Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο διαχείρισης άγχους του «Believe in You»

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Το άγχος σας «απαγορεύει» να ζήσετε ευτυχισμένα; Θεωρείτε ότι είστε αγχώδεις από τη φύση σας; Δεν είστε, γιατί δεν υπάρχουν αγχώδεις άνθρωποι εκ φύσεως. Αυτό που υπάρχει σίγουρα είναι η συνήθεια. Συνηθίζουμε να έχουμε άγχος στη ζωή μας. Ωστόσο έτσι πως συνηθίσαμε, μπορούμε να ξεσυνηθίσουμε και να ζήσουμε μια ζωή με αυτοπεποίθηση! Οι τρόποι που μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, αναφέρθηκαν εκτενώς στο τελευταίο σεμινάριο του Believe In You.

Ένα σεμινάριο για όλους

Το Believe in You επέστρεψε την Πέμπτη 11/10 πραγματοποιώντας ένα βιωματικό σεμινάριο με θέμα τη μάστιγα της εποχή μας:To άγχος!

Όλοι δεν αγχωνόμαστε λίγο πολύ; Κάποιοι ωστόσο γνωρίζουν να το διαχειρίζονται αποτελεσματικά, ενώ άλλοι όχι και τόσο. Οι δεύτεροι καταλήγουν να βασανίζονται χωρίς λόγο, να χάνουν χρόνο και ενέργεια από τη ζωή τους και εν τέλει να επιβαρύνουν την υγεία τους. Με άλλα λόγια τι κάνουν; Σαμποτάρουν τον εαυτό τους. Γι’ αυτό ακριβώς το σεμινάριο ήταν άκρως επίκαιρο.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Πόλις» στο Νέο Ηράκλειο… Το παρακολούθησαν δεκάδες άτομα από διάφορες περιοχές της Αττικής. Τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες. Άτομα νεαρής ηλικίας, αλλά και μεσήλικες. Το σημαντικότερο όμως από όλα ήταν ότι το κλίμα μεταξύ μας ήταν εξ’ αρχής θερμό και ευχάριστο. Εντελώς αγχολυτικό!

Με την έναρξή του,  η εισηγήτρια και Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης Εύη Ξυραφά μας καλωσόρισε και δεν άργησε να μας δώσει τον ορισμό του άγχους. Διότι προτού γίνει λόγος για οποιαδήποτε έννοια, επιβάλλεται να γνωρίζουμε το τι σημαίνει. Έτσι ακριβώς έκανε και ο σπουδαίος αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης με τους συνομιλητές του περίπου 2.500 χρόνια πριν.

Τι είναι λοιπόν το άγχος;

Είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων.

Όσο το άγχος δεν μας σαμποτάρει και μας έχει σε πνευματική επαγρύπνηση,  είναι δημιουργικό. Όταν αρχίσει να είναι μόνιμο και ανεξέλεγκτο όμως, μπορεί να μας οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι όσο περισσότερο άγχος έχουμε στη ζωή μας, τόσο λιγότερη αυτοπεποίθηση θα έχουμε. Και αντιστρόφως. Θα έχετε παρατηρήσει ότι στους τομείς που έχετε αυτοπεποίθηση, δεν έχετε κανένα άγχος! Έτσι δεν είναι;

Έπειτα αφού έγινε μια αναφορά στο από πού προέρχεται το άγχος, περάσαμε στο ποιες παθήσεις και ασθένειες μπορεί να μας προκαλέσει το μόνιμο άγχος. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τις έξης:

  • Κατάθλιψη
  • Κρίσεις πανικού
  • Καρδιακά προβλήματα
  • Ακόμα και καρκίνο

Δεν είναι κρίμα λοιπόν να ζούμε μια αγχώδη ζωή; Από την άλλη, μας έμαθε κανείς πώς να το διαχειριζόμαστε το άγχος; Το σχολειό ή μήπως τα ΜΜΕ;

Όσοι πάντως παραβρεθήκαμε στο σεμινάριο αποκομίσαμε σημαντικότατες πληροφορίες για τον περιορισμό του άγχους στη ζωή μας. Μάλιστα ορισμένοι δήλωσαν ανοιχτά το πόσο πολύ βοηθηθήκαν από το σεμινάριο μετά το τέλος του. Η εισηγήτρια συγκεκριμένα μας αποκάλυψε:

  • Πώς μπορούμε να ελέγχουμε τη σκέψη μας
  • Πώς μπορούμε να αναπνέουμε σωστά
  • Με ποιες άλλες τεχνικές μπορούμε να χαλαρώσουμε σωματικά
  • Πώς να διαχειριζόμαστε στρεσογόνες καταστάσεις με χιούμορ

Έπειτα από όσα μάθαμε, αντιληφθήκαμε ότι το άγχος δεν προκαλείται από τα εξωτερικά ερεθίσματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον. Άγχος έχουμε επειδή κάνουμε αρνητικές σκέψεις για όσα μας συμβαίνουν. Το πως ερμηνεύουμε δηλαδή τις εκάστοτε καταστάσεις που βιώνουμε,  καθορίζει το πώς νιώθουμε και το πώς εν τέλει συμπεριφερόμαστε.

Ως φιλόλογος, έχω να τονίσω ότι πολλά από όσα μας παρουσίασε η κα. Εύη Ξυραφά, θα έπρεπε να τα διδάσκονται τα παιδιά μας στο σχολείο. Γιατί υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από την ψυχολογία τους; Από το να γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους; Πόσα παιδιά δεν γράφουν καλά στις εξετάσεις λόγω του άγχους τους;

Επίσης αναρωτιέμαι πως θα ήταν ο κόσμος μας, εάν οι περισσότεροι από μας γνωρίζαμε πώς να διαχειριζόμαστε το άγχος μας. Πόσο λιγότερες επιθετικές συμπεριφορές θα υπήρχαν και πόσο λιγότερα προβλήματα υγείας.

Θα κλείσω με μια φράση της εισηγήτριας που έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μου. Μια φράση που ίσως ποτέ δεν θα ξεχάσω στην υπόλοιπη ζωή μου: “Μην αγχώνεστε ούτε για όσα μπορείτε να ελέγξετε, ούτε για όσα δεν μπορείτε να ελέγξετε. Για τα πρώτα απλά κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε, ενώ για τα δεύτερα  δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, οπότε γιατί να αγχώνεστε για αυτά;”

Συμπέρασμα

Η διαχείριση άγχους είναι μια δεξιότητα ζωής πολύτιμη, όχι μόνο για το ευ ζην μας, αλλά πλέον και για την ίδια μας την επιβίωση. Όλοι μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το άγχος τους, αρκεί να αποκτήσουν τη γνώση και την ικανότητα. Είναι καθαρά θέμα εκπαίδευσης.

Αν θέλετε κι εσείς να αποκτήσετε αυτή τη γνώση δεν έχετε παρά να γραφτείτε στη νέα ομάδα του Life Skills Training που θα ξεκινήσει το Νοέμβριο. Δείτε τι αλλαγές πέτυχαν στον εαυτό τους οι συμμετέχοντες του 5ου προγράμματος Life Skills, όπως τις περιγράφουν με δικά τους λόγια.

Είναι και για εσάς εφικτό, αρκεί να το αποφασίσετε. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να κάνει τη ζωή του καλύτερη! Το αξίζει!

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…