Πέτρος Καλονάρος – Στη βάρκα, περ.1930 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Η έκθεση «Ελληνικές θάλασσες, ένα φωτογραφικό ταξίδι μέσα στον …
Η 24η Thessaloniki Photo Biennale καλωσορίζει την πολύπλευρη φύση του σύγχρονου Τύπου
Η Θεσσαλονίκη πρωτοπόρος στον σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό μέσω της Τέχνης, μας καλεί μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου στην κεντρική έκθεση «The Real and the Record» όπου τίθεται σε γόνιμη αμφισβήτηση η έννοια του αληθινά Πραγματικού στον σύγχρονο Τύπο.
Η 24ηThessaloniki Photo Biennale η οποία άνοιξε και φέτος της πόρτες της για το κοινό την 1η Οκτωβρίου του 2021, φιλοξενώντας το ομαδικό και ατομικό φωτογραφικό έργο 94 καλλιτεχνών από 18 χώρες και μάλιστα με στέγαση όχι σε 1 αλλά σε 13 χώρους κατά μήκους της πόλης, συνεχίζει να διατηρεί την εξέχουσα θέση της στη πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης και με την έλευση του νέου έτους.
Η κεντρική έκθεση «The Real and the Record»
Η κεντρική έκθεση της φετινής Thessaloniki Photo Bienalle «The Real and the Record», υπό την επιμέλεια του Γιώργου Πρίνου και της Κατερίνας Σταθοπούλου, θα δεσπόζει μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου του 2022 στο MOMus–Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το MOMus–Πειραματικό Κέντρο Τεχνών. Το αντικείμενο της έκθεσης είναι η χαοτική «μαύρη τρύπα» της σύγχρονης πληροφόρησης και προσπαθεί να αναζητήσει την ύπαρξη του Πραγματικού στις πολλαπλές παραποιημένες εκδοχές της αλήθειας στον Τύπο του 21ου αιώνα, αλλά και να απαντήσει στο ερώτημα: Μήπως τελικά το υποτιθέμενο Πραγματικό είναι ένα έξυπνα δομημένο ψέμα;
Το πραγματικό γεγονός και η αφήγησή του από τα Μέσα: το χάσμα και οι ερμηνείες
Το «The Real and the Record» δημιουργήθηκε με αφορμή το διήγημα «The Reality and the Record» του Ιρακινού σκηνοθέτη και συγγραφέα Hassan Blasim,το οποίο πραγματεύεται το ταξίδι ενός Ιρακινού, ο οποίος με πρόσχημα το αίτημά του για άσυλο στη Σουηδία, ξεκινά να αφηγείται τις τραυματικές του εμπειρίες του από τον πόλεμο σε έναν αξιωματικό μετανάστευσης. Μέσω αυτής της αλληγορίας μεταξύ του τίτλου της έκθεσης και του ομώνυμου βιβλίου από το οποίο πήρε έμπνευση, στόχος είναι να αναδειχθεί το χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα στο πραγματικό βίωμα-γεγονός και στην ειδησεογραφική παρουσίαση-αφήγηση αυτού σε επόμενο χρόνο ή αλλιώς η παρερμήνευσή του. Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης, σε αυτήν εξετάζονται η καταγραφή της αλήθειας, η απόσταση αυτής από το Πραγματικό και φυσικά οι τρόποι «κατασκευής» της. Ή αλλιώς, η δομή των ποικίλων διαστρεβλωμένων εκδοχών της.
Αναζητώντας το Πραγματικό ανάμεσα σε προπαγάνδα και ανακατασκευές
Το Πραγματικό είναι το ένα άκρο και η Καταγραφή το άλλο. Η έκθεση αναδεικνύει την πορεία αναπαράστασης και κατ΄επέκταση αναδόμησης του Πραγματικού μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις. Δείκτες μέτρησης της εγκυρότητας αυτών των προσεγγίσεων αποτελούν οι εικόνες-ντοκουμέντα και οι επίσημες μαρτυρίες-αναίρεσης ή υποστήριξης του παραπάνω-. Η προπαγάνδα, οι σύγχρονες μιντιακές και μη τεχνολογίες και η κοινωνική χειραγώγηση με σκοπό την τυφλή υπακοή καταλαμβάνουν πρώτη θέση στις τεχνικές (ανα)κατασκευής της «αλήθειας».
4 Θεματικές Ενότητες- οδηγοί
Τέσσερις θεματικές ενότητες αναλαμβάνουν ρόλο καθοδηγητικών πινακίδων στη διαδικασία αναζήτησης του Πραγματικού στη μόνιμα δικτυωμένη κοινωνία του σήμερα:
- Η ύπαρξη του Πραγματικού ως Αλήθεια και η αναζήτηση της συμφωνίας με το γεγονός ή την πραγματικότητα.
- Η ύπαρξη του Πραγματικού ως Ορατό/Αόρατο, η προβολή θεμάτων που συνήθως υποεκπροσωπούνται ή απουσιάζουν εντελώς ως μια πράξη που καθιστά ορατές τις αόρατες ιστορίες.
- Η δόμηση μίας πραγματικότητας μεταξύ Γεγονότος και Μυθοπλασίας, δηλαδή η κατασκευή μιας πραγματικότητας που δεν είναι προσβάσιμη μόνο μέσω αρχειακού υλικού σε έγγραφη και φωτογραφική μορφή ή αριθμητικών δεδομένων, αλλά και μέσω της μνήμης, του βιώματος και της ερμηνείας.
- Η ύπαρξη της Εκτεταμένης Πραγματικότητας, στα πλαίσια της οποίας η τεχνολογία, ακούσια ή εκούσια, συμβάλει στην δημιουργία μίας νέας εκδοχής που προσομοιώνει και συνήθως υποκαθιστά το αληθινά Πραγματικό.
Στην εποχή όπου η πληροφόρηση παίρνει περισσότερο χαρακτήρα σεναρίου φαντασίας παρά είδησης, το «The Real and the Record» γίνεται ο φακός της αλήθειας στη μαύρη χαοτική τρύπα της σύγχρονης πληροφόρησης μέσα στους πόλους της ελεγχόμενης ειδησεογραφίας, της κοινωνικής χειραγώγησης και της τοξικής «θετικότητας» ή αντιθέτως «τραγικότητας» των «γεγονότων» του σύγχρονου Τύπου.
Πληροφορίες για την έκθεση
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
09/10/21-20/02/22
MathieuAsselin, LisaBarnard, Αλέξης Βασιλικός, AlexandraBell, MatthewBooth, DavidClaerbout, CroftonBlack&EdmundClark, Κυριακή Γονή, SaraCwynar, Antoined’ Agata, ForensicArchitecture, Formafantasma – AndreaTrimarchi&SimoneFarresin, Κωνσταντίνος Ζηργάνος-Καζολέας, Γιώργος Καραηλίας, TeresaMargolles, Γιώργος Μουτάφης, MaxPinckers, AllanSekula, JeffreyStuker, WalidRaad, UnitedforInternationalAction (InernationalNetwork), CarmenWinant, Ζωή Χατζηγιαννάκη
Συμπληρωματικές εκθέσεις στα πλαίσια του ThessalonikiPhotoBiennale είναι οι εξής:
«Kammer»
Sabine Höpfner
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη
01/10/21-20/02/22
«Βαλκανικοί αντίλαλοι. Ηχο-πορτραίτα από τη νοτιοανατολική Ευρώπη 1962 – 1987. Φωτογραφικές αφηγήσεις του Martin Koenig»
Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης
02/10/21-30/01/22
«Η κατάχωση και προστασία των αρχαίων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
05/10/21-19/01/2022
«Arirang»
Philippe Chancel
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
08/10/21-20/02/22
«Society doesn’t fit me but my little black dress does»
Αλέξανδρος Κατσής, Ζακ Κωστόπουλος, Μαρία Λούκα
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
08/10/21-20/02/22
«Chrysalis»
Όλγα Στεφάτου
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
08/10/21-20/02/22
«Parallel Crisis»
Γιάννης Καρπούζης
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
08/10/21-20/02/22
«DarkTree»
Ρέα Παπαδοπούλου
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
08/10/21-20/02/22
«Βλέμματα-Μαρτυρίες»
Α. Abbas, Enri Canaj, Raymond Depardon, Thomas Dworzak, Stuart Franklin, Cristina Garcia Rodero, Hiroji Kubota, Yael Martinez, Lorenzo Meloni, Paolo Pellegrin, Gilles Peress, Chris Steele-Perkins, Moises Saman, Jerome Sessini, NewshaTavakolian
08/11/21-16/01/22
«Βυρωνικοί Ήρωες»
Λυδία Βενιέρη
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
17/12/21-20/02/22