Θετικοί διάλογοι με… τον εαυτό μας

Συντάκτης: Flowmagazine

Το πώς μιλάμε στον εαυτό μας επηρεάζεται από τον σκοπό για τον οποίο το κάνουμε. Αν θέλουμε να μας παρακινήσουμε για κάτι, είμαστε συνήθως πιο θετικοί, ενώ αν μας τα έχουμε μαζεμένα για κάποιο λόγο, κάνουμε σκληρή αυτοκριτική.

Αν προσπαθούμε να διεκπεραιώσουμε μια δύσκολη εργασία, απαριθμούμε αποφασιστικά τα βήματα πχ. «Πάει τέλειωσε κι αυτό, τώρα θα κάνω εκείνο» και κάπως έτσι βάζουμε σε μια σειρά αυτά που πρέπει να γίνουν.

Επίσης για να τονώσουμε την ψυχολογία μας, μας λέμε «Μπράβο!» και υπερθεματίζουμε με διάφορους χαρακτηρισμούς που λειτουργούν ως τονωτικές ενέσεις. Μελέτες δείχνουν ότι όταν αυτοί οι διάλογοι είναι θετικοί και παρακινητικοί, επηρεάζουν προς το καλύτερο τις επιδόσεις μας.


Διάβασε επίσης: Μ’ αγαπάω… Δε μ’ αγαπάω…


Μίλα όμορφα στον εαυτό σου

Για παράδειγμα, μπασκετμπολίστες που μιλούσαν στον εαυτό τους ενώ έπαιζαν, είχαν μεγαλύτερη ακρίβεια στις κινήσεις τους, ενώ όσοι παρακινούσαν φωναχτά τον εαυτό τους ήταν και πιο γρήγοροι.

Στα πολύ θετικά των διαλόγων με τον εαυτό μας θα πρέπει να βάλουμε και την αποστασιοποίηση από όσα μας συμβαίνουν. Βλέποντάς τα ως εξωτερικοί παρατηρητές, τα κρίνουμε πιο λογικά και πιο αντικειμενικά. Και βέβαια βρίσκουμε λύσεις. Αφενός νιώθουμε ότι κερδίζουμε χρόνο και αφετέρου είμαστε πιο συγκεντρωμένοι, οπότε διερευνούμε καλύτερα τις εναλλακτικές επιλογές μας.

Θετικοί διάλογοι με… τον εαυτό μας

Τέλος, το να μιλάμε στον εαυτό μας βελτιώνει τη μνήμη μας. Δεν είναι τυχαίο ότι επαναλαμβάνεις φωναχτά τη λίστα με τα ψώνια για να μην ξεχάσεις κάτι από αυτά που θέλεις να πάρεις.

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα αυτής της πρακτικής, ενώ φαίνεται ότι ο διάλογος με τον εαυτό σου δημιουργεί και καλύτερη σύνδεση ανάμεσα στη σκέψη και την όραση. Ίσως γι’ αυτό βρίσκεσαι απέναντι από το σωστό ράφι την ώρα που λες φωναχτά το είδος που ψάχνεις.


Διαβάστε επίσης: Κάνε ασκήσεις στον καθρέφτη σου και αγάπησε λίγο παραπάνω τον εαυτό σου!


Πρόσεχε τι λες

Σίγουρα η διαδικασία του αυτοδιαλόγου λειτουργεί χαλαρωτικά και ψυχοθεραπευτικά. Είναι ένας τρόπος αποσυμπίεσης και αναδιοργάνωσης. Όμως χρειάζεται προσοχή, γιατί, αν τις περισσότερες φορές είμαστε επικριτικοί και αρνητικοί, αυτό έχει αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή μας.

Άκου λοιπόν τι λες στον εαυτό σου και μίλα του λίγο καλύτερα. Δεν χρειάζεται να καταφεύγεις σε ανακρίβειες ή πράγματα που δεν πιστεύεις για σένα. Απλώς δείξε κατανόηση στο άτομό σου και δώσε έμφαση στην προσπάθεια που καταβάλλεις ─ όχι στο αποτέλεσμα.

Αναρωτήσου τι σου έχει μάθει μια κατάσταση που μόλις πέρασες και απαρίθμησε φωναχτά τα θετικά που πήρες βγαίνοντας από αυτή.

Έλα, πήγαινε τώρα. Έχεις δουλειά! Θα πρέπει να μιλήσεις με τον εαυτό σου κι αυτό είναι εντάξει. 

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…