Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο «The Art of Executive Coaching» του HCA/EMCC;

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Πριν από λίγες ημέρες έλαβε χώρα το σεμινάριο « The Art of Executive Coaching» στο ξενοδοχείο «Electra Hotel». Διοργανωτής του ήταν ο  Ελληνικός Σύνδεσμος Coaching  (HCA),  ο οποίος είναι ενταγμένος στο  European Coaching and Mentoring Council ,  ενώ κεντρικός ομιλητής του δεν ήταν άλλος από τον πρόεδρο του HCA, κ. Gilles Gambade. Σε αυτό λοιπόν το σεμινάριο παραβρέθηκα και εγώ και θα μοιραστώ μαζί σας το πώς βίωσα την εν λόγω εμπειρία μου.

Το σεμινάριο είχε βασικά 2 μέρη:

 • Στο πρώτο μέρος ο εισηγητής μας παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας «Coaching  Survey 2017» για την Ελλάδα,  η οποία διεξήχθη από το Henley Business School σε συνεργασία με το HCA/EMCC.
 • Στο δεύτερο μέρος μας ανέλυσε τους λόγους που ωθούν ένα στέλεχος εταιρίας να προσλάβει έναν executive coach.

Το σεμινάριο δεν απευθυνόταν μόνο στα μέλη του HCA/EMCC

Προτού αναφερθούμε στο περιεχόμενο του σεμιναρίου,  είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το σεμινάριο δεν απευθυνόταν μόνο στα μέλη του HCA/EMCC.Αντίθετα, απευθυνόταν και σε όλους τους φίλους του coaching στη χώρα μας. Για παράδειγμα, και σε:

 • πελάτες του coaching
 • εκείνους που ενδιαφέρονται ή σκέφτονται να σπουδάσουν coaching
 • στελέχη εταιριών που ενδιαφέρονταν να μάθουν πληροφορίες για τους executive coaches

Έτσι στους παρευρισκομένους υπήρξαν και φίλοι του HCA/EMCC,  παρ όλα αυτά η πλειοψηφία των παρόντων ήταν μέλη του.

1ο ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Ο σκοπός της έρευνας Coaching Survey 2017 για την Ελλάδα

Καταρχάς η έρευνα Coaching Survey έγινε σε 50 χώρες. Μια από αυτές ήταν και η χώρα μας. Το ερωτηματολόγιο της έρευνας το απάντησαν συνολικά 69 Έλληνες coaches.

Σκοπός της δεν ήταν άλλος από το:

 • να δούμε ορισμένα στατιστικά για το coaching στην Ελλάδα
 • να δούμε παράλληλα το που βρίσκεται η χώρα μας ως προς το coaching, σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο από τη μια και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από την άλλη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας Coaching Survey Greece 2017

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας λοιπόν, έχουμε να αναφέρουμε τα εξής ως τα βασικά της σημεία:

 • Οι περισσότεροι coaches στην Ελλάδα είναι γυναίκες
 • Οι περισσότεροι coaches στην Ελλάδα δεν έχουν το coaching ως αποκλειστικό επάγγελμα
 • Οι περισσότεροι coaches στην Ελλάδα λαμβάνουν feedback από τους πελάτες τους ως προς το πόσο καλά κάνουν την δουλειά τους
 • Οι περισσότεροι coaches στην Ελλάδα αφιερώνουν στο coaching το 20-40% του εργασιακού τους χρόνου
 • Οι περισσότεροι coaches στην Ελλάδα διαβάζουν βιβλία για το coaching προκειμένου να γίνουν καλύτεροι στη δουλειά τους
 • Πιο ακριβοί είναι οι Έλληνες coaches από τους Άγγλους και τους λοιπούς ευρωπαίους coaches – το 8-9% των Ελλήνων αμείβεται με 400-600 ευρώ ανά ώρα, ενώ το 21% αμείβεται με 200-400 ευρώ ανά ώρα

Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο «The Art of Executive Coaching» του HCA/EMCC;

2ο ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 Λίγες βασικές πληροφορίες για το executive coaching

Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, o κ. G. Gambade μας μίλησε για το executive coaching.  Το τελευταίο είναι ένα από τα είδη του coaching και απευθύνεται σε:

 • στελέχη εταιριών
 • ανώτερα διευθυντικά στελέχη

Στοχεύει:

 • στην ενίσχυση της απόδοσής τους στον εργασιακό χώρο
 • στο να αποκτήσουν και εξασκήσουν τις δεξιότητες και ικανότητές τους

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι οι executive coaches πληρώνονται συνήθως από την ίδια την εταιρία, και όχι από τα στελέχη της εταιρίας που αναλαμβάνουν.

Ορισμένα «μυστικά» για τους executive coaches

 • Ο executive coach πρέπει να φροντίσει να έχει μπει πρώτα στο site της εν λόγω εταιρίας που τον έχει προσλάβει, προκειμένου να γνωρίζει πληροφορίες για την φιλοσοφία της
 • Σκοπός του είναι να κάνει το στέλεχος εταιρίας που έχει αναλάβει να δει τα πράγματα από μια άλλη προοπτική, ούτως ώστε να καταφέρει να λύσει το πρόβλημα που κάθε φορά τον απασχολεί
 • Δεν μπορεί να γνωρίζει ο executive coach εάν λέει αλήθεια σε αυτά που υποστηρίζει το στέλεχος της εταιρίας που έχει αναλάβει. Αυτό ας το έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του.
 • Είναι εξαιρετικά σημαντικό να «χτιστεί» εμπιστοσύνη μεταξύ εκείνου και του στελέχους εταιρίας που αναλαμβάνει, προκειμένου να μπορέσει να «ανοιχτεί» ο δεύτερος όσο χρειάζεται
 • Είναι απαραίτητη η καλή συνεργασία του με τα στελέχη διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας
 • Θα χρειαστεί να βρει μια μοναδική προσέγγιση που να βασίζεται στις ιδιαίτερες αξίες του και τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη του

Για κάθε «μυστικό» που μας αποκάλυψε ο εισηγητής,  μας ανέφερε παράλληλα και ποια «μοντέλα» υπάρχουν στα οποία μπορεί να εντρυφήσει ο executive coach,  προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός στο έργο του.

Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο «The Art of Executive Coaching» του HCA/EMCC;

Η έκπληξη του κ. G.Gambade

Μετά το τέλος του δευτέρου μέρους του σεμιναρίου,  ο κ. G.Gambade μας επιφύλασσε μια… έκπληξη… Ποια ήταν αύτη;

Μας χώρισε σε ολομελείς ομάδες και μας έβαλε ασκήσεις να κάνουμε εκείνη την στιγμή! Αφού όρισε τις ομάδες,  μας μοίρασε κάποια θέματα, τα οποία όμως ήταν διαφορετικά για κάθε ομάδα.

Πώς ήταν τα θέματα που μας έβαλε

Τα θέματα αφορούσαν διάφορα υποθετικά σενάρια που ενδεχομένως να κληθεί να αντιμετωπίσει ένας executive coach.Θέματα που ως επί το πλείστον είχαν να κάνουν με προβλήματα ή δυσκολίες στην επικοινωνία μεταξύ των στελεχών μιας εταιρίας.

Η κάθε ομάδα αυτό που είχε να κάνει ήταν να μελετήσει το θέμα που της είχε δοθεί- το οποίο ήταν στην αγγλική γλώσσα- και να απαντήσει στα ερωτήματα που είχε κάτω από το κάθε υποθετικό σενάριο…

Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο «The Art of Executive Coaching» του HCA/EMCC;

Συμμετείχαν στις ασκήσεις όλοι οι παρευρισκόμενοι- ακόμα και όσοι δεν ήταν executive coaches

Μετά από ορισμένα λεπτά,  ο εισηγητής μας κάλεσε να εκθέσουμε τις απαντήσεις που είχαμε καταγράψει. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης ήταν ότι τις ασκήσεις τις κάναμε και άτομα που όχι απλά δεν ήμασταν executive coaches, αλλά δεν ήμασταν καν coaches! Όπως δεν ήμουν εγώ για παράδειγμα,  αλλά και ορισμένα άλλα άτομα που γνώρισα εκεί.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιες είναι οι διαφορές του coaching από την ψυχοθεραπεία

______________________

Σε κάθε περίπτωση εμείς κάναμε την προσπάθειά μας, και δεν διστάσαμε να εκθέσουμε στον κο. Gambade τις απαντήσεις μας. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε αφού όλες οι ομάδες ανέφεραν τις απαντήσεις τους,  τις οποίες σχολίαζε κάθε φορά διεξοδικά ο εισηγητής.

Κλείνοντας

Κάπως έτσι λοιπόν,  ολοκληρώθηκε το σεμινάριο. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για εμένα. Είχα την ευκαιρία μάθω πληροφορίες για το coaching, που ως επάγγελμα μου φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον…

Επόμενο σεμινάριο για τους φίλους και τα μέλη του  HCA/EMCC θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…