Θηλασμός: Γιατί ενώ όλες θέλουμε λίγες μπορούμε

Συντάκτης: Αρετή Θεοχαρούδη - Σιγανού, Παιδίατρος

Είναι γεγονός ότι ο μητρικός θηλασμός είναι η καλύτερη τροφή για το νεογέννητο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει αποκλειστικά μητρικό θηλασμό για το πρώτο εξάμηνο της ζωής του παιδιού και θηλασμό τουλάχιστον για δύο χρόνια χωρίς να υπάρχει ανώτερο χρονικό όριο. Σχεδόν όλες οι μέλλουσες μαμάδες δηλώνουν ότι θέλουν να θηλάσουν. Γιατί όμως καταλήγουμε στην Ελλάδα να θηλάζει μόνο το 3%; Συχνά οι λάθος πρακτικές εντοπίζονται στο μαιευτήριο, και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που οι νέες μαμάδες δεν τα καταφέρνουν.

Τι πρέπει να γνωρίζει μία μαμά που θέλει θηλάσει;

1) Το παιδί πρέπει να τοποθετηθεί το πρώτο ημίωρο μετά τη γέννα στο στήθος της μαμάς ή το αργότερο το πρώτο 24ωρο.

2) To rooming in είναι η παραμονή του μωρού κοντά στη μητέρα του 24 ώρες το 24ωρο, στο ίδιο δωμάτιο, σε ειδικό κουνάκι. Το rooming in θεωρείται από τους ειδικούς ένα από τα προαπαιτούμενα για τον επιτυχημένο αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους και για τον λόγο αυτό συστήνεται στις νέες μητέρες, όταν βέβαια αυτές είναι σε θέση να αναλάβουν τη φροντίδα του μωρού από την πρώτη στιγμή της γέννησής του.

3) Η στάση θηλασμού για μία αρχάρια μητέρα δεν είναι η «στάση-αγκαλιά», αλλά η «στάση-χιαστί». Το μωρό είναι τοποθετημένο έτσι ώστε η κοιλιά του να κοιτάει την κοιλιά της μαμάς και η μύτη του να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τη θηλή. Όταν το παιδί θηλάζει μέρος της θηλαίας άλω είναι μέσα στο στόμα του, τα χείλη του ανοιχτά προς τα έξω ενώ το δεξί χέρι της μαμάς στηρίζει το δεξί στήθος, και αντίθετα.

4) Μετράμε τις καταποτικές κινήσεις του παιδιού και όχι τη διάρκεια του θηλασμού. (Τουλάχιστον 3 καταποτικές κινήσεις, προτού σταματήσει πάλι. Συνολικά γύρω στις 15-20 τη φορά.)

5) Ο θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος. Τις πρώτες ημέρες μπορεί ακόμη και 20 ώρες το παιδί βρίσκεται στο στήθος και να θηλάζει.

6) Τους πρώτους έξι μήνες δεν δίνουμε καμία άλλη τροφή πέρα από το γάλα. Η χορήγηση άλλων υγρών, όπως για παράδειγμα χαμομήλι, απλά φουσκώνουν το παιδί χωρίς να προσφέρουν θρεπτικά συστατικά.

7) Το γάλα, όσο λίγο και να φαίνεται, τις πρώτες 2-3 ημέρες στην κλινική αρκεί. Μάλιστα, τα νεογνά αναμένεται να χάσουν το 10% του βάρους τους από τη γέννησή τους πριν από την έξοδο από το μαιευτήριο.

8) Αν και το νυχτερινό τάισμα είναι κουραστικό, είναι απαραίτητο. Οι ορμόνες της γαλουχίας είναι τότε υψηλές αλλά και ο διαρκής ερεθισμός του στήθους είναι απαραίτητος. Στον θηλασμό ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, όσο πιο συχνά ταΐζουμε το παιδί τόσο περισσότερο γάλα παράγουμε.

9) Δεν πρέπει να έχουμε κουτί με βρεφικό γάλα στο σπίτι. Μέσα στην ταλαιπωρία και το άγχος σχετικά με την πρόσληψη βάρους του μωρού τον πρώτο καιρό μπορεί να υποκύψουμε στον πειρασμό να δώσουμε κάποιο συμπλήρωμα.

10) Δεν υπάρχει περιορισμός στη διατροφή της μητέρας.

11) Δεν δίνουμε πιπίλα στα παιδιά που θηλάζουν τον πρώτο μήνα ζωής.

12) Το να χρειαστεί να πάρουμε κάποιο φάρμακο δεν σημαίνει ότι πρέπει να διακόψουμε τον θηλασμό. Πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα είναι συμβατά με αυτόν.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την παιδίατρο κ. Αρετή Θεοχαρούδη – Σιγανού. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ»

Συντάκτης: Αρετή Θεοχαρούδη - Σιγανού, Παιδίατρος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr