Θετική επίδραση της μουσικής στον άνθρωπο

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Η μουσική επηρεάζει πολύ την ψυχολογία μας. Δεν είναι τυχαίο που οι γυναικολόγοι λένε να ακούει μουσική η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί χαλαρώνει το έμβρυο. Αν η μουσική μπορεί να επηρεάσει ένα έμβρυο, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει στους ενήλικες που έχουν την επιλογή του είδους της μουσικής.

Μουσική και παιδιά

Σύμφωνα με μελέτη του 2014, η οποία εξέτασε τις επιδόσεις παιδιών από φτωχικές συνοικίες του Σικάγο και του Λος Άντζελες, τα παιδιά που μαθαίνουν ένα νέο μουσικό όργανο μπορεί να αποκομίσουν ένα επιπρόσθετο όφελος πέρα από τη μουσική δεξιότητα: την ικανότητα να διατηρούν τις επιδόσεις τους στο σχολείο σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Εργασία με μουσική υπόκρουση

Η μουσική έχει την ικανότητα να ανεβάσει τα επίπεδα απόδοσης και παραγωγικότητας των υπαλλήλων σε μια εταιρεία, μειώνοντας το στρες και την ένταση. Σίγουρα η δουλειά και η καθημερινότητά μας είναι δύσκολη, αν όμως υπάρχει μια μουσική υπόκρουση γίνεται πιο ανεκτή.

Οδήγηση και μουσική

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η μουσική που ακούμε όταν οδηγούμε μπορεί να επηρεάσει την τρόπο οδήγησης και συμπεριφοράς; Σύμφωνα με έρευνες η ένταση και το είδος της μουσικής επηρεάζουν την οδηγική μας συμπεριφορά. Δηλαδή αν ακούμε δυνατή ή γρήγορη σε ρυθμό μουσική, τότε συνήθως οδηγούμε πιο απότομα και ριψοκίνδυνα και έχουμε περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουμε ατύχημα απ’ ότι αν δεν ακούμε καθόλου μουσική ή αν ακούμε κάτι ήρεμο και χαλαρωτικό σε χαμηλή ένταση.

Μουσική και σωματική άσκηση

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που σε όλα τα γυμναστήρια παγκοσμίως υπάρχει μουσική υπόκρουση. Έχετε σκεφτεί ποτέ πως βοηθά η μουσική στην άσκηση; Η μουσική λοιπόν μπορεί να διώξει τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος για την κόπωση. Καθώς το σώμα συνειδητοποιεί πως είμαστε κουρασμένοι και θέλει να σταματήσει, η μουσική βοηθάει να αγνοήσουμε αυτά τα σήματα.

Επίσης η μουσική μας βοηθά για περισσότερη και εντονότερη άσκηση, καθώς και αποτελεσματικότερη και σωστότερη χρήση της ενέργειάς μας.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…