Θυμός: τι κρύβεται πίσω από αυτό το συναίσθημα

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ο θυμός είναι ένα δευτερεύον συναίσθημα. Αυτό σημαίνει ότι κρύβονται άλλα συναισθήματα πίσω από αυτόν. Είτε πρόκειται για κάποιο κοντινό σου άτομο ή για εσένα τον ίδιο, πρέπει να μάθεις να ερμηνεύεις τι κρύβεται πίσω από τα ξεσπάσματα θυμού, για να εντοπίσεις την πηγή του προβλήματος και επέλθει λύση.

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα, που όπως και τα υπόλοιπα, συνοδεύεται από ψυχολογικές και βιολογικές αλλαγές. Είναι μία συναισθηματική κατάσταση που η έντασή της ποικίλει, από έναν απλό ερεθισμό μέχρι έντονη μανία και οργή. Όταν θυμώνουμε οι χτύποι της καρδιάς και η πίεσή μας ανεβαίνουν. 

Η ενστικτώδης, φυσική έκφραση του θυμού είναι η επιθετική αντίδραση. Ο θυμός είναι μία φυσική και προσαρμοσμένη απάντηση στην απειλή. Ενέχει δυναμικά, συνήθως επιθετικά συναισθήματα και συμπεριφορές που μας επιτρέπουν να πολεμήσουμε και να αμυνθούμε όταν μας επιτίθενται. Μία συγκεκριμένη «ποσότητα θυμού» είναι αναγκαία για την επιβίωσή μας. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε και να ορμάμε σε κάθε άτομο όταν αυτό μας ενοχλεί ή μας κατηγορεί. Υπάρχουν νόμοι, νόρμες και φυσικά η κοινή λογική που (πρέπει να) βάζουν όρια στο που μπορεί να φτάσει ο θυμός μας.

Είναι καλό να αφήνουμε το θυμό να εκτονώνεται;

Έρευνες έχουν δείξει ότι αν αφεθούμε στον θυμό, αυτό μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε περισσότερο θυμό, επιθετικότητα που δεν ωφελεί τον εαυτό μας ή τον απέναντί μας  και δυσχεραίνει την επίλυση του προβλήματος. Ο θυμός και η επίλυσή του δεν είναι μία απλή διαδικασία που μπορεί να λυθεί άμεσα. Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι για να κατευναστεί το αρχικό συναίσθημα κι έτσι να μην οδηγηθεί σε μεγαλύτερη έξαρση. Μια πρώτη διαδικασία είναι η αλλαγή στον τρόπο σκέψης. Οι θυμωμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να βρίζουν και γενικότερα να μιλάνε πολύ έντονα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον εσωτερικό τους  κόσμο.

Θυμός: τι κρύβεται πίσω από αυτό το συναίσθημα

Τι κρύβεται πίσω από τον θυμό;

Φόβος

Η πιο βασική αιτία του θυμού των περισσότερων ανθρώπων είναι ο φόβος. Σχετίζεται με την πιθανότητα ότι θα χάσουμε κάποιον ή κάτι που μας ανήκει, όταν νιώθουμε ανεπαρκείς ή δεν θέλουμε να πληγώσουμε κάποιον.

Απογοήτευση

Η απογοήτευσή σας μπορεί να μεταμορφωθείγρήγορα σε θυμό. Πάρτε βαθιές ανάσες και προσπαθήστε να δείτε τημεγαλύτερη εικόνα αυτού που σας συμβαίνει, λειτουργώντας ως
εξωτερικός παρατηρητής. Το να σκέφτεσαι πιθανές λύσεις, μειώνειαυτή την απογοήτευση.

Θυμός: τι κρύβεται πίσω από αυτό το συναίσθημα

Ζήλια

Το να θυμώνεις επειδή νιώθεις ζήλια για κάποιον ή κάτι, όχιμόνο είναι δυσάρεστο αλλά και επικίνδυνο. Εάν για παράδειγμα,αισθάνεστε θυμωμένοι επειδή δεν έχετε αυτό που έχει κάποιος άλλος ή αυτό που έχει πετύχει θα πρέπει να είναι πραγματικά ένα σημάδι
για περαιτέρω διερεύνηση στη δική σας ζωή και όχι στη δική τους.

Ανάγκη για βοήθεια

Μπορεί να είναι ένας φόβος για κάτι πουξέρετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο και για αυτό νιώθετε ανίσχυροι. Το νασκέφτεστε λογικά και πρακτικά θα βοηθήσει στην καλύτερη
διαχείριση των ζητημάτων που σας απασχολούν.

Αδικία

Όταν νιώθεις ότι έχεις κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσες, αλλάτελικά δεν ήταν αρκετό, μπορεί εύκολα να οδηγήσει στηναπογοήτευση και εν τέλει στο θυμό.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.