Θέλετε να ζείτε με περισσότερη θετική ενέργεια και λιγότερες συγκρούσεις; Στα νέα σεμινάρια του Believe In You θα μάθετε πώς …
Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο του Believe in You ‘’Διαχείριση Αρνητικών Συναισθημάτων’’
Ο νέος κύκλος σεμιναρίων του Believe in You με θέμα «Αντιμετωπίζω τον αρνητισμό στη ζωή μου», ξεκίνησε με το πρώτο σεμινάριο πάνω στη «Διαχείριση Αρνητικών Συναισθημάτων».
Σεμινάριο Believe In You τον Απρίλιο: Διαχείριση Αρνητικών Συναισθημάτων
Σε μία περίοδο που τα αρνητικά συναισθήματα κατακλύζουν εμάς και τους γύρω μας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε και, μέσα από πρακτικές συμβουλές, να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε.
Τον τρόπο να γίνουν όλα αυτά, δίνει η εισηγήτρια και Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Εύη Ξυραφά, η οποία, συνδυάζοντας θεωρία και πράξη, μέσα από βιωματικές ασκήσεις, βοήθησε τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα και εξήγησε, γιατί είναι σημαντικό να τα διαχειριστούμε και πώς. Επικεντρώθηκε στα επικρατέστερα και πιο συνήθη αρνητικά συναισθήματα: τον θυμό, την απόρριψη και τις ενοχές – τα οποία είναι αλληλένδετα. Ο στόχος του σεμιναρίου συνοψίζεται στην αλλαγή της νοοτροπίας μας, γενικότερα.
Η δομή του σεμιναρίου και τα κομβικά του σημεία ήταν τα εξής:
- Σκέψη-Συναίσθημα-Συμπεριφορά
Έγινε λόγος για τη συναισθηματική νοημοσύνη – την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε, να επεξεργαζόμαστε και να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας. Η βάση της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι το τρίπτυχο σκέψη-συναίσθημα-συμπεριφορά. Τα τρία αυτά στοιχεία είναι αλληλένδετα και το ένα είναι αποτέλεσμα του άλλου, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο τον οποίο πρέπει να «σπάσουμε», αν θέλουμε να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις. Τα βήματα που δίνονται είναι τα εξής:
- Επεξεργασία του ερεθίσματος που λαμβάνουμε
- Ερμηνεία
- Αντίδραση/Συναίσθημα
Μεταξύ των τριών αυτών βημάτων βρίσκεται η ελευθερία μας να διαλέξουμε την αντίδρασή μας σε διάφορες καταστάσεις που μας επηρεάζουν. Αν αναγνωρίσουμε αυτήν την ελευθερία, θα μπορούμε να ερμηνεύσουμε τις καταστάσεις, να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας, και, συνεπώς, να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας.
Περισσότερα για το πώς να αναπτύξετε την ικανότητα της Συναισθηματικής Νοημοσύνης θα βρείτε στο βιβλίο της Εύης Ξυραφά “Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής
- Αρνητικά συναισθήματα
Αναφέρθηκε το πόσο σημαντικό είναι να καταλάβουμε πώς ο όρος «αρνητικά συναισθήματα» είναι απλά μία ταμπέλα που βάζουμε (ο όρος «δυσάρεστα» παρουσιάστηκε ως πιο δόκιμος), και πώς όλα τα συναισθήματα – ευχάριστα και δυσάρεστα – είναι ωφέλιμα. Είναι μάταιο να προσπαθούμε να τα αποφεύγουμε, οπότε οφείλουμε να τα αναγνωρίσουμε, να αναλάβουμε ευθύνη γι’ αυτά και να τα διαχειριστούμε, ώστε να δούμε τι κρύβουν για εμάς. Στην προσπάθεια αυτή, είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να μην παίρνουμε προσωπικά αυτά που μας λένε οι άλλοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως μπορούμε να διαχειριστούμε τα αρνητικά συναισθήματα;
- Θυμός
Ο θυμός είναι ένα χρήσιμο συναίσθημα, καθώς μας ωθεί στην αλλαγή. Αρκεί να μη μας ελέγχει, αλλά να τον ελέγχουμε εμείς. Έχει σημασία να καταλάβουμε τον θυμό μας και από που προέρχεται, ενώ το να επικοινωνούμε με τον εαυτό μας και τους άλλους, αυτά που νιώθουμε, μας βοηθάει σημαντικά στη διαχείρισή του. Ακολουθείται το μοτίβο της ενδοπροσωπικής νοημοσύνης, κατά το οποίο αναγνωρίζουμε, κατανοούμε και διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας. Μερικές πρακτικές συμβουλές που δόθηκαν για τη διαχείριση θυμού είναι:
- Χρησιμοποιούμε το χιούμορ
- Μετράμε μέχρι το 10, πριν αντιδράσουμε
- Παίρνουμε βαθιές ανάσες
- Εάν είναι δυνατό, ξαπλώνουμε
- Απόρριψη
Η απόρριψη είναι μέρος της ζωής και δεν αποτελεί προσωπική επίθεση. Γι’ αυτό είναι καλό, αντί του όρου «απόρριψη» να χρησιμοποιούμε φράσεις, όπως: «Δεν ταιριάζουν τα θέλω μας». Το σημαντικό εδώ, όπως και σε όλα τα συναισθήματα, είναι η αποδοχή. Όσο πιο γρήγορα αποδεχόμαστε μία αρνητική κατάσταση τόσο πιο γρήγορα θα την ξεπεράσουμε. Είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε άσχημα, μετά από μία απόρριψη, αλλά δε βοηθάει να κατηγορούμε τον εαυτό μας και να σκεφτόμαστε υποτιμητικά για εμάς. Το κλειδί για να το διαχειριζόμαστε είναι η αυτοεκτίμηση.
- Ενοχές
Οι ενοχές μπορεί να είναι μέρος άλλου συναισθήματος, όπως θυμού ή ντροπής και, πολλές φορές, αισθανόμαστε ενοχές για κάτι που δε φταίμε. Ωστόσο, ένα τέτοιο συναίσθημα μπορεί να είναι χρήσιμο, αν το αξιοποιήσουμε προς το καλύτερο. Με το να μάθουμε, δηλαδή που κάναμε λάθος και να προβούμε σε επανορθωτικές πράξεις. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τι είναι αυτό που μας προκαλεί ενοχές, να πάρουμε ευθύνη για τα λάθη μας και να επικεντρωθούμε στο τι μπορούμε να αλλάξουμε, από εδώ και πέρα. Η αυτοφροντίδα, μέσα από την άσκηση, τη σωστή διατροφή, και την καλή ψυχολογία, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη διαχείριση των ενοχών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί νιώθουμε συνέχεια ενοχές;
Συνοψίζοντας…
Η αποδοχή των συναισθημάτων μας είναι το πιο σημαντικό. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι φυσιολογικά και αναπόφευκτα, οπότε πρέπει να τα αγκαλιάζουμε. Είναι στο χέρι μας, αν θα τα αφήσουμε να μας διαταράσσουν. Επικεντρωνόμαστε στο πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε και τι θέλουμε να αλλάξουμε, ώστε να έχουμε μία ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή.
Αν θέλετε να λάβετε στα 3 επόμενα σεμινάρια με τίτλο “Διαχείριση αρνητικών ανθρώπων”, “Διαχείριση διαφορετικότητας” και “Διαχείριση αλλαγών” μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώνοντας τη φόρμα που θα βρείτε στο παρακάτω λινκ
Νέος κύκλος σεμιναρίων Believe In You: «Αντιμετωπίζω τον αρνητισμό στη ζωή μου»