Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο “Η τέχνη της επικοινωνίας” στο Ι.Ι.Ε.Κ ΔΕΛΤΑ

Συντάκτης: Χριστίνα Δραμιτινού

Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο “Η τέχνη της επικοινωνίας” στο Ι.Ι.Ε.Κ ΔΕΛΤΑΜε ακμαία την καλοκαιρινή μας διάθεση, συναντηθήκαμε την Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου στο Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ για το πρώτο Believe In You σεμινάριο της σεζόν με σκοπό να μάθουμε την τέχνη της… επικοινωνίας! Παλιοί “συμμαθητές” ξανασυναντήθηκαν, τα νέα των διακοπών και τα χαμόγελα είχαν την τιμητική τους, ενώ η εισηγήτρια κα Εύη Ξυραφά δήλωσε έτοιμη να μας διδάξει τα πρώτα μυστικά της τέχνης!

«Εκτός αν θες να ζήσεις σε ένα νησί ολομόναχος, η επικοινωνία είναι σημαντική» λέει ένα απόφθεγμα. Κι ενώ, λοιπόν, οι Γάλλοι πίσω από κάθε κακό έψαχναν τη γυναίκα, η εισηγήτρια επισήμανε, ότι πίσω από τα περισσότερα προβλήματα κρύβεται μία κακή ή ανεπαρκής επικοινωνία! Πώς, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε την επικοινωνία μας αποτελεσματικότερη και να αποφύγουμε τα… δεινά;

Το πρώτο βήμα, όπως μάθαμε, είναι, στον βαθμό που είναι στον έλεγχο μας, να εξαλείψουμε τα εμπόδια όπως είναι ο φόβος της επικοινωνίας ή οι ασαφείς στόχοι. Μιλήσαμε, λοιπόν, για το ποια είναι αυτά τα εμπόδια και συζητήσαμε μερικές τεχνικές για να τα αποφύγουμε. Επόμενο βήμα; Να φτιάξουμε ένα μήνυμα που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός αποτελεσματικού μηνύματος!

Το σεμινάριο προχώρησε με… παιχνίδι με σκοπό να ανακαλύψουμε κατά πόσο εκφραζόμαστε τελικά με ακρίβεια. Κληθήκαμε, λοιπόν, να δικαιολογήσουμε τις ταμπέλες που βάζουμε περιγράφοντας συμπεριφορές: Τι σημαίνει π.χ. κάποιος είναι υπεύθυνος; Συμπέρασμα της άσκησης; Τείνουμε να κρίνουμε από μεμονωμένες συμπεριφορές και για αυτό το λόγο οι ταμπέλες μπορεί όχι μόνο να είναι “λάθος” αλλά και να μη μας αφήνουν να δούμε όλη την εικόνα.

Στην πορεία συζητήσαμε για τον ρόλο μας ως ακροατές και πώς μπορούμε να γίνουμε ενεργητικότεροι. «Το γεγονός ότι έχουμε δυο αυτιά δεν σημαίνει ότι ξέρουμε να ακούμε» είπε χαρακτηριστικά η κα Ξυραφά και μας επισήμανε ότι η ενεργητική ακρόαση είναι μία πολύπλοκη δεξιότητα που απαιτεί γνώση και συνεχή εξάσκηση.

Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο “Η τέχνη της επικοινωνίας” στο Ι.Ι.Ε.Κ ΔΕΛΤΑΑκόμη, συζητήσαμε για τον καθοριστικό ρόλο της αντίληψης στην επικοινωνία. Πολλές φορές εστιάζουμε σε άλλα προβλήματα επικοινωνίας και παραβλέπουμε ότι η διαστρεβλωμένη αντίληψη είναι πηγή των περισσότερων εμποδίων και παρεξηγήσεων στην επικοινωνία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά γιατί οι άνθρωποι δεν αντιδρούν σε αυτό που είπες αλλά σε αυτό που κατάλαβαν!

Μιλήσαμε, τέλος, για τα μοτίβα που ακολουθούμε όταν λαμβάνουμε ερεθίσματα προκειμένου να απλοποιήσουμε το μήνυμα και πώς αυτά μπορεί να μας οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα. Πέρα από τα μοτίβα, συζητήσαμε κλασικά σφάλματα αντίληψης και ανακαλύψαμε μέσα από ασκήσεις σε ποια έχουμε… υποπέσει.

Κάπως έτσι, και χωρίς να παραλείψουμε βέβαια τις ασκήσεις για το σπίτι, το πρώτο και εισαγωγικό σεμινάριο έφτασε στο τέλος του! Επόμενα ραντεβού μας με το Believe In You; Μείνετε συντονισμένοι γιατί είναι σε εξέλιξη ένας πλήρης κύκλος δεξιοτήτων επικοινωνίας όπως διαχείριση αρνητικών ανθρώπων, διεκδικητικότητα, διαπραγματεύσεις και διαχείριση συγκρούσεων!

Συντάκτης: Χριστίνα Δραμιτινού,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.