Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο «Ζήστε τη ζωή που ονειρεύεστε»

Συντάκτης: Χριστίνα Δραμιτινού

Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο «Ζήστε τη ζωή που ονειρεύεστε»Ζήστε τη ζωή που ονειρεύεστε ήταν το θέμα του δέκατου πλέον δωρεάν σεμιναρίου της δράσης Believe In You που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων των καταστημάτων Public.

Στην πορεία προς την πραγματοποίηση των ονείρων μας, μας συνόδευσε για άλλη μία φορά η κα Εύη Ξυραφά, σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Η κα Ξυραφά ξεκίνησε το σεμινάριο συστήνοντας τον εαυτό της και τη δράση της αλλά και δίνοντας μία υπόσχεση: να γίνει αυτή η συνάντηση πηγή έμπνευσης για όλους όσους θέλουν να υλοποιήσουν τα όνειρά τους…

Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Με αυτό τον προβληματισμό και… φιλοσοφική διάθεση ξεκίνησε την παρουσίαση θέλοντας να μας θυμίσει πως όσα κάνουμε στη ζωή μας πρέπει να έχουν πραγματικό νόημα για εμάς! Το ερώτημα συνόδεψε, μάλιστα, με μία μικρή διάσημη ιστορία του Τζον Λένον ο οποίος ήταν δεν ήταν πέντε χρονών όταν η μαμά του του είπε πως η ευτυχία είναι το νόημα της ζωής. Όταν πήγε, λοιπόν, στο σχολείο και η δασκάλα του τον ρώτησε τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, εκείνος απάντησε “ευτυχισμένος”. Κι όταν η δασκάλα του είπε πως μάλλον δεν έχει καταλάβει την ερώτηση, εκείνος της είπε: «εσύ δεν έχεις καταλάβει το νόημα της ζωής». Μήπως, λοιπόν, μεγαλώσαμε, γίναμε όσα θέλαμε να γίνουμε αλλά ξεχάσαμε να γίνουμε ευτυχισμένοι;

Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο «Ζήστε τη ζωή που ονειρεύεστε»Η κα Ξυραφά συνέχισε με μερικά ακόμη ερωτήματα με σκοπό να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ποιο είναι το όνειρό μας αλλά και τα βήματα που χρειάζεται να κάνουμε για να τα ακολουθήσουμε. Μας ρώτησε αν πιστεύουμε ότι η επιτυχία είναι θέμα τύχης ή επιλογών; Ο λόγος που μας ζήτησε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα είναι πως αν στεκόμαστε κάπου ανάμεσα στα δύο, τείνουμε να αποδίδουμε την αποτυχία σε εξωτερικούς παράγοντες και να εγκαταλείπουμε πιο εύκολα… Μας ρώτησε ακόμα αν στη ζωή μας υπερισχύει το πρέπει ή το θέλω, λέγοντάς μας πως όλες οι επιλογές έχουν ένα τίμημα, αλλά όταν κυνηγάμε πραγματικά τα θέλω μας το τίμημα αυτό το αντέχει η ψυχή μας!

Μιλήσαμε, στη συνέχεια, για την πηγή έμπνευσης του σεμιναρίου, το βιβλίο «Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει» των εκδόσεων Διόπτρα. Η κα Ξυραφά μας είπε για την ιστορία της συγγραφέως Sun-Mi-Hwang, η οποία ενώ δεν μπόρεσε να πάει στο Γυμνάσιο λόγω του ότι ήταν φτωχή, κατάφερε να κάνει μέχρι και μεταπτυχιακό και εν τέλει να γίνει συγγραφέας διεθνούς φήμης και ένα πραγματικό παράδειγμα θέλησης και επιμονής. Συζητήσαμε, φυσικά, και για την ιστορία της «περίφημης» κότας, ένα αλληγορικό παραμύθι με βαθιά νοήματα: Πώς ένα όνειρο σου δίνει δύναμη και κουράγιο για να ζεις και να ανταπεξέρχεσαι στις κακουχίες, πώς καταφέρνεις να πάψεις να είσαι όμοιος και να γίνεις πραγματικά ο εαυτός σου και πολλά άλλα. Συνοψίζοντας, μάλιστα, το νόημα του βιβλίου σε μία μόνο φράση, η κα Ξυραφά μας προέτρεψε να κλειδώσουμε τα πρέπει μας σε ένα συρτάρι και να παλέψουμε για τα θέλω μας μέχρι τέλους!

Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο «Ζήστε τη ζωή που ονειρεύεστε»Το σεμινάριο προχώρησε με «παιχνίδι» στο οποίο μας κάλεσε να μαντέψουμε για ποιους λόγους οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το όνειρό τους! Οι απαντήσεις ήταν πολλές και αποδειχθήκαμε καλοί παίχτες καθώς φάνηκε να είμαστε εξοικειωμένοι με τους λόγους που μας εμποδίζουν: Αποθάρρυνση από το περιβάλλον, τραύματα του παρελθόντος, συμβιβασμός, έλλειψη αυτοπεποίθησης, αλλά και έλλειψη φαντασίας. Αν πιστέψουμε, όμως, ότι πραγματικά μπορούμε να τα καταφέρουμε τότε το τοπίο ξεκαθαρίζει και η απόσταση ανάμεσα σε μας και τα όνειρά μας μοιάζει πλέον μικρότερη!

“Παίξαμε” ακόμη μία φορά, μιλώντας πλέον για τους φόβους που μας εμποδίζουν να ζήσουμε το όνειρό μας! Τα εμπόδια είναι πολλά και βαλθήκαμε να τα εξετάσουμε ένα ένα. Μιλήσαμε για τη δύναμη της αμφιβολίας που μπορεί να σκοτώσει περισσότερα όνειρα από ότι η αποτυχία θα καταφέρει ποτέ να σκοτώσει! Συζητήσαμε ακόμη για τον φόβο της αποτυχίας, τον παράδοξο φόβο της επιτυχίας και κάθε άλλη σκέψη που μας εμποδίζει και πώς να την αντιμετωπίζουμε.

Λίγο πριν κλείσουμε το ζήτημα των φόβων, συζητήσαμε για τον φόβο της άγνοιας. Πολλές φορές δεν κυνηγάμε ένα όνειρο, όχι γιατί μας εμποδίζει κάτι άλλο, αλλά γιατί στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο να το υλοποιήσουμε. Η κα Ξυραφά μας είπε πως δεν πρόκειται για έναν αβάσιμο φόβο καθώς αν θέλουμε πραγματικά να κυνηγήσουμε το όνειρό μας, οφείλουμε να είμαστε εφοδιασμένοι! Ποιο είναι, λοιπόν, το μυστικό της επιτυχίας αν θέλουμε να νικήσουμε τον φόβο της άγνοιας; Τα βήματα είναι τέσσερα και αλληλοσυμπληρώνονται: Εκπαίδευση, εξάσκηση, προετοιμασία και φυσικά θάρρος!

Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο «Ζήστε τη ζωή που ονειρεύεστε»Μετά από παιχνίδι, πρακτικές συμβουλές και βήματα προετοιμασίας στο σεμινάριο ακολούθησε… τεστ! Η κα Ξυραφά μας κράτησε τα δύσκολα για το τέλος, καθώς μας είπε πως για να νικήσουμε τις αμφιβολίες και να ξέρουμε εάν αξίζει να ακολουθήσουμε ένα όνειρο πρέπει να κάνουμε το τεστ των ονείρων! Μας έδωσε, λοιπόν, μία σειρά από ερωτήσεις, για να τεστάρουμε κάθε μικρό και μεγάλο μας όνειρο και έτσι να μάθουμε: είναι αυτό που θέλουμε πραγματικά;

Λίγο πριν το τέλος της παρουσίασης, η κα Ξυραφά μας έδωσε επιπλέον τροφή για σκέψη αλλά και ασκήσεις… για το σπίτι! Μας προσκάλεσε, ακόμη, να συζητήσουμε για τις αξίες μας την Τρίτη 13 Μαΐου στα Public Συντάγματος, αλλά και στα νέα σεμινάρια «Διεκδικήστε την ζωή σας» για περισσότερη δουλειά σε βάθος!

«Ζούμε μία φορά, όμως αν το κάνουμε σωστά, η μία φορά είναι αρκετή» ήταν το τελευταίο μήνυμα που πήραμε φεύγοντας από το σεμινάριο. Κρατήσαμε, λοιπόν, αυτό το μήνυμα και το πήραμε μαζί μας παρέα με εκείνο το χαμόγελο που δημιουργείται στα πρόσωπά μας όταν κάποιος μας θυμίζει να ονειρευόμαστε…

Συντάκτης: Χριστίνα Δραμιτινού,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.