Θεραπευτικά μανιτάρια: Αυτός ο θαυματουργός μύκητας

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Στο άκουσμα της λέξης «μύκητας», μάλλον νιώθουμε αποστροφή και επιθυμία να οπλιστούμε με ένα  αντιμυκητιακό προïόν προκειμένου να τον εξουδετερώσουμε. Πού να φανταστούμε όμως ότι για μερικές από τις κυριότερες λειτουργείς που γίνονται προς όφελός μας υπεύθυνοι είναι οι μύκητες.

Τα μανιτάρια όντας και αυτά ένας μύκητας προσφέρουν πολλά οφέλη. Να υπενθυμίσουμε πως το μάζεμα μανιταριών πρέπει να γίνετε μόνο από ειδικούς,  καθώς πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη και θανατηφόρα!

-Μανιτάρι Κορντίσεπς

Έρευνες έχουν δείξει ότι το Cordyceps Sinensis ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα εξασφαλίζοντας ότι δεν πέφτει κάτω από τα ιατρικώς αποδεκτά επίπεδα. Διορθώνει σε σημαντικό βαθμό νεφρικές διαταραχές, βοηθά στην αντιμετώπιση της κίρρωσης του ήπατος, στη θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα Β στη μείωση του άγχους και στη καταπολέμηση των αναπνευστικών προβλημάτων όπως η βρογχίτιδα, άσμα. Επίσης ρυθμίζει τη καρδιακή λειτουργία και αυξάνει τη ροή του αίματος.

Είναι επίσης από τα διασημότερα αφροδισιακά, βοηθά στην ανικανότητα και την πρόωρη εκσπερμάτωση.
Το Cordyceps  προσφέρεται για ευρεία χρήση στην φαρμακευτική βιομηχανία και μάλιστα στην περίπτωση σοβαρών ασθενειών καθώς βρέθηκε πώς μπορεί να συνεπικουρήσει στην αντιμετώπιση όγκων.
Το Cordyceps πωλείται σε σκόνη στα καταστήματα με Superfoods

Αντενδείξεις

Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε μην λάβετε Cordyceps δεδομένου ότι η ασφάλεια τους δεν είναι καλά τεκμηριωμένη ή επιβεβαιωμένη κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης ή θηλασμού. Για άτομα με κάποια γνωστή αυτοάνοση νόσο (π.χ. λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας), μερικοί ιατροί προειδοποιούν ότι τα Cordyceps ίσως επιδεινώσουν το πρόβλημα.

-Βολβαριέλλα η γλοιοκέφαλη 

Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαπιστώθηκε η έντονη φαρμακευτική δράση του μανιταριού που οφείλεται κυρίως στην μεγάλη περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο. Η παρουσία του μαγνησίου ενεργοποιεί ακόμη τις πολυμεράσες του RNA στους πυρήνες των κυττάρων συμβάλλοντας στη βιοσύνθεσή του. Το RNA, παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση μέσω της συμβολής του στη μεταφορά και την αποκωδικοποίηση των γενετικών πληροφοριών που περιέχονται στα χρωματοσώματα. Επομένως, η ανεπάρκεια μαγνησίου (Mg) οδηγεί στην μείωση των ρυθμών σύνθεσης RNA, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται και η πρωτεϊνοσύνθεση.

-Ερίκιο το Αγκαθωτό Αρνάκι

Αυτό το φαρμακευτικό μανιτάρι φέρεται να έχει ένα ευρύ φάσμα από οφέλη για την υγεία και τον εγκέφαλο καθώς περιέχει πάνω από 32 διαφορετικές βιοδραστικές ουσίες. Έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, υπογλυκαιμικές και τονωτικές ιδιότητες, βοηθά στη καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του πεπτικού συστήματος.

Επίσης περιλαμβάνει μια κατηγορία ενώσεων από πολυπεπτίδια, τα hericenones και erinacines που αυξάνουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης NGF στον εγκέφαλο. Αυτή η πρωτεΐνη εμπλέκεται στην παραγωγή, συντήρηση, ανάπτυξη και στην αναγέννηση των νευρικών ιστών εντός του εγκεφάλου, στην ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και συμβάλει στην καταπολέμηση των νόσων Aλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας.

-Μανιτάρι Chaga

Πρόκειται για έναν μύκητα που αναπτύσσεται στο δέντρο της σημύδας και σε άλλα δέντρα σκληρού ξύλου. Έχει ακανόνιστο σχήμα και χρώμα μαύρο-καφέ .Φύεται στη Ρωσία, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την Ιαπωνία, την Κορέα, τις ΗΠΑ και τον Καναδά και δεν καλλιεργείται. Στη Σιβηρία το αποκαλούν «Δώρο των Θεών» ή το «Μανιτάρι της Αθανασίας» και το χρησιμοποιούν εδώ χιλιάδες χρόνια για θεραπευτικούς  σκοπούς

Το μανιτάρι Chaga (Inonotusobliquus) είναι ένα φαρμακευτικό μανιτάρι που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, με σημαντικές αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντι-ιικές ιδιότητες. Στη λαϊκή ιατρική των περιοχών της Ρωσίας, όπου κυρίως φύεται έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου και των πνευμόνων αλλά και για τη θεραπεία άλλων ασθενειών συμπεριλαμβανομένης της γαστρίτιδας, του έλκους, της κολίτιδας και των φλεγμονών.

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.