Τι αποκαλύπτει το χρώμα των ούρων για την υγεία σας

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Τα ούρα ίσως είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για την διάγνωση διαφόρων ασθενειών στον οργανισμό.

Χαρακτηριστικά όπως το χρώμα, η πυκνότητα και η μυρωδιά των ούρων μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου.

Δείτε μερικές αποχρώσεις ούρων για να καταλάβετε περίπου την κατάσταση της υγείας σας.

Διάφανο

Εάν παρατηρήσετε ότι τα ούρα σας είναι σχεδόν διάφανα όσο το νερό, είναι ώρα να ελαττώσετε ελαφρώς την ποσότητα που πίνετε. Το άχρωμο χρώμα στα ούρα είναι ένδειξη πως πίνετε υπερβολικά πολύ νερό και θα ήταν καλό να τo περιορίσετε στα 1,2-2 λίτρα τη μέρα.

Ανοιχτό κίτρινο χρώμα

Τα ανοιχτόχρωμα ούρα αποτελούν ένδειξη καλής υγείας, αφού ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας.

Σκούρο κίτρινο

Το σκούρο χρώμα στα ούρα δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, απλά θα πρέπει να ενυδατώσετε περισσότερο το σώμα σας. Αυξήσετε την κατανάλωση νερού κατά την διάρκεια της ημέρας.

Μελί χρώμα

Εάν τα ούρα σας έχουν το χρώμα του μελιού ή του κεχριμπαριού, αυτό σημαίνει πως είστε εξαντλημένοι και αφυδατωμένοι. Να πίνετε περισσότερο νερό και γενικά υγρά κάθε μέρα, γιατί το σώμα σας θα εξασθενήσει.

Καφετί χρώμα

Σύμφωνα με έρευνες αυτό το χρώμα δείχνει ότι έχετε πρόβλημα στο συκώτι. Μπορεί να είναι κάποια ασθένεια του ήπατος ή το σώμα σας να είναι πάρα πολύ αφυδατωμένο. Προσπαθήστε να αυξήσετε σταδιακά την κατανάλωση υγρών μέσα στη μέρα κι αν διαπιστώσετε πως το χρώμα των ούρων σας δεν αλλάζει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Κόκκινο ή ροζ χρώμα

Αν δεν καταναλώσατε μύρτιλλα, βατόμουρα, παντζάρια ή άλλα κοκκινωπά τρόφιμα που μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα των ούρων σας, τότε πολύ πιθανόν να έχετε αίμα στα ούρα σας και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πορτοκαλί χρώμα

Εκτός από την πιθανή αφυδάτωση, το πορτοκαλί χρώμα στα ούρα θα μπορούσε να αποκαλύπτει σοβαρά προβλήματα στο ήπαρ ή στη χοληδόχο κύστη.

Πράσινο ή μπλε χρώμα

Υπάρχει μια σπάνια γενετική ασθένεια που μετατρέπει τα ούρα σε μπλε ή πράσινα. Επίσης ορισμένα βακτήρια μπορεί να έχουν μολύνει το ουροποιητικό σύστημα. Πιο πιθανό ενδεχόμενο να είναι κάποια χρωστική από κάτι που φάγατε, ή κάποιο φάρμακο. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση μετά την πάροδο μερικών ημερών ενημερώστε το γιατρό σας.

Ούρα που “αφρίζουν”

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού γενικά το φαινόμενο αυτό οφείλεται στη μεγάλη κατανάλωση πρωτεΐνης. Εάν η αλλαγή αυτή επιμείνει, επισκεφθείτε το γιατρό σας γιατί θα μπορούσε να υποδεικνύει πρόβλημα στα νεφρά.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr