Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο του Believe In You «Κατακτώντας την ευτυχία»

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Η κατάκτηση της ευτυχίας ήταν ανέκαθεν σκοπός της ζωής των ανθρώπων. Ωστόσο τι τους εμπόδισε και τι εμποδίζει τους περισσότερους από το να τη κατακτήσουν; Kαι τελικά πώς μπορούμε εμείς να το καταφέρουμε αυτό στη σύντομη, αλλά και πολύτιμη ζωή μας; Σε αυτά τα ερωτήματα αλλά και σε άλλα παρεμφερή, δόθηκαν απαντήσεις στο σεμινάριο του Believe In You «Κατακτώντας την ευτυχία» το Σάββατο 03/11/18.

Τι σημαίνει ευτυχία; Για τον καθένα ενδεχομένως η έννοια να έχει διαφορετικό περιεχόμενο. Ανεξάρτητα όμως από το πώς ο καθένας ορίζει την ευτυχία του, παραβρεθήκαμε στο σεμινάριο του Believe In You «Κατακτώντας την ευτυχία» με έναν κοινό σκοπό: να αποκομίσουμε χρηστικές πληροφορίες αναφορικά με το πώς μπορούμε να κατακτήσουμε την προσωπική μας ευδαιμονία.

Η ανθρωπογεωγραφία του σεμιναρίου

Το σεμινάριο έλαβε χώρα στον Πολύχωρο «Πόλις» στο νέο Ηράκλειο το Σάββατο 03/11/18 . Αξίζει να σημειώσουμε ότι το παρακολούθησαν άτομα όχι μόνο διαφόρων ηλικιών, αλλά και επαγγελμάτων. Ήταν από συνομήλικοί μου 25ρηδες, μέχρι και μεσήλικες. Το παρακολούθησαν ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, στελέχη εταιριών και όχι μόνο. Όσο για το φύλο των συμμετεχόντων ήταν 50% άντρες, 50% γυναίκες, καταρρίπτοντας τον μύθο που θέλει αυτά τα σεμινάρια να είναι “γυναικεία υπόθεση”. Τέλος, οι περισσότεροι είχαν παρακολουθήσει στο παρελθόν σεμινάρια του Believe In You, ενώ για άλλους ήταν η πρώτη τους φορά.

Τι μας έφερε στο σεμινάριο

Πέρα από τη διαφορετικότητα των παρευρισκόμενων, είχαμε και άλλο ένα κοινό μεταξύ μας: τη «δίψα» για να ζήσουμε μια πιο χαρούμενη και απολαυστική ζωή. Γι αυτό ακριβώς κυρίως συμμετείχαμε και στο εν λόγω σεμινάριο. Για την ευτυχία άλλωστε είχαν γράψει έργα και πολλοί φιλόσοφοι. Για να δείτε τις απόψεις ορισμένων φιλοσόφων για την ευτυχία, μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα από την προσωπική μου στήλη στο flowmagazine.gr πατώντας εδώ.

Ο ορισμός της ευτυχίας

Επιστρέφοντας στα του σεμιναρίου, η εισηγήτριά του δεν ήταν άλλη από την σύμβουλο προσωπικής ανάπτυξης και δημιουργό του Believe In You, κα. Εύη Ξυραφά. Πριν από οτιδήποτε άλλο, ξεκίνησε την εισήγησή της με την αναφορά ενός κοινά αποδεκτού ορισμού για την ευτυχία. Αυτός ήταν ο εξής: «Είναι η συναισθηματική ή πνευματική κατάσταση ευεξίας που χαρακτηρίζεται από θετικά ή ευχάριστα συναισθήματα τα οποία προέρχονται από ικανοποίηση και έντονη χαρά.»

Όλα τα κάνουμε για την ευτυχία μας

Από αυτόν τον ορισμό της ευτυχίας, αντιλαμβανόμαστε το πόσο σημαντική είναι για τον καθένα μας. Και αυτό ακριβώς συζητήσαμε ακολούθως και σε βάθος στο σεμινάριο. Αμέτρητοι είναι οι λόγοι που την επιζητάμε. Ενδεχομένως όλα όσα κάνουμε στη ζωή μας να αποσκοπούν και στην κατάκτησή της.

Η ευτυχία είναι δική μας επιλογή

Σε κάποιο σημείο του σεμιναρίου η εισηγήτρια ανέφερε ότι η κατάκτηση της ευτυχίας εξαρτάται από εμάς. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους ίσως «μέσα» τους να διαφώνησαν με αυτή τη θέση. Με τη θέση δηλαδή η ευτυχία είναι δική μας επιλογή και απόφαση, αναλογιζόμενοι ενδεχομένως το πόσα προβλήματα και αντιξοότητες υπάρχουν γενικότερα στη ζωή. Όμως αν το σκεφτούμε καλύτερα, η ευτυχία όντως βρίσκεται μέσα μας. Εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων που κάνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…