Τι αλλάζει στο σώμα μετά την εγκυμοσύνη

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια πολύ όμορφη φάση για εσάς, όμως το σώμα σας δέχεται κάποιες αλλαγές. Και μετά την εγκυμοσύνη, το σώμα σας μπορεί να αλλάξει και λειτουργεί διαφορετικά από πριν. 

Το σώμα αλλάζει και μάλλον μόνιμα 

Η αλήθεια είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα, η αλλαγή στο σώμα σας είναι οριστική και αμετάκλητη. Ίσως καταφέρετε να επανέλθετε στα προ της εγκυμοσύνης κιλά, αλλά η κατανομή του βάρους σας έχει πια αλλάξει. Ίσως παρατηρήσετε χαλάρωση σε κάποια σημεία, ή πτυχώσεις στο δέρμα – για παράδειγμα στα γόνατα, εξαιτίας του έξτρα βάρους που για εννέα μήνες κουβαλούσατε. 

Το στήθος σας ενδέχεται να χάσει τη σφριγηλότητά του, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αυξηθεί το νούμερό σας στα σουτιέν. Επίσης, ενδέχεται οι γοφοί και οι γλουτοί σας να γίνουν ελκυστικά «στρογγυλότεροι» και τα μαλλιά σας πιο λεία από πριν, λόγω των ορμονών που απελευθερώθηκαν με την εγκυμοσύνη.

Δεν λειτουργεί όπως παλιά 

Η εμφάνιση του σώματός σας, δεν είναι το μόνο που θα αλλάξει. Θα πραγματοποιηθούν αλλαγές και στον τρόπο που λειτουργεί. Το σώμα είναι μια μηχανή, και η μηχανή αυτή υπέστη μια «κακομεταχείριση» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι η φυσική σας κατάσταση, δεν είναι αυτή που ήταν. Πόνοι στη μέση και στα χέρια ίσως γίνουν κομμάτι της ζωής σας. Είναι όμως ένα ελάχιστο τίμημα μπροστά στο θαύμα της ζωής που υπήρξατε μέρος. 

Το σώμα σας θα σας εκπλήξει 

Μπορεί η κοιλιά σας να είναι πιο πλαδαρή και οι ώμοι σας να απέκτησαν μια μόνιμη κύρτωση, αλλά το σώμα σας θα σας εκπλήξει. Δε θα σας απογοητεύσει όταν θα πρέπει να σηκωθείτε για να θηλάσετε το νεογέννητο μωρό σας, για τέταρτη φορά μέσα στη νύχτα. Ούτε όταν θα πρέπει να το κρατάτε για πολλή ώρα αγκαλιά. Οι μυς σας θα δυναμώσουν ώστε να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις. Θα εκπλαγείτε από το πόσο ανθεκτική σας έφτιαξε η φύση. 

Θα επαναπροσδιορίσετε την έννοια της «ομορφιάς»

Οι συγκρίσεις με την προ του τοκετού κατάσταση είναι ανούσιες. Ναι, το σώμα σας ήταν πιο σφιχτό και το πρόσωπό σας πιο λαμπερό και ξεκούραστο. Παρατηρήστε τις αλλαγές, αφομοιώστε και επεξεργαστείτε τις. Έπειτα, ξεκινήστε να τις αξιολογείτε και να τις αποδέχεστε. Η κουλτούρα της τελειότητας και των αψεγάδιαστων σωμάτων που φέρει ο πολιτισμός μας, σίγουρα δεν σας βοηθά να δείτε πόσο όμορφη είστε. Η μητρότητα σας έχει γλυκάνει και οι καινούριες ευθύνες ίσως σας έχουν κάνει να φαίνεστε πιο σίγουρη για τον εαυτό σας και πιο γοητευτική.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.