Το Believe In You διοργανώνει ένα πρωτοποριακό δωρεάν σεμινάριο για ένα θέμα που αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής μας – …
Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο του Believe In You «Τα σφάλματα αντίληψης–Πώς μας οδηγούν σε λάθος αποφάσεις»
Τι είναι τα σφάλματα αντίληψης και πως επηρεάζουν τον τρόπο ζωής μας; Σε αυτά τα ερωτήματα και όχι μόνο, πήραμε απαντήσεις όσοι παρευρεθήκαμε στο σεμινάριο του Believe In You, που έγινε την Παρασκευή 15 Μαρτίου στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη με θέμα: «Τα σφάλματα αντίληψης στη ζωή –Πώς μας οδηγούν σε λάθος αποφάσεις».
Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του, υποκειμενική αντίληψη για τον κόσμο. Εκείνο όμως το οποίο ίσως οι περισσότεροι από μας αγνοούμε, είναι πως «πέφτουμε» σε πολύ περισσότερα σφάλματα αντίληψης από όσα φανταζόμαστε. Αυτό ακριβώς ήταν κάτι που διαπίστωσα τόσο εγώ όσο και πολλοί από τους παρευρισκόμενους στο σχετικό σεμινάριο του Believe In You. Εισηγήτριά του ήταν η σύμβουλος Προσωπικής και Επαγγελματικής ανάπτυξης, κα Εύη Ξυραφά.
Η ανθρωπογεωγραφία των παρευρισκομένων
Προτού όμως αναφερθούμε στις πολύτιμες πληροφορίες που αποκομίσαμε από το σεμινάριο, θα κάνουμε λόγο αρχικά για τα άτομα που το παρακολούθησαν.
Ο χώρος του βιβλιοπωλείου στον οποίο διοργανώθηκε ήταν κατάμεστος. Άτομα διαφόρων ηλικιών, αλλά και διάφορων επαγγελμάτων, έδωσαν το παρόν σε ένα σεμινάριο το οποίο ομολογουμένως ήταν πρωτότυπο και πρωτοπόρο.
Παρόντα ήταν άτομα νεαρής ηλικίας, όσο και μεσήλικες. Τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες.
Η αξία του πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο
Ασφαλώς το θέμα του σεμιναρίου, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Καθώς όλα ξεκινούν από το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, είναι λογικό να αφορούν όλους μας τα σφάλματα αντίληψης στα οποία πέφτουμε χωρίς να το θέλουμε. Από το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και το πώς κρίνουμε καταστάσεις και ανθρώπους καθορίζεται το πώς νιώθουμε, αλλά και το πώς συμπεριφερόμαστε. Έτσι δεν είναι;
Από το πώς ερμηνεύουμε τον κόσμο επίσης, σε τελική ανάλυση κρίνεται και το τι αποφάσεις λαμβάνουμε ή δεν λαμβάνουμε στη ζωή μας.
Η έναρξη του σεμιναρίου
Το σεμινάριο λοιπόν ξεκίνησε με την εισηγήτρια να καλωσορίζει τους παρευρισκομένους. Πολύ σύντομα, άρχισε να μας παραθέτει τα σφάλματα αντίληψης παρουσιάζοντάς μας διάφορες εικόνες μέσα από τις οποίες μας έγινε σαφές περί τίνος πρόκειται το κάθε σφάλμα, ενώ παράλληλα «άνοιξε» διάλογο μαζί μας.
Το τελευταίο βεβαία δεν ήταν κάτι άγνωστο για όσους είχαν παρακολουθήσει στο παρελθόν σεμινάρια του Believe In You, τα οποία διακρίνονται για την διαδραστικότητά τους…
Τα σφάλματα αντίληψης μέσα από καθημερινά παραδείγματα
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο βέβαια ήταν πως για κάθε σφάλμα αντίληψης μας έδινε και ένα παράδειγμα από την καθημερινή ζωή. Μάλιστα σε πολλά από τα σφάλματα αντίληψης, παραδείγματα από την καθημερινότητα δώσαμε οι ίδιοι οι παρευρισκόμενοι. Αυτό ακριβώς ήταν που μας βοήθησε να κατανοήσουμε σε βάθος το ποιά τέτοια σφάλματα αντίληψης κάνουμε οι ίδιοι στη ζωή μας.
Ο «καταιγισμός» ερωτήσεων
Όπως ήταν αναμενόμενο, με την αναφορά κιόλας των πρώτων σφαλμάτων αντίληψης από την εισηγήτρια μας «γεννηθήκαν» απορίες.
Έτσι δεν ήταν λίγες οι ερωτήσεις οι οποίες τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους, στις οποίες η εισηγήτρια απάντησε με σαφήνεια, ακρίβεια, αλλά και τεκμηρίωση.
Μας παρουσίασε… δεκάδες σφάλματα αντίληψης
Τα σφάλματα αντίληψης που αναφέρθηκαν και τα οποία κάνουμε καθημερινά ήταν πάνω από 30! Και κάποιος θα έλεγε « άρα θα πρέπει να αισθανόμαστε πολύ άσχημα που κάνουμε τόσα πολλά σφάλματα αντίληψης.»
Όμως πάνω σε αυτό η εισηγήτρια, Εύη Ξυραφά, τόνισε το έξης: «Δεν χρειάζεται να αισθανόμαστε άσχημα γι’ αυτό. Σημασία έχει να αποκτήσουμε συνείδηση του ότι τα κάνουμε, ούτως ώστε στο μέλλον να κάνουμε λιγότερα.»
Πού μας οδηγούν τα σφάλματα αντίληψης
Όταν κάνουμε σφάλματα αντίληψης, ουσιαστικά γινόμαστε μεροληπτικοί. Δεν κρίνουμε με καθαρό μυαλό ανθρώπους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να τους αδικούμε ή να τους ευνοούμε με λάθος κριτήρια.
Άλλες πάλι φορές λόγω των σφαλμάτων αντίληψης μας, «χαλάμε» για λάθος λόγους επαγγελματικές ή προσωπικές σχέσεις, εξάγουμε λανθασμένα συμπεράσματα για τους άλλους και λαμβάνουμε λανθασμένες αποφάσεις. Αποφάσεις για τις οποίες τελικά εκ των υστέρων, μετανιώνουμε που τις πήραμε.
Όμως, εάν γνωρίζουμε τα σφάλματα αντίληψης και τα συνειδητοποιήσουμε, θα έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα ουσιαστικά βήματα προς το να κρίνουμε πιο αμερόληπτα και χωρίς προκαταλήψεις τους άλλους, τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο, όσο και σε προσωπικό.
Τα συναισθήματα των παρευρισκόμενων μετά το τέλος του σεναρίου
Με την αναφορά και την ανάλυση των όλων των σφαλμάτων αντίληψης, αλλά και του ανοιχτού διαλόγου που ακολούθησε μεταξύ της εισηγήτριας και των παρευρισκομένων, το σεμινάριο ολοκληρώθηκε.
Αυτό που παρατήρησα ο ίδιος για λογαριασμό μου είναι πως αγνοούσα πολλά σφάλματα αντίληψης. Όμως πλέον τα γνωρίζω και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Γιατί η γνώση είναι δύναμη, όταν την αποκτάς.
Να αναφέρουμε επίσης πως τα συναισθήματα που κυριαρχούσαν και στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους ήταν ο ενθουσιασμός και ο εντυπωσιασμός. Όταν αποκτάς πολύτιμες γνώσεις άλλωστε, είναι επόμενο να νιώθεις έτσι.
Κλείνοντας
Θα κλείσουμε το άρθρο αποκαλύπτοντάς σας την γνώμη ενός παρευρισκομένου που παρακολούθησε για πρώτη φορά σεμινάριο του Believe in You.
Ο εν λόγω παρευρισκόμενος λοιπόν σε συζήτηση που είχα μαζί του, μου ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Σεμινάρια αυτοβελτίωσης ξέρω πως υπάρχουν πολλά πλέον στην Ελλάδα. Όμως πέρα από το περιεχόμενο του κάθε σεμιναρίου, σημασία έχει να σε εμπνέει αυτός που το κάνει. Και το εάν σε εμπνέει ή όχι είναι κάτι που το καταλαβαίνεις στα πρώτα λεπτά. Η συγκεκριμένη εισηγήτρια λοιπόν (εννοώντας την Εύη Ξυραφά), μπορώ να σου πω πως με “κέρδισε” από τα πρώτα δευτερόλεπτα…»