Τι είναι ο κοινωνικός κομφορμισμός;

Συντάκτης: Flowmagazine

Η κοινωνική πίεση μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας, είτε θετικά είτε αρνητικά. Ανακαλύψτε πώς η συμμόρφωση λειτουργεί και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι ο κοινωνικός κομφορμισμός;

Ο κοινωνικός κομφορμισμός είναι η πράξη της αλλαγής της συμπεριφοράς μας για να ταιριάξουμε ή να ευθυγραμμιστούμε με τους ανθρώπους γύρω μας. Μπορεί να εκδηλωθεί μέσα από εμφανή πίεση ή πιο διακριτικές επιρροές που μας κάνουν να ακολουθούμε την ομάδα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η κοινωνική επιρροή μπορεί να σημαίνει ότι συμφωνούμε ή ενεργούμε όπως η πλειοψηφία σε μια ομάδα. Άλλοτε, συμμορφωνόμαστε για να θεωρηθούμε “φυσιολογικοί”. Στην ουσία, ο κομφορμισμός σημαίνει ενδοτική συμπεριφορά στην πίεση της ομάδας.

Τι οδηγεί στον κοινωνικό κομφορμισμό;

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι συμμορφώνονται.

  • Η αναζήτηση πληροφοριών: Άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν περισσότερη γνώση ή εμπειρία, κι έτσι ακολουθούμε το παράδειγμά τους.
  • Η αποφυγή αμηχανίας: Συχνά συμμορφωνόμαστε για να μη φαινόμαστε ανόητοι, ειδικά σε αβέβαιες καταστάσεις.

Το 1955, οι Deutsch και Gerard κατέταξαν τους λόγους του κοινωνικού κομφορμισμού σε δύο κύριες κατηγορίες:

Πληροφοριακή επιρροή

Αυτή συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους για να είναι σωστοί. Σε ασαφείς καταστάσεις, αναζητούμε πληροφορίες από όσους είναι πιο ενημερωμένοι και χρησιμοποιούμε τη συμπεριφορά τους ως οδηγό.

Κανονιστική επιρροή

Αυτός ο τύπος επιρροής σχετίζεται με την αποφυγή τιμωριών ή την εξασφάλιση ανταμοιβών, π.χ., η συμμόρφωση με κανόνες στην τάξη για να αποφύγουμε επιπλήξεις.

Γνωστά πειράματα σχετικά με τον κοινωνικό κομφορμισμό

Ο κοινωνικός κομφορμισμός είναι συχνό φαινόμενο, συχνά ασυνείδητο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να μας ωθήσει να δράσουμε αντίθετα από τις αρχές μας.

Το πείραμα του Jenness (1932)

Συμμετέχοντες εκτιμούσαν τον αριθμό φασολιών σε ένα βάζο πρώτα μόνοι τους και στη συνέχεια ως ομάδα. Όταν εκτίμησαν ξανά μόνοι, οι απαντήσεις τους πλησίασαν τη γνώμη της ομάδας.

Το πείραμα του Sherif (1935)

Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτιμήσουν την κίνηση μιας στατικής φωτεινής κουκκίδας. Όταν ήταν μόνοι, οι απαντήσεις διέφεραν. Ως ομάδα, οι απαντήσεις συγκλίνουν, δείχνοντας πληροφοριακή επιρροή.

Τα πειράματα του Asch (1950s)

Σε μια απλή αντιληπτική δοκιμασία, οι συμμετέχοντες, επηρεασμένοι από ψευδείς απαντήσεις συνεργών, συμμορφώθηκαν με την ομάδα, παρόλο που γνώριζαν ότι ήταν λάθος.

Παράγοντες που επηρεάζουν τον κοινωνικό κομφορμισμό

  • Δυσκολία καθήκοντος
  • Ατομικές διαφορές
  • Μέγεθος ομάδας
  • Ασαφείς καταστάσεις
  • Πολιτισμικές διαφορές

Πιθανά προβλήματα του κοινωνικού κομφορμισμού

Ο κομφορμισμός μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Μείωση της αυτοεκτίμησης
  • Ρίσκα, όπως παράνομες πράξεις
  • Περιορισμό νέων ιδεών
  • Φαινόμενο απάθειας στην αντιμετώπιση κρίσεων

Κατανοώντας τον κοινωνικό κομφορμισμό, μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτογνωσία μας, να αντισταθούμε σε αρνητικές επιρροές και να λαμβάνουμε συνειδητές αποφάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε μια ισχυρή αίσθηση ταυτότητας και κριτικής σκέψης.

Μετάφραση-Επιμέλεια από το πρωτότυπο: Σιαφίλιου Θεοδώρα

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…