Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο του Believe in You “Διαχείριση εντυπώσεων”

Συντάκτης: Μαρία Παντελίδου

Πώς μπορούμε να δίνουμε στους άλλους την εικόνα που θέλουμε για τον εαυτό μας;Στο τρίτο στη σειρά σεμινάριο του κύκλου σεμιναρίων «Ανακάλυψε τον επικοινωνιακό εαυτό σου» διδαχθήκαμε τη διαχείριση εντυπώσεων. Μια δεξιότητα επικοινωνίας που μας βοηθά να δίνουμε την καλύτερη εικόνα του εαυτού μας στους άλλους ανάλογα με τον στόχο μας και με τον δέκτη κάθε φορά.


Διαβάστε επίσης: Νέος κύκλος σεμιναρίων Believe In You: Πώς να αποκτήσεις αυτά που θες!


Στο σεμινάριο έλαβαν μέρος συμμετέχοντες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, διαφορετικής ηλικίας και επαγγέλματος, ο καθένας τους με τον δικό του στόχο από το σεμινάριο. Στην ερώτηση που τους έθεσε η εισηγήτρια Εύη Ξυραφά, σχετικά με την αιτία για την οποία επιθυμούν να διαχειρίζονται την εικόνα που δίνουν για τον εαυτό τους στους άλλους, οι απαντήσεις κυρίως ήταν ότι ο στόχος τους αφορούσε τον επαγγελματικό τομέα της ζωής τους, δηλαδή να δείχνουν τις καλύτερες πλευρές του πραγματικού εαυτού τους στη δουλειά τους.

Το σεμινάριο ήταν διαδραστικό όπως πάντα. Οι συμμετέχοντες έχοντας την περιέργεια να εξερευνήσουν πώς μπορούν να ελέγχουν την εικόνα που δείχνουν για τον εαυτό τους στους άλλους διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι τη γλώσσα σώματος για να περάσουν τα μηνύματά τους στους δέκτες ή προκειμένου να επιτύχουν έναν επαγγελματικό στόχο. 

 Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του μαθήματος διατυπώθηκαν αρκετές απόψεις από τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα βιώματά τους, σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι τους άλλους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταλάβουμε πώς αντιλαμβάνεται ο κόσμος αυτό που παρατηρεί σε εμάς και να  αναλογιστούμε αν η εικόνα που δίνουμε στους άλλους είναι αυτή που θέλουμε και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτήν την εικόνα που δίνουμε για τον εαυτό μας προς τα έξω, σύμφωνα πάντα με τον δέκτη και τον στόχο μας.


Διαβάστε επίσης: Σεμινάρια Believe In You: Καλλιεργήστε 3 δεξιότητες επικοινωνίας- κλειδί για τα θέλω και τις σχέσεις σας


Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν τις σκέψεις τους, τις εντυπώσεις τους και γενικά τι αποκόμισαν από το σεμινάριο. Το μάθημα υπήρξε για τους συμμετέχοντες τροφή για σκέψη. Τους παρακίνησε να εξερευνήσουν τον εαυτό τους για να τον βελτιώσουν. Συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε συνέχεια την εικόνα που προβάλουμε στους άλλους για τον εαυτό μας. Πάνω απ’ όλα, κράτησαν οι συμμετέχοντες από το σεμινάριο το πόσο ωφέλιμο είναι να εκδηλώνουμε προς τους συνομιλητές μας τις καλύτερες πλευρές του αληθινού εαυτού μας και όχι ένα ψεύτικο πρόσωπο, γιατί το ψέμα κάποια στιγμή αποκαλύπτεται.  

Όλα τα παραπάνω συμπεράσματα συνοψίζονται στην αυτογνωσία και στην αυτοβελτίωση. Η αυτογνωσία έγκειται στην εξέταση των δυνατών μας σημείων και των σημείων προς βελτίωση που έχουμε, καθώς και στη γνώση του τι θέλουμε να πετύχουμε από την εικόνα που επιθυμούμε να δείχνουμε στον δέκτη κάθε φορά. 

Αφού, λοιπόν, γνωρίσουμε τον εαυτό μας και ξεκαθαρίσουμε τον στόχο μας, έρχεται η αυτοβελτίωση. Δηλαδή, καλούμαστε να χτίσουμε στα δυνατά μας σημεία  αλλά και να φροντίσουμε να αναπτύξουμε κάποια σημεία μας που χρειάζονται βελτίωση, στον βαθμό τουλάχιστον που να μην παρακωλύουν την επίτευξη του στόχου μας. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε στους άλλους την καλύτερη εικόνα το αληθινού μας εαυτού και επικοινωνούμε αποτελεσματικά τα μηνύματα που θέλουμε. 

Συντάκτης: Μαρία Παντελίδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.