Θετική σκέψη VS δυσκολίες: πώς να νικήσεις αυτή τη μάχη

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Σκέψου θετικά! Ναι, αυτό είναι το μυστικό, η θετική σκέψη! Εύκολο; Όχι πάντα! Εφαρμόσιμο; Απόλυτα! Λίγη προπόνηση και επιμονή χρειάζεται και θα μάθουμε να βλέπουμε τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά, να χαμογελάμε και στα δύσκολα και να χαιρόμαστε περισσότερο τα θετικά που έχουμε στη ζωή μας.

Πώς η θετική σκέψη γίνεται τρόπος ζωής 

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μάθει να εστιάζουμε στα προβλήματα, στα αρνητικά και τις δυσκολίες που συναντάμε. Χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο, οργάνωση και κυρίως αποφασιστικότητα για να ξεφύγουμε από την επιρροή των αρνητικών σκέψεων που, τις πιο πολλές φορές, αποτελούν αποκυήματα της φοβισμένης φαντασίας μας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις στιγμές που κατακλυζόμαστε από αρνητικές σκέψεις, να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι παραδινόμαστε στη «δύναμή» τους και να λάβουμε μέτρα ώστε να τις βγάλουμε από το μυαλό μας και από τη ζωή μας.

Δίνουμε προσοχή στις σκέψεις μας 

Οι αρνητικές σκέψεις αποτελούν παραμόρφωση μίας κατάστασης ή αποτέλεσμα παράλογου τρόπου αντίληψης των πραγμάτων. Προσπαθήστε να τις βλέπετε από μακριά, σαν να βλέπετε ένα θεατρικό έργο. Μην τις αφήνετε να κυριεύουν το μυαλό σας. Φανταστείτε ότι μοιάζουν με φύλλα που τα παίρνει το νερό μακριά από εσάς και τη ζωή σας. Τις αποδέχεστε, τις κατανοείτε και τις αποχαιρετάτε αφήνοντάς τες να φύγουν.

Μπορούμε να αποφύγουμε όσα πυροδοτούν αρνητικές σκέψεις 

Ανακαλύπτοντας ποια πράγματα είναι εκείνα που σας δημιουργούν αρνητικές σκέψεις, έχετε και έτοιμο το πλάνο για το πώς να τις αντιμετωπίσετε. Η αρνητική σκέψη μπορεί να είναι κρυμμένη σε ένα τραγούδι, ή σε ένα μουσικό κομμάτι, σε ένα άτομο ή σε μία παρέα. Αποφύγετε ότι και όποιον πιστεύετε ότι σας βάζει στη διαδικασία αυτή.

Επιλέγουμε ανθρώπους με θετική σκέψη να μας πλαισιώνουν 

Θετικοί άνθρωποι δεν είναι εκείνοι που δεν έχουν προβλήματα, το αντίθετο μάλιστα, έχουν αλλά επιλέγουν να τα επιλύουν βλέποντας τη θετική τους πλευρά. Σε αυτούς τους ανθρώπους λέμε ναι, τους θέλουμε στη ζωή μας, στην παρέα μας. Μπορούμε να τους ζητήσουμε να μας μυήσουν στο δικό τους θετικό τρόπο σκέψης, ώστε να δούμε τη ζωή με περισσότερη αισιοδοξία.

Κάντε καταγραφή 

Φτιάξτε τον αγαπημένο σας καφέ, βρείτε ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι ή στο αγαπημένο σας cafe, όπου δεν θα σας ενοχλεί κανείς και βάλτε το κινητό σας να χτυπήσει σε δεκαπέντε λεπτά. Ξεκινήστε να καταγράφετε χωρίς σταματημό τις αιτίες που χαλούν την ηρεμία σας και σας κάνουν να σκέφτεστε αρνητικά. Βυθιστείτε για λίγο μέσα στη δίνη των αρνητικών καταστάσεων που σας επηρεάζουν και όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι σταματήστε να γράφετε. Όταν τελειώσει ο χρόνος πάρτε το χαρτί και χωρίς να το διαβάσετε, κάψτε το. Η ένταση και το αποτέλεσμα θα σας αποφορτίσει και θα σας ηρεμήσει.

Ευγνωμοσύνη και πληρότητα 

Είναι τα απλά, δεδομένα πράγματα στη ζωή μας των οποίων η επανάληψη στην ρουτίνα της καθημερινότητά μας κάνει να φαντάζουν πιο ασήμαντα. Κι όμως δεν είναι γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο, η ζωή είναι μικρή, και ναι, πολλές φορές άδικη. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον τρόπο που τον βλέπουμε, να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να του επιτρέψουμε να χαρεί και να νιώσει ευγνωμοσύνη για όσα έχει. Αν δεν αγαπήσουμε σωστά και ισορροπημένα εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας, πώς θα μπορέσουν οι άλλοι;

Τίποτα δεν είναι εύκολο, όμως, μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής, κάνοντας απλά βήματα. Η θετική σκέψη βρίσκεται κάπου μέσα στα στενά δρομάκια του μυαλού μας και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα περπατήσουμε. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.