Τι αποκομίσαμε στο δωρεάν σεμινάριο «Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ»

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Γιατί ενώ θέλουμε, δεν μπορούμε; Υπάρχει τελικά «δεν θέλω» ή «δεν μπορώ» ή και τα δύο; Και τελικά πώς φτάνουμε από το «θέλω» στο «μπορώ»;

«Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ»: Τα αιτήματα των συμμετεχόντων

Το δωρεάν σεμινάριο φέρνει τον τίτλο του ομώνυμου βιβλίου της Εύης Ξυραφά και όχι άδικα, καθώς η ίδια καλείται να απαντήσει στα παραπάνω θεμελιώδη ερωτήματα. Η προσέλευση του κόσμου είναι τεράστια και αυτό αναδεικνύει τη μαγεία ενός διαδραστικού σεμιναρίου: τόσες διαφορετικές προσωπικότητες, τόσες ιστορίες και τόσες απαντήσεις. 

Η Εύη Ξυραφά θέτει στους συμμετέχοντες τρία καίρια ερωτήματα: τι είναι αυτό που θέλουν να πετύχουν ή να αλλάξουν και δεν μπορούν, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν και τι είδους βοήθεια αποζητούν. Μέσα από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων αποκαλύπτονται κάποια μοτίβα: παρατηρείται η ανάγκη για αλλαγή στη ζωή τους, είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο, ωστόσο εμποδίζονται από την έλλειψη πίστης στις ικανότητές τους ή και από το φόβο για το άγνωστο. Ήδη, πάντως, μέσα από την αναζήτηση βοήθειας δίνεται το πρώτο βασικό μάθημα διεκδικητικότητας. Υπήρχε ομοφωνία ως προς την αναζήτηση των κατάλληλων τρόπων και τεχνικών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει ο καθένας τους.

Οι γνώσεις μέσα από το δωρεάν σεμινάριο

Πώς μπορεί να γίνει ένα διαδικτυακό σεμινάριο με αθρόα προσέλευση τόσο παραγωγικό; Και όμως, αυτό μπορεί να συμβεί τόσο με την ανταπόκριση του κοινού, όσο και με το ταξίδι στη βαθιά γνώση που αναζητεί όποιος θέλει να μάθει τις βασικές δεξιότητες ζωής. Πριν κατακτήσουμε τα τρία κλειδιά της ζωής «θέλω-πιστεύω-μπορώ», είναι καλό να κατακτήσουμε τη δεξιότητα διατύπωσης των κατάλληλων ερωτήσεων και την ευγνωμοσύνη. 

Επιπλέον, τα νοητικά εμπόδια, όπως η ηλικία ως κοινωνικό κριτήριο, ή οι γενικεύσεις είναι κλασικοί παράγοντες που θέτουν εμπόδια στη μετάβαση από το «θέλω» στο «μπορώ». Σε αυτό το σημείο υπεισέρχονται οι βασικοί παράγοντες που συνεισφέρουν στη μετάβαση αυτή: θετική σκέψη, αυτοπεποίθηση, διαχείριση άγχους, συναισθηματική νοημοσύνη, επικοινωνία και διεκδικητικότητα. Μέσα από όλες αυτές τις δεξιότητες που αναλύονται διεξοδικά, διαμορφώνεται η θετική σκέψη, με την εστίαση στα «θέλω» αντί στα «δεν θέλω», η οποία αποτελεί βασικό εργαλείο σκέψης για την επίτευξη των στόχων μας.

Η ανταπόκριση απέναντι στη νέα γνώση

Για δύο ώρες, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο γίνονται μια μεγάλη οικογένεια και έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, ωθώντας σε γόνιμες συζητήσεις και δημιουργώντας ένα πραγματικά συγκινητικό κλίμα, καθώς αρκετοί από αυτούς βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν είτε στην κάμερα είτε στο chat μπροστά σε άγνωστο κόσμο και να ανοιχτούν σχετικά με τις δυσκολίες τους. Η ανταπόκριση στο σεμινάριο είναι πραγματικά συγκινητική.

“Ευχαριστώ πολύ για όλα όσα μας δίδαξες σήμερα Εύη μου. Ο Θεός να σε έχει πάντα καλά”. – Τσιάρα Ελισάβετ

“Κα Ξυραφά συγχαρητήρια για αυτό το λειτούργημα!!! Είστε εξαιρετική! Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία κάποια στιγμη να συμμετέχω στο bootcamp που τόσο πολύ το θέλω!!”- Mary Gliati

Για όσους το επιθυμούν, το νέο Life Skills Bootcamp ξεκινάει 8 Μαΐου! 

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.