Τι ισχύει τελικά για τη γυναικεία φιλία;

Συντάκτης: Flowmagazine

Πολλές απόψεις έχουν διατυπωθεί σχετικά με τη γνησιότητα της γυναικείας φιλίας. Ορισμένοι διατείνονται πως η φιλία μεταξύ γυναικών ενέχει προβλήματα, με κυριότερα τον ανταγωνισμό και τη ζήλεια. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως η γυναικεία φιλία είναι πιο ουσιαστική, λόγω του συναισθηματικού δεσίματος.

Ένα ρητό λέει ότι «πραγματικός φίλος είναι αυτός που κατανοεί το παρελθόν σου, πιστεύει στο μέλλον σου και σε αποδέχεται για αυτό που είσαι». Η φιλία είναι μια σχέση μαγική που επιβεβαιώνει την ανάγκη της ανθρώπινης φύσης για συντροφιά και κοινωνικότητα. Μια σχέση που μπορεί να μας εξελίξει και να μας ολοκληρώσει.

Η γυναικεία φιλία όμως έχει πολλές φορές χαρακτηριστεί αδύναμη, προβληματική, ακόμα και ανύπαρκτη. Ίσως να αναρωτιέστε τι είναι αυτό που τελικά κάνει τη διαφορά και μια φιλία αντέχει τις δοκιμασίες και το χρόνο. Είναι οι άνθρωποι, το φύλο ή οι περιστάσεις;

Διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τη γυναικεία φιλία

Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι χίμαιρα κι ότι δύο γυναίκες δεν μπορούν να είναι πραγματικές φίλες. Ο ανταγωνισμός, η ζήλια και η ανασφάλεια θα εκδηλωθούν αργά ή γρήγορα και η φιλία θα διαλυθεί. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι η φιλία μεταξύ γυναικών, όχι μόνο υπάρχει αλλά μπορεί να είναι μακροχρόνια και ποιοτική. Ο κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικές εμπερίες που διαψεύδουν ή επαληθεύουν τις παραπάνω θεωρίες. Ίσως κι εσείς να είχατε φίλες που χάσατε και φίλες παιδικές που είναι ακόμα μαζί σας

Αλήθεια 1η

Οι αντρικές και οι γυναικείες φιλίες είναι πράγματι διαφορετικές

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στους άντρες φίλους και τις γυναίκες φίλες η οποία όμως δεν καθορίζει απαραίτητα την ποιότητα της σχέσης. Συγκεκριμένα, έχει διατυπωθεί, πως τα δύο φύλα εκφράζουν την οικειότητά τους, με διαφορετικούς τρόπους.

Πώς εξωτερικεύεται η οικειότητα στα δυο φύλα;

Οι άντρες φίλοι τείνουν να εκφράζουν την οικειότητά τους κάνοντας πράγματα μαζί, για παράδειγμα παρακολουθώντας έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Συνήθως, τα θέματα συζήτησης μεταξύ αντρών είναι γενικής φύσης και δεν αφορούν τόσο τα προσωπικά τους. Οι άντρες, λοιπόν, μπορούν να διατηρήσουν μακροχρόνιες φιλίες μιλώντας για πράγματα όπως τα αθλητικά, τα αυτοκίνητα, τα computer games και άλλα θέματα ίδιου τύπου χωρίς να θεωρούν απαραίτητο να μοιραστούν πληροφορίες για τον εσωτερικό τους κόσμο, την προσωπική ζωή ή την ψυχική τους κατάσταση.

Οι γυναίκες αντίθετα, εκφράζουν την οικειότητά τους εξωτερικεύοντας τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους και αποκαλύπτοντας πληροφορίες για τις σχέσεις τους. Έχουν την ανάγκη να μοιράζονται πιο προσωπικά θέματα με τις φίλες τους και αυτό είναι κάτι που θεωρούν απαραίτητο για μια στενή φιλική σχέση.

Αλήθεια 2η

Δυνατές φιλίες υπάρχουν και στα δυο φύλα

Έχοντας λοιπόν υπόψη ότι οι γυναίκες επιθυμούν ένα βαθύτερο και πιο συναισθηματικό δέσιμο με τις φίλες τους, ενώ οι άντρες αρκούνται στο να κάνουν πράγματα μαζί χωρίς απαραίτητα να καταθέτουν τον εσωτερικό τους κόσμο, υπάρχει τελικά διαφορά στην ποιότητα μεταξύ γυναικείας και αντρικής φιλίας; Οι ειδικοί διαφωνούν σε αυτό: άλλοι υποστηρίζουν ότι οι αντρικές φιλίες είναι λιγότερο υποστηρικτικές και πιο επιφανειακές απ’ ότι οι γυναικείες.

Η στοργή παρατηρείται εξίσου στις φιλίες αντρών και γυναικών

Για μια ουσιαστική φιλία λένε, πρέπει οι φίλοι να μοιράζονται προσωπικά δεδομένα, διότι αυτό φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Κάποιοι βέβαια διαφωνούν απόλυτα με αυτήν την αντίληψη, υποστηρίζοντας ότι η αντρική εκδοχή της οικειότητας είναι επίσης πολύ δυνατή. Οι άντρες εκφράζουν την εγγύτητά τους με φίλους συμμετέχοντας σε κοινές δραστηριότητες όπως το να φτιάξουν ένα χαλασμένο αυτοκίνητο, να πάνε για ποτό, να δανείσουν τα εργαλεία τους ο ένας στον άλλο. Αυτό το είδος στοργής είναι «καμουφλαρισμένο», αλλά δεν παύει να δείχνει δυνατά συναισθήματα φιλίας μεταξύ αντρών. Το συμπέρασμα ουσιαστικά είναι ότι παρόλο που οι άντρες και οι γυναίκες εκφράζουν τη φιλία τους διαφορετικά, μπορούν και οι δύο ομάδες να δημιουργούν δυνατές, ουσιαστικές και υγιείς φιλίες.

Αλήθεια 3η

Οι γυναίκες είναι λιγότερο ανεκτικές με τα λάθη των φίλων τους

Ενώ οι παραδοσιακές θεωρίες θέλουν τις γυναίκες πιο κοινωνικά ευέλικτες, έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Montreal στο Quebec, το Harvard και το Emanuel College στη Βοστώνη, αποκάλυψαν ότι οι γυναικείες φιλίες είναι λιγότερο ανεκτικές, πιο ευμετάβλητες και πιο πιθανό να κλονιστούν από ένα μεμονωμένο αρνητικό γεγονός σε σύγκριση με τις αντρικές φιλίες.

Ο λόγος για αυτό το εύρημα ίσως είναι ότι οι γυναίκες έχοντας επενδύσει συναισθηματικά στις φίλες τους, αποκαλύπτοντας προσωπικές πληροφορίες και εξομολογούμενες τα «μυστικά» τους, έχουν μεγαλύτερες αξιώσεις και υψηλότερα standards για τις φίλες τους. Πρακτικά λοιπόν, οι γυναίκες φίλες είναι πιο ευαίσθητες στα λάθη των φίλων τους και συνδέουν τα μεμονωμένα αυτά τα λάθη με γενικότερη έλλειψη αξιοπιστίας.

Αλήθεια 4η

Οι γυναίκες βιώνουν τον ανταγωνισμό διαφορετικά

Ένας άγραφος νόμος που διέπει τις γυναικείες φιλίες είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανταγωνιστικότητα. Για τις περισσότερες γυναίκες, εάν οι φιλίες είναι σχέσεις συμπάθειας και γνήσιου ενδιαφέροντος, τότε η ύπαρξη ανταγωνισμού οδηγεί σε αμφιβολίες και απογοήτευση.

Ο ανταγωνισμός στις φιλίες απασχολεί πολλές γυναίκες και επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα καριέρας, κοινωνικής θέσης, ακαδημαϊκής απόδοσης και εξωτερικής εμφάνισης. Οι περισσότερες έρευνες στο θέμα πάντως δείχνουν ότι οι γυναίκες βιώνουν τον ανταγωνισμό αυτό αρνητικά.

Η παιδική ηλικία συνδέεται με την ανταγωνιστική συμπεριφορά

Μέρος της δυσκολίας που μπορεί να έχουν οι γυναίκες με τον ανταγωνισμό έχει να κάνει με τα πρώτα στάδια κοινωνικοποίησης. Οι γυναίκες δεν κοινωνικοποιούνται έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό ευθέως. Ως μικρά κορίτσια, παίζουν παιχνίδια τα οποία μπορεί να συνεπάγονται την έννοια της καλής απόδοσης, αλλά όχι απαραίτητα τον ανταγωνισμό (π.χ σχοινάκι).

Τα παιχνίδια των αγοριών, αντίθετα, είναι πιο ανταγωνιστικά κι έτσι μαθαίνουν να διαπραγματεύονται τον ανταγωνισμό αυτό, έτσι ώστε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Τα παιχνίδια των αγοριών διέπονται επίσης περισσότερο από κανόνες παρά από τις ίδιες τους τις σχέσεις. Για αυτόν τον λόγο, οι διαφωνίες μεταξύ κοριτσιών είναι πιθανότερο να διαλύσουν το παιχνίδι τους. Αυτές οι διαφορές στην κοινωνικοποίηση των παιδιών μπορεί να διαμορφώνουν τη μετέπειτα συμπεριφορά και να επηρεάζουν τον τρόπο που οι γυναίκες βιώνουν τον ανταγωνισμό.

Αλήθεια 5η

Ζήλεια; Και βέβαια υπάρχει!

Συχνά μπορεί να παρατηρήσουμε ότι υπάρχει ζήλεια ανάμεσα σε γυναίκες που έχουν μια φιλική σχέση. Είτε είναι η καινούρια ακριβή τσάντα της φίλης που θα θέλαμε να έχουμε είτε το μεγαλύτερο σπίτι είτε η ωραία της εμφάνιση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Σημασία έχει ότι μερικές φορές, αρκετές γυναίκες εύχονταν να έχουν όλα τα καλά της φίλης τους για να νιώθουν πιο σίγουρες για τον εαυτό τους και πιο ελκυστικές. Αυτή η συμπεριφορά, βέβαια, δεν απορρέει μόνο από ανασφάλεια, αλλά και από τα κοινωνικά δεδομένα που προσπαθούν να παρουσιάσουν την εικόνα της «τέλειας γυναίκας».

Έχει επίσης αναφερθεί ότι η αντιπαλότητα μεταξύ γυναικών σχετίζεται με την επιθυμία τους να προκαλέσουν την προσοχή του άλλου φύλου. Όπως και να έχει, η ζήλεια δεν μπορεί να καταργηθεί εντελώς, είναι ένα συναίσθημα όπως όλα τα άλλα. Αυτό όμως που μπορεί να αλλάξει, είναι ο τρόπος που επεξεργαζόμαστε τη ζήλεια.

Αλήθεια 6η

Η δυνατή φιλία μπορεί να χτιστεί, αρκεί να το θέλουμε

Εάν πραγματικά θέλετε να δημιουργήσετε μια δυνατή φιλία που να αντέξει στο χρόνο, πρέπει να δουλέψετε για αυτή και να κατανοήσετε το δικό σας μερίδιο ευθύνης.

Για να ενισχύσετε τη φιλία σας, προσπαθήστε

  • Να βρίσκετε χρόνο για να έχετε ουσιαστικές συζητήσεις με την φίλη σας, καθώς και να κάνετε πράγματα μαζί.
  • Ακούστε την με προσοχή κι αποφύγετε να διακόψετε για να πείτε πράγματα σχετικά με τον εαυτό σας.
  • Ρωτήστε την αν υπάρχει κάτι το οποίο μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη φιλία σας.
  • Μοιραστείτε τα δικά σας συναισθήματα και σκέψεις.
  • Κάνετε στη φίλη σας τονωτικά, θετικά σχόλια και κομπλιμέντα τα οποία είναι ειλικρινή.
  • Δείξτε της ότι νοιάζεστε.
  • Αποφύγετε να της λέτε ότι δεν μπορείτε να τη δείτε ή ότι είστε απασχολημένη κάθε φορά που σας τηλεφωνεί.
  • Μην την αγνοείτε κάθε φορά που βρίσκετε ένα καινούριο σύντροφο ή έχετε κάποιο πρόβλημα στη δουλειά.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…