Θετική Ψυχολογία: Ο χάρτης στο κυνήγι της ευτυχίας

Συντάκτης: Flowmagazine

Η Θετική ψυχολογία είναι εδώ για να μας βοηθήσει στην εύρεση της ευτυχίας. Σε 10ετή μελέτη διαπιστώθηκε ότι στην Ελλάδα της κρίσης και παρά το ότι επηρεάστηκαν επαγγελματικά και οικονομικά, κάποιοι παρέμειναν ευτυχισμένοι. Πώς το κατόρθωσαν;

Ύστερα από περίπου έναν αιώνα συστηματικής ενασχόλησης της επιστήμης της Ψυχολογίας με την παθολογία, το αρνητικό, τη νόσο, τη διαταραχή και την απόκλιση, η κοινωνία απαίτησε από τους ψυχολόγους να ασχοληθούν σοβαρά με την αναζήτηση των παραγόντων που σχετίζονται με την ψυχολογική ανάπτυξη και τη βέλτιστη λειτουργία.

Η αναζήτηση της ευτυχίας αποτελεί από το 2000 την κύρια αναζήτηση της Ψυχολογίας εν είδη χρυσού δισκοπότηρου.

Τι είναι η Θετική Ψυχολογία

Το έναυσμα για την ερευνητική και επιστημονική τεκμηρίωση των παραγόντων που οδηγούν στην ευτυχία δόθηκε με την ανάπτυξη του κλάδου της Θετικής Ψυχολογίας.

Θετική Ψυχολογία: Ο χάρτης στο κυνήγι της ευτυχίας

Ο κλάδος αυτός επιχειρεί να παρέχει ανεξαρτήτως πολιτισμικού και κοινωνικού πλαισίου απαντήσεις σχετικά με τον ορισμό της ευτυχίας και τα δομικά συστατικά της, ενώ παράλληλα εισάγει νέες θεωρητικές έννοιες που μπορούν να συμβάλλουν στην επιδίωξη μιας ολοκληρωμένης ζωής, όπως είναι η ψυχολογική ανθεκτικότητα, η ενσυνειδητότητα, η θετικότητα, το απολαμβάνειν, το νόημα ζωής, η αυτοσυμπόνια, η ελπίδα, η αισιοδοξία, οι θετικές σχέσεις με τους άλλους και η γενναιοδωρία.

Το κυνήγι της ευτυχίας μοιάζει λίγο με το κυνήγι του θησαυρού στο οποίο, ανεξαρτήτως των ικανοτήτων και της θέλησης του ατόμου, η ύπαρξη ή μη του χάρτη είναι καθοριστική για το τελικό αίσιο αποτέλεσμα.

Φιλοδοξία, λοιπόν, της Θετικής Ψυχολογίας είναι να παρέχει τον χάρτη για την εύρεση της ευτυχίας προκειμένου να διευκολύνει την επιδίωξη όλων των επίδοξων μνηστήρων.


Διαβάστε επίσης: 9 ψυχολογικά εμπόδια που βάζουμε στην ευτυχία μας


Η Ελληνική Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ) λειτουργώντας σαν παρατηρητήριο Θετικών Συναισθημάτων υλοποιεί ετήσια έρευνα σε πανελλαδικό δείγμα 10.000 ατόμων συστηματικά κατά την τελευταία 10ετία, με την οποία διαπιστώνεται ότι ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι.

Θετική Ψυχολογία: Ο χάρτης στο κυνήγι της ευτυχίας

Η ευτυχία αυτή δεν είναι συνάρτηση αποφυγής δυσάρεστων συνεπειών της κρίσης. Αντιθέτως πολλοί από τους συμμετέχοντες που δηλώνουν ευτυχισμένοι έχουν επηρεαστεί από την κρίση επαγγελματικά και οικονομικά. Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό τους;

Κυνηγώντας την ευτυχία- Τελικά τι είναι αυτό που το λένε «ευτυχία»;

Μέσα στα τελευταία 20 έτη έχει συντελεστεί αξιοσημείωτη πρόοδος,καθώς τα ερευνητικά πορίσματα μάς έχουν δείξει ότι η ευτυχία σχετίζεται με συγκεκριμένες επιλογές ζωής και συνήθειες. Βλέπουμε δηλαδή ότι, ανεξαρτήτως πολιτισμικού πλαισίου, παραδοσιακοί μύθοι για την ευτυχία, όπως είναι η συσχέτιση της με τον γάμο, την κοινωνική καταξίωση, το επάγγελμα, τον πλούτο, την τύχη, καταρρίπτονται.

Στη θέση αυτών των μεταβλητών λαμβάνουν ισχυρή θέση παράγοντες όπως το ισχυρό κοινωνικό υποστηρικτικό δίκτυο (φίλοι), η ύπαρξη ισχυρού νοήματος ζωής, η ευθυγράμμιση με τις αξίες, η αξιοποίηση ταλέντων, κλίσεων και δυνατοτήτων, η βίωση θετικών συναισθημάτων και η αισιοδοξία.


Διαβάστε επίσης: Είναι η ευτυχία θέμα DNA;


Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…