Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο του Believe In You «Διαχείριση χρόνου»

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Ο χρόνος ζωής μας είναι πολύτιμος και περιορισμένος. Εάν αναλογιστούμε ότι ο μέσος άνθρωπος ζει 80 χρόνια,  αυτό σημαίνει ότι ζει περίπου 30.000 ημέρες. Εγώ δηλαδή που είμαι 23 ετών,  έχω ζήσει γύρω στις 8.000 μέρες και αν καταφέρω να ζήσω μέχρι τα 80 μου,  τότε έχω  ακόμα 22.000 μέρες ζωής. Αν βάλουμε στην εξίσωση μας και το ότι κατά το 1/3 της ζωής μας κοιμόμαστε,  αντιλαμβανόμαστε το πόσο σύντομη είναι η ζωή μας.

Πού και πότε έγινε το σεμινάριο

Την αξία του χρόνου λοιπόν, που πολλοί από μας δεν αξιοποιούμε, ήρθε να αναδείξει το Believe In You,  διοργανώνοντας άλλο ένα βιωματικό σεμινάριο με θέμα τη «Διαχείριση Χρόνου». Αυτό έλαβε χώρα την Δευτέρα 12/11 στο My Best Life στη Νέα Ιωνία. Εισηγήτρια ήταν η σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης και δημιουργός του Believe In You,  η κα. Εύη Ξυραφά.

Η ανθρωπογεωγραφία του σεμιναρίου 

Για μια ακόμα φορά η αναλογία ανδρών-γυναικών και σε αυτό το σεμινάριο ήταν μοιρασμένη. Το παρακολούθησαν:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες
  • Δημόσιοι υπάλληλοι
  • Στελέχη εταιριών
  • Ιδιωτικοί υπάλληλοι

Παρά τη διαφορετικότητά μας όμως,  όλοι είχαμε την κοινή αγωνία και προσδοκία να μάθουμε τεχνικές σωστής διαχείρισης του χρόνου μας, γι’ αυτό άλλωστε παραβρεθήκαμε κιόλας στο εν λόγω σεμινάριο.

Τι θεωρείται ως χάσιμο χρόνου;

Με την έναρξη του σεμιναρίου λοιπόν η εισηγήτρια αναφέρθηκε στο πως μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα άτομα που σπαταλούν το χρόνο τους. Και η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς πολλές περιπτώσεις:

  • Το ότι σερφάρουμε με τις ώρες στο διαδίκτυο όντας λίγο ή πολύ εθισμένοι σε αυτό
  • Το ότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε στον ελεύθερό μας χρόνο και βαριόμαστε
  • Το να σκεφτόμαστε συνεχώς κάτι που έγινε στο παρελθόν και το οποίο δεν αλλάζει πια
  • Το να ανησυχούμε για το μέλλον πλάθοντας αρνητικά σενάρια στο μυαλό μας

Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο του Believe In You «Διαχείριση χρόνου»

Αναβλητικότητα και καλή διαχείριση του χρόνου δεν πάνε μαζί

Ο βασικός λόγος που είμαστε αναβλητικοί είναι η έλλειψη κινήτρων και η υποσυνείδητη τάση μας να παραμείνουμε στη ζώνη άνεσής μας. Μακροπρόθεσμα όμως η αναβλητικότητα έχει μεγάλο κόστος, που αντιλαμβανόμαστε συνήθως εκ των υστέρων…

Παρ’ όλα αυτά η εισηγήτρια μας αποκάλυψε μυστικά αναφορικά με το πώς μπορούμε να πάψουμε να είμαστε πλέον αναβλητικοί. Και ξεπερνώντας την αναβλητικότητά μας,  μπορούμε να κερδίσουμε πολύ περισσότερο χρόνο από όσο φανταζόμαστε….

Σημασία έχει το παρόν και το μέλλον μας

Είτε διαχειριζόμασταν έξυπνα το χρόνο μας στο παρελθόν, είτε όχι,  αυτό είναι και δεν μπορεί να αλλάξει. Εκείνο που μετράει λοιπόν είναι το τι κάνουμε από δω και στο εξής. Και αυτό που μας προέτρεψε και η εισηγήτρια είναι να βάλουμε τον προγραμματισμό στη ζωή μας. Να μην σπαταλάμε δηλαδή ούτε δευτερόλεπτο από τη ζωή μας!

Φυσικά όμως έχουμε και μια άλλη επιλογή. Να κάνουμε κακή διαχείριση του χρόνου μας και κάποια στιγμή όταν θα φτάσουμε στα …γεράματα να μετανιώνουμε για το γεγονός αυτό…

Λίγες πρακτικές συμβουλές

Σε πρακτικό επίπεδο μπορούμε:

  • Να βάλουμε δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο μας που μας ευχαριστούν
  • Να γράψουμε τα πιο τρελά μας όνειρα σε ένα χαρτί

Η εισηγήτρια «έκλεισε» το σεμινάριο δίνοντας μας πληθώρα πρακτικών συμβουλών και αποκαλύπτοντάς μας τεχνικές αναφορικά με την στοχοθεσία και την σωστή οργάνωση του χρόνου μας.

Η διαδραστικότητα του σεμιναρίου

Φυσικά και σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο του Believe In You το κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ζεστό, φιλικό και ευχάριστο. Είχαμε επίσης όλη την άνεση να εκφράσουμε τόσο τις απορίες μας στην εισηγήτρια, όσο και απόψεις ή εμπειρίες μας ανάλογα με το θέμα που κάθε φορά συζητήσουμε. Η εισηγήτρια από την μεριά της, δεν παρέλειψε να απαντήσει με σαφήνεια και ειλικρίνεια σε καμία από τις ερωτήσεις που τις θέσαμε. Φυσικά δεν έλειψαν οι ασκήσεις που μας έβαλε για το… σπίτι.

Ο απολογισμός του σεμιναρίου

Ο χρόνος ζωής μας λοιπόν που μας απομένει δεν είναι απεριόριστος ή ανεξάντλητος. Αυτόν που διαθέτουμε θα χρειαστεί να τον αξιοποιήσουμε κατάλληλα και όχι σπαταλώντας τον. Και σίγουρα όσοι παρακολουθήσαμε το σεμινάριο,  αντιληφθήκαμε όχι μόνο το πόσο καιρό έχουμε «χάσει» στη ζωή μας,  αλλά πληροφορηθήκαμε και τεχνικές για το πως μπορούμε να αδράξουμε την κάθε στιγμή της ζωής μας!

Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο του Believe In You «Διαχείριση χρόνου»

Ραντεβού στο επόμενο σεμινάριο….

Ωστόσο η δράση του Believe In You δεν σταματά εδώ. Θα συνεχιστεί με το επόμενο σεμινάριο, που θα έχει θέμα την «Ισορροπία εργασίας-ζωής». Εάν λοιπόν θέλετε να βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά σας και την προσωπική σας ζωή, δηλώστε συμμέτοχη και κάντε άμεσα κράτηση για τη θέση σας.

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…