Θρύλοι, μύθοι και εναλλακτικός τουρισμός στον ποταμό Λάδωνα

Συντάκτης: Νίκη Σταματοπούλου

Ο ποταμός Λάδωνας μεταξύ της ορεινής Αχαΐας και Αρκαδίας αποτελεί σημείο αναφοράς για τους φυσιολάτρες και όσους αγαπούν τον εναλλακτικό τουρισμό. 

Λάδωνας: ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Αλφειού

Κάπου στην ορεινή Πελοπόννησο κοντά στα σύνορα Αχαΐας και Αρκαδίας βρίσκεται ο ποταμός Λάδωνας. Ο Λάδωνας είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του ποταμού Αλφειού. Στον ποταμό Λάδωνα αναφέρεται και ο ιστορικός περιηγητής Παυσανίας που επισκέφθηκε τον τόπο αυτό περίπου το 174 μ.Χ. και λέει χαρακτηριστικά στο έργο του «Αχαϊκά» ότι ήταν ένας από τους ωραιότερους ποταμούς. Ο Λάδωνας είναι γενικά ένας ποταμός με ήρεμη ροή, στις όχθες του οποίου αναπτύσσονται όμορφα παραποτάμια δάση με πλούσια και άγρια χλωρίδα και πανίδα.  

Ο Λάδωνας στο μύθο και στο θρύλο

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Λάδωνας ήταν ο δράκος, του οποίου το όνομα, όπως φαίνεται, σχετίζεται με τον ποταμό. Ο δράκος  φύλαγε τα «Μήλα των Εσπερίδων» στο δέντρο της ζωής μαζί με τις νύμφες Εσπερίδες. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή στις όχθες του ποταμού  κυνηγούσε η θεά Άρτεμη και κολυμπούσε η θεά Δήμητρα, ενώ ήταν περιοχή στην οποία περιφέρονταν και ο θεός Πάνας που ερωτεύτηκε τη νύμφη Σύριγγα και την οποία προστάτεψε ο Λάδωνας μετατρέποντάς την σε καλαμιά.

Ο Λάδωνας ήταν ακόμα ξακουστός εξαιτίας του μύθου της Δάφνης και του Λεύκιππου. Η Δάφνη αγαπήθηκε από τον Λεύκιππο, αλλά αυτή δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του γιατί απέφευγε τους άντρες. Τότε ο Λεύκιππος μεταμορφώθηκε σε γυναίκα και κέρδισε την εμπιστοσύνη της, αλλά ο Ποσειδώνας, που αγαπούσε και αυτός την Δάφνη, θύμωσε  με τον Λεύκιππο. Αργότερα η Δάφνη και οι άλλες παρθένες θέλησαν να κολυμπήσουν στο Λάδωνα. Ο Λεύκιππος με την γυναικεία του μορφή δεν ήθελε να μπει στον ποταμό από φόβο μην αποκαλυφθεί, αλλά εκείνες τον έγδυσαν με το ζόρι. Μόλις είδαν ότι ήταν άνδρας τον χτύπησαν με τα ακόντια και τα μαχαίρια και τον σκότωσαν. 

Με την περιοχή του ποταμού συνδέεται και ένας θρύλος, ο οποίος ήταν ζωντανός μέχρι και την αρχή του περασμένου αιώνα. Ο William Martin Leake, Βρετανός στρατιωτικός, διπλωμάτης, τοπογράφος, αρχαιόφιλος, περιηγητής και συγγραφέας που περιηγήθηκε στην περιοχή τον αναφέρει: Δύο δαίμονες εξουσίαζαν τη λίμνη και πάλεψαν για αυτήν. Πλούσια η μυθολογία και οι θρύλοι για την περιοχή, όπως για κάθε γωνιά της Ελληνικής γης. 

Είκοσι νερόμυλους μπορούσε να κινήσει με τη δύναμη της ροής του

Το μήκος του ποταμού Λάδωνα ξεπερνά τα 70 χιλιόμετρα και η ροή του στον χάρτη μοιάζει με φίδι που ελίσσεται. Οι πηγές του βρίσκονται στα Αροάνια όρη  και λέγεται ότι ανάβλυζε με τόση δύναμη που θα μπορούσε να κινεί ταυτόχρονα είκοσι νερόμυλους, γεγονός που τον έκανε δύσκολο στη διάβαση ακόμα και την θερινή περίοδο. Διασχίζοντας  το Νομό Αχαΐας και το Νομό Αρκαδίας εκβάλλει στον Αλφειό, ο οποίος με τη σειρά του εκβάλλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής του ο ποταμός Λάδωνας ρέει ανάμεσα στα όρη Μαίναλο και στα Αφροδίσια όρη, δημιουργώντας μοναδικά τοπία βλάστησης. 

Εναλλακτικές δραστηριότητες στις όχθες του Λάδωνα 

Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Σε γενικές γραμμές η ροή του είναι ήρεμη με αποτέλεσμα να είναι ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του canoe-kayak και του rafting. Πρόκειται για μια διαδρομή επτά χιλιομέτρων ανάμεσα σε ένα καταπράσινο τοπίο.  Την καλοκαιρινή περίοδο μάλιστα πολλοί κολυμπούν στα νερά του, ενώ στην περιοχή που υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του rafting, μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με την τοξοβολία ή την αναρρίχηση. Το όμορφο φυσικό τοπίο που τον περιβάλλει προσφέρεται επίσης για πεζοπορία,  ορειβασία αλλά και mountainbike. 

Τεχνητή λίμνη και το γεφύρι της «Κυράς»

Ακολουθώντας κάποιος την πορεία του ποταμού ή επιλέγοντας την επαρχιακή οδό, ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του ποδηλάτου, φτάνει στην τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, όπου υπάρχει το φράγμα. Το φράγμα έχει μήκος 104 μ. και ύψος 55 μ, είναι ένα έργο που κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1950-1955 και  αποτέλεσε μία από τις πρώτες μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς το φράγμα συγκέντρωνε 50.000.000 κυβικά μέτρα νερού.

 Η τεχνητή λίμνη της οποίας η επιφάνεια έχει έκταση  6.000 στρεμμάτων αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο για την περιοχή. Αξιοθέατο της περιοχής αποτελεί και  το πεντάτοξο γεφύρι της «Κυράς», το οποίο κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. και είναι ορατό μόνο κατά τους θερινούς μήνες, όταν η στάθμη των νερών κατεβαίνει.

Πόλος έλξης για τους λάτρεις της φύσης αλλά και όσους αγαπούν τον εναλλακτικό τουρισμό ο ποταμός Λάδωνας μαγεύει τον επισκέπτη κάθε ηλικίας με τις εναλλαγές των τοπίων της. Ακόμα ένα μέρος της Ελλάδας του οποίου η ύπαρξη χάνεται κάπου στα βάθη των αιώνων και μπερδεύεται με τη μυθολογία και τους θρύλους αλλά και τη νεότερη ιστορία. 

Συντάκτης: Νίκη Σταματοπούλου,

Influence:

Είμαι Φιλόλογος – απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ. Το 2013 απέκτησα την εξειδίκευση της Ειδικής Παιδαγωγού…