Η θετική στάση ζωής σας “δένει με τη ζωή”

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Το πώς το στρες θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας είναι κάτι που λίγο ως πολύ το γνωρίζουμε. Τα παρελκόμενα του μόνιμου και παρατεταμένου άγχους είναι έλκος, καρδιαγγειακές παθήσεις, έμφραγμα, καρκίνος, ανάλογα με το άτομο. Πώς μπορούμε να προστατευτούμε; Με θετική στάση ζωής και ένα υποστηρικτικό φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον. Δείτε πως αποδεικνύεται στατιστικά…

Το στρες κλέβει χρόνια από τη ζωή μας

Έως και 12 χρόνια λένε οι μελέτες, με αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουμε από αυτά που συνήθως είναι μοιραία για τη ζωή μας. Ενδεικτικά, οι γυναίκες που δεν υποστηρίζονται συναισθηματικά από ανθρώπους του στενού τους περιβάλλοντος -ενόσω βιώνουν έντονη ψυχική καταπόνηση- βρίσκονται σε δεκαπλάσιο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με γυναίκες που απολαμβάνουν συναισθηματική υποστήριξη.

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι 12 φορές μεγαλύτερη σε γυναίκες που πενθούν, που έχασαν τη δουλειά τους ή που διαζεύχθηκαν στα πέντε προηγούμενα χρόνια. Τα πράγματα είναι παρόμοια και για τις άλλες μορφές καρκίνου, σε άντρες και γυναίκες.

Η θετική στάση προστατεύει την καρδιά σας

Όσον αφορά το στρες και τα καρδιαγγειακά, σημειώθηκαν λιγότερα καρδιακά επείγοντα και λιγότερες επανεισαγωγικές στο νοσοκομείο για προβλήματα με τις στεφανιαίες αρτηρίες σε καρδιοπαθείς με θετική στάση ζωής. Τριάντα επτά μελέτες προγραμμάτων ψυχοθεραπείας και χειρισμού στρές σε καρδιοπαθείς έδειξαν σημαντικά λιγότερο κίνδυνο για νέο έφραγμα και θάνατο, συγκριτικά με όσους δεν ακολούθησαν τέτοιο πρόγραμμα.

Επίσης έδειξαν πολύ σημαντική μείωση του στρές, οδηγούσε σε βελτιωμένες ενδείξεις ως προς την πίεση αίματος, του καρδιακού ρυθμού και των επιπέδων χοληστερίνης.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Φροντίστε να καλλιεργείτε προσωπικές σχέσεις με ανθρώπους που σας αξίζουν και να αποφύγετε τις τοξικές σχέσεις. Αν δεν υποστηρίζετε ψυχικά, επιδιώξτε να ενωθείτε με ομάδες ανθρώπων που βιώνουν κοινές εμπειρίες. Για παράγειγμα, οι ομάδες υποστήριξης για γυναίκες με καρκίνο του μαστού -που δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα- διπλασιάζουν το χρόνο επιβίωσης των υποστηριζόμενων.

Αν δεν διακρίνεστε για τη θετικότητά σας φροντίστε να την αναπτύξετε. Η αισιοδοξία είναι μια ικανότητα που καλλιεργείται. Εγγραφείτε σε κάποιο σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ξεκινήστε να την αναπτύσσετε βήμα βήμα. Η υποστήριξη που θα λάβετε τόσο από τον εκπαιδευτή όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θα διευκολύνουν την προσπάθειά σας και θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας.

Η υγεία σας είναι στο χέρι σας. Μην αμελείτε όσα μπορείτε να κάνετε γι’ αυτήν.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.