Τι αποκομίσαμε στο σεμινάριο “Διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων” στο ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Συντάκτης: Αγγελική Μεθενίτη

Νέος κύκλος, νέο θέμα, νέα αρχή, νέα ομάδα… Τόπος συνάντησής μας τα ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Αθήνας. Το θέμα μας, η διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων όπως οι ενοχές, η απογοήτευση, ο θυμός, η απόρριψη, η ζήλεια.

Θολές έννοιες τα συναισθήματα, βοηθητικού χαρακτήρα κάθε ερέθισμα, ορισμός, εξήγηση καθοδήγηση. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε με την εισηγήτριά μας κα Ξυραφά στο συγκεκριμένο σεμινάριο. Διαφορετικοί χαρακτήρες, με ξεχωριστά βιώματα, συναντιούνται με κοινό στόχο την κατανόηση συναισθημάτων και την εύρεση των αιτιών που τα προκαλούν. Σε μια ομάδα δώδεκα μελών, ο θυμός προβλημάτισε το μεγαλύτερο ποσοστό.

Ένας εξ αυτών μοιράστηκε μαζί μας τις δυσκολίες της καθημερινότητας του επαγγέλματός του. Όντας ασφαλιστής έρχεται αντιμέτωπος με την ασυνέπεια, γεγονός που τον βγάζει εκτός του προγραμματισμού του και έχει κόστος στον ίδιο και στο χρόνο του.
Ερώτηση κλειδί προς τον εαυτό μας: Μπορώ να ελέγξω την ασυνέπεια των γύρω μου, όταν μάλιστα αυτή είναι στην κουλτούρα μας ως Έλληνες; Αντικειμενικά όχι, άρα αποδέχομαι ότι παρά τον εξαιρετικό προγραμματισμό μου, θα υπάρχουν τρίτοι παράγοντες που μπορούν να τον ανατρέψουν.

Μια νεαρή κοπέλα αναρωτήθηκε πως μπορεί να απαλλαγεί από το φόβο της απόρριψης στις διαπροσωπικές σχέσεις. Συμφωνήσαμε πως κάθε άτομο είναι διαφορετικό, άρα επιλέγει εκείνους που του ταιριάζουν προκειμένου να αισθάνεται ευχάριστα. Όλοι μας, όμως, να ταιριάζουμε με όλους είναι ανέφικτο. Ας σκεφτούμε λοιπόν ότι ο απέναντί μας, δεν μας απορρίπτει, απλώς αυτό που προσφέρουμε δεν ικανοποιεί τις δικές του συγκεκριμένες ανάγκες.

Οι ενοχές επίσης προβλημάτισαν μια άλλη κοπέλα. Παράδειγμα της εισηγήτριας:
Αισθανόμαστε ενοχές γιατί δεν βλέπουμε συχνά τους γονείς μας.
Ερώτηση στον εαυτό μας:
-Γιατί δεν βλέπουμε τους γονείς μας; Αν η απάντηση είναι λόγω έλλειψης χρόνου, τότε ίσως με καλύτερη διαχείριση να μπορούσαμε να επιτύχουμε να τους βλέπουμε συχνότερα.
Διαφορετικά, η πραγματική αιτία, είναι ότι δεν θέλουμε, δεν έχουμε την ανάγκη να τους επισκεπτόμαστε συχνότερα.

Το ενδεχόμενο απώλειας εργασίας ήταν επίσης ένας φόβος.

Η κα Ξυραφά τόνισε τη σημασία του να αναγνωρίζουμε σωστά τα συναισθήματά μας, ώστε να μπορέσουμε δουλέψουμε τη διαχείρισή τους. Αρκετοί συγχέαμε το φόβο με το άγχος. Το συναίσθημα του φόβου αναφέρεται σε κατάσταση που πιθανόν να υπάρξει ή όχι, μελλοντικά. Το άγχος ισχύει για το παρόν και προκαλείται από την αίσθησή μας ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος.
Άρα π.χ. η πιθανότητα απώλειας εργασίας είναι φόβος και όχι άγχος.

Μια μεθοδολογία που θα μας βοηθήσει να δούμε τί συμβαίνει, να Αναγνωρίσουμε – Κατανοήσουμε –Διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, είναι να ρωτήσουμε τον εαυτό μας:
– Τι νιώθω;
– Ποια σκέψη μου δημιούργησε το παραπάνω συναίσθημα;
– Ποια άλλα συναισθήματα έχω;
– Τι προσπαθώ να ελέγξω;
– Τι μπορώ να ελέγξω;
– Ποιες είναι οι επιλογές μου;

Είναι καλύτερο και ευκολότερα διαχειρίσιμο, να εκφράσουμε με σαφήνεια αυτό που μας ενοχλεί στον απέναντί μας, τη στιγμή που μας ενοχλεί.
Με αυτό τον τρόπο εξωτερικεύουμε το πρόβλημα, δίνουμε τις πραγματικές του διαστάσεις, δεν το διογκώνουμε στο μυαλό μας καταναλώνοντας πολύτιμη ενέργεια.

Ταπεινή συμβουλή: Μην παίρνετε προσωπικά όσα σας κάνουν οι άλλοι. Μόλις το 90% από αυτά έχουν να κάνουν πραγματικά με εσάς.

Πάντα με χαμόγελο το κλείσιμο της κουβέντας και ανανεώνουμε το ραντεβού για την επόμενη βδομάδα με την υπόσχεση ότι θα έχουμε δουλέψει τις ασκήσεις που μας δόθηκαν.

Τη Δευτέρα 1η Δεκέμβρίου 2014 θα συναντηθούμε ξανά για να επιλύσουμε άλλο ένα καυτό θέμα- τη «Διαχείριση αρνητικών ανθρώπων». Όσοι πιστοί προσέλθετε…

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2014

Ώρες διεξαγωγής: 18:30 -21:30, Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ, Ιουλιανού 33 & 3ης Σεπτεμβρίου, Αθήνα (τηλέφωνο γραμματείας: 210 8225983)

Ώρα προσέλευσης: 18:00

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 6128281, 6974781051

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Το κόστος κάθε σεμιναρίου είναι 25€ και μπορεί να καλυφθεί μέσω ΛΑΕΚ.

Επωφεληθείτε μέχρι τις 10/12/14 της προνομιακής έκπτωσης και κατοχυρώστε τη θέση σας!

*Τιμή για 4 σεμινάρια: 60€ από 100€

Για δηλώσεις συμμετοχής μπείτε εδώ:

http://www.flowmagazine.gr/believe_in_you_workshops_8

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

getbusy.gr, neolaia.gr, paso.gr, womenonly.gr, coolcatradio.com

Συντάκτης: Αγγελική Μεθενίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr