Θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα, γιατί όχι;

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Τα συστήματα θέρμανσης είναι μια σημαντική τεχνολογία γιατί προστατεύουν την υγεία μας και δημιουργούν ένα άνετο μικροκλίμα. Οι γρήγορες τεχνολογικές εξελίξεις και η οικονομική κρίση έφεραν στο προσκήνιο πολλές διαφορετικές λύσεις. Η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για θέρμανση είναι πλέον μια εναλλακτική επιλογή ειδικά για επαγγελματικά ακίνητα.

Οι τύποι θέρμανσης

Η χρήση πετρελαίου είναι η πιο παραδοσιακή πρόταση. Κυριαρχεί στις πολυκατοικίες και σε μονοκατοικίες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή προς το φυσικό αέριο που θεωρείται πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά προτιμότερο. Και στις δύο περιπτώσεις δεν μπορεί κανείς να αποφύγει τις σωληνώσεις και τα θερμαντικά σώματα σε όλους τους χώρους.

Η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος

Το ηλεκτρικό ρεύμα μπαίνει στο παιχνίδι σε κτίρια που δεν υπάρχει πρόβλεψη για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, όπως σε παλιές πολυκατοικίες ή εγκαταλελειμμένα κτίρια. Η χρήση ηλεκτρικών σωμάτων ή κλιματιστικών είναι μια καλή λύση αν δεν υπάρχουν οι υποδομές. Παρόλα αυτά μπορεί να προτιμηθεί και σε διαμερίσματα, ιδιαίτερα επαγγελματικής χρήσης, σε ώρες που δε λειτουργεί η κεντρική θέρμανση.

ΑΠΕ

Η χρήση ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος είναι περιβαλλοντικά φιλική και μας σβήνει την όποια τύψη ή ενοχή για το αποτύπωμα άνθρακα που οφείλεται στη θέρμανσή μας. Οι μεγάλοι παραγωγοί ηλεκτρισμού δεν έχουν ακόμη αφοσιωθεί αποκλειστικά στις ΑΠΕ αλλά τα επόμενα χρόνια είναι δεδομένο ότι θα κερδίσουν κι άλλο έδαφος λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Φωτοβολταϊκά στέγης

Η αξιοποίηση της στέγης ή του δώματος είναι μια εξαιρετική διέξοδος για να εκμηδενίσουμε το κόστος του ρεύματος και να είμαστε οικολογικά αποδεκτοί. Στην περίπτωση αυτή η χρήση ηλεκτρισμού για θέρμανση γίνεται και οικονομικά επωφελής. 

Ηλεκτρικά σώματα ή κλιματιστικά;

Στο δίλημμα να τοποθετήσουμε πολλά κλιματιστικά ή σόμπες/θερμαντικά σώματα δεν υφίσταται απόλυτη απάντηση. Το μόνο μειονέκτημα των κλιματιστικών είναι ότι ξηραίνουν την ατμόσφαιρα αλλά έχουν χαμηλή κατανάλωση και εξαιρετική απόδοση. Γενικά ο ηλεκτρισμός μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας και εφόσον δε βλάπτει η παραγωγή του το περιβάλλον είναι τόσο τεχνολογικά όσο και περιβαλλοντικά μια άριστη λύση για πολλά σημαντικά θέματα με κατεξοχήν σημαντικό τη θέρμανση το χειμώνα και το δροσισμό το καλοκαίρι.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…