Θερμομόνωση σπιτιού: τι πρέπει να ξέρουμε

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Πολλοί από εμάς έχουμε σκεφτεί να προσθέσουμε θερμομόνωση στην κατοικία μας για καλύτερες κλιματικές συνθήκες εντός της οικίας μας, αλλά και για εξοικονόμηση ενέργειας. Τι πρέπει να γνωρίζουμε και πώς λειτουργεί η θερμομόνωση;

Γενικές πληροφορίες για τη θερμομόνωση

Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε ένα διώροφο σπίτι χωρίς μόνωση παρατηρούνται απώλειες:

  • Από την ταράτσα περίπου 25% της συνολικής απώλειας.

  • Από την τοιχοποιία περίπου 42%. Από τα κουφώματα αλουμινίου περίπου 21% (ανάλογα το πόσα έχουμε).

  • Και από καμινάδες, εξαεριστήρες κλπ. 13%.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνουμε θερμομόνωση στο σπίτι μας, που είναι εξωτερικά και εσωτερικά.

Εξωτερική Θερμομόνωση

Το μονωτικό υλικό τοποθετείται με κόλλα στην εξωτερική πλευρά του τοίχου. Στη συνέχεια πάνω σε αυτό τοποθετείται με κόλλα ένα πλέγμα οπλισμού και ακολουθεί η κάλυψη του πλέγματος με ειδικό επίχρισμα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε και την θερμομόνωση του σκελετού, οι χώροι αργούν να θερμανθούν, αλλά παραμένουν θερμοί για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την διακοπή της θέρμανσης και το κόστος κατασκευής είναι υψηλό.

Η εξωτερική θερμομόνωση αυξάνει την διάρκεια μεταβολής των συνθηκών θερμοκρασίας στους χώρους και γίνεται σε κατασκευές με συνεχή χρήση (κατοικίες, γραφεία κλπ.). Η εξωτερική θερμομόνωση μπορεί να ανακαινίσει εξωτερικά τις όψεις του σπιτιού, ειδικά όταν υπάρχει φθορά λόγω παλαιότητας. Ρωγμές, κενά και όλου του είδους ατέλειες.

Προστατεύει τις προσόψεις από την έκθεσή τους σε ήλιο, βροχές και ακραίες θερμοκρασίες και αυξάνει την λειτουργική ζωή του σπιτιού. Η εξωτερική θερμομόνωση κοστίζει περισσότερο από την εσωτερική λόγω των υλικών που πρέπει να αντέχουν τις καιρικές συνθήκες. Παρέχει περισσότερη στεγάνωση.

Εσωτερική Θερμομόνωση

Το μονωτικό υλικό τοποθετείται στην εσωτερική πλευρά του τοίχου και προστατεύεται από κάποιο στέρεο δομικό υλικό (π.χ. γυψοσανίδα), που λειτουργεί όπως το εσωτερικό επίχρισμα. Με τον τρόπο αυτό έχουμε μείωση του ωφέλιμου χώρου, μη θερμομόνωση του σκελετού, σύντομη θέρμανση και ψύξη των χώρων και πολύ χαμηλό κόστος.

Η εσωτερική θερμομόνωση γίνεται σε κατασκευές με περιοδική χρήση και απαίτηση γρήγορης θέρμανσης (π.χ. θέατρα, εκκλησίες, εξοχικές κατοικίες). Κοστίζει πιο λίγο από την εξωτερική θερμομόνωση. Η εξωτερική θερμομόνωση απαιτεί ακριβά υλικά προστασίας λόγω των εξωτερικών συνθηκών. Η εσωτερική θερμομόνωση θα καταλάβει κάποιο ζωτικό χώρο από το εσωτερικό του σπιτιού σας.

Πλαίσια κουφωμάτων, σώματα θέρμανσης και άλλα μόνιμα ή ημιμόνιμα προσαρτήματα θα πρέπει να μετακινηθούν και να επανατοποθετηθούν πίσω στη θέση τους. Μπορεί να γίνει σε όλες τις περιόδους του έτους και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, καθώς οι εργασίες εκτελούνται στο εσωτερικό.

Τι επιλογές έχουμε;

Οι τρόποι θερμομόνωσης είναι πολλοί και πάντοτε το κόστος καθορίζει την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου. Πρώτο κριτήριο είναι το αν θα χτίσετε τώρα το σπίτι σας ή αν θα θερμομονώσετε το υφιστάμενο.

Για καινούργια σπίτια

Η πιο συνήθης μόνωση που γίνεται είναι εσωτερικά με διπλή τοιχοποιία. Δηλαδή ενδιάμεσα του εσωτερικού και του εξωτερικού τοίχου μπαίνει κάποιο μονωτικό υλικό όπως ο πετροβάμβακας ή και πολυστερίνες και έτσι επιτυγχάνεται μια καλή μόνωση. Επίσης μπορεί να χτιστεί το σπίτι αποκλειστικά με πολυστερίνη οπλισμένη, που εμφανισιακά θα είναι τοίχος, αλλά στην ουσία θα είναι ένας τέλεια μονωμένος τοίχος που το μεγαλύτερο του μέρος αποτελείται από πολυστερίνη.

Για υφιστάμενα σπίτια

Συνήθως γίνεται εξωτερική θερμομόνωση η οποία είναι πιο εύκολη στη πράξη να γίνει και στο τέλος είναι πιο οικονομική. Οπότε με μια απλή θερμομονωτική μπογιά ή με την εφαρμογή πολυστερίνης στην εξωτερική τοιχοποιία επιτυγχάνεται μια πολύ αποτελεσματική θερμομόνωση.

Για οροφές επίπεδες χωρίς κεραμοσκεπή

Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν πανέμορφο κήπο ο οποίος θα προσφέρει τη μόνωση που χρειάζεται το σπίτι σας και μπορείτε να το συνδυάσετε με λευκά χαλίκια, ούτως ώστε να καλύψετε όλη την επιφάνεια της οροφής σας για πιο ολοκληρωμένη θερμομόνωση.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.