορείς να ανακαλύψεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. 

Στη διαδικασία αυτή είναι πιθανό να χρειαστεί να αφεθείς και εσύ. Να μιλήσεις και εσύ για τα δικά σου θέλω. Είναι πολύ διαφορετικό να βλέπεις την προσφορά του εαυτού σου σαν μια εποικοδομητική κουβέντα, παρά σαν μια στυγνή πώληση που θες μόνο το αποτέλεσμα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τρομερές δυνατότητες αντίληψης και καταλαβαίνει πότε προσπαθούν να τον ξεγελάσουν. Οι ποιοτικές συναναστροφές είναι το κλειδί για μια καλύτερη προβολή και προσφορά της αξίας μας.

Αξιοποίησε τα δυνατά σου σημεία 

Όταν προσφέρεις την αξία σου ουσιαστικά προβάλεις τη θετική εικόνα του εαυτού σου, της οποίας μέρος αποτελούν τα δυνατά σου σημεία. Τα σημεία που πιστεύεις ότι κάνεις την διαφορά, που σε κάνουν ξεχωριστό και ιδιαίτερο.

Όλοι έχουμε τέτοια σημεία, με την διαφορά πως κάποιοι τα έχουν ανακαλύψει ενώ άλλοι όχι. Όσο κρυφά και αν είναι για σένα, είναι καθήκον σου να τα ανακαλύψεις. Αν νιώθεις πως δυσκολεύεσαι, ζήτησε από τον κοινωνικό σου περίγυρο να σε βοηθήσει. 

Σε κάθε συναναστροφή που έχεις, είτε μιλάς πολύ είτε λίγο, οι άνθρωποι θα σχηματίσουν μια άποψη για εσένα. Μην φοβάσαι να εκθέσεις τα δυνατά σου σημεία και τον εαυτό σου, καθώς τα αποτελέσματα μόνο προς το θετικό μπορούν να αλλάξουν.

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.