Θεραπεύστε τον μύκητα τον νυχιών με φυσικές μεθόδους

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Τα περιποιημένα άκρα μας χαρίζουν αυτοπεποίθηση και ελευθερία. Αποτελούν επίσης αντανάκλαση της κατάστασης της υγείας μας. Υπάρχουν λύσεις πέρα από τα φάρμακα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν σε αυτό;

Οι μύκητες στα νύχια, κυρίως των ποδιών, είναι ένα συνηθισμένο, αλλά πολύ ενοχλητικό γεγονός.

Στην εμφάνιση αυτής της λοίμωξης παίζει κυρίως ρόλο η υγρασία, η οποία παγιδεύεται σε ένα θερμότερο περιβάλλον. Αυτός είναι και ο λόγος που  συνήθως  εμφανίζεται στα πόδια, καθώς η θερμοκρασία στο εσωτερικό των παπουτσιών παγιδεύει την υγρασία στα πόδια. Γενικά οι μύκητες αναπτύσσονται πιο εύκολα σε ένα υγρό, θερμό, αλλά και σκοτεινό περιβάλλον.

Η πρώτη εμφάνιση μύκητα στα νύχια είμαι μια μικρή λευκή ή κιτρινωπή κηλίδα στην άκρη του νυχιού. Καθώς ο μύκητας εξαπλώνεται, το νύχι γίνεται πιο παχύ αλλά και πιο εύθραυστο, αλλάζει σχήμα και χρώμα. Η αντιμετώπισή του, πάντα από επαγγελματία υγείας, περιλαμβάνει αγωγή από το στόμα και ειδικό διάλειμμα για την επάλειψη του νυχιού. Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, έχοντας υπόψη ότι θα πρέπει τα πόδια να παραμένουν στεγνά και τα παπούτσια να αερίζονται συστηματικά, υπάρχουν και κάποιοι φυσικοί τρόποι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη και πιο γρήγορη αντιμετώπιση του μύκητα.

Μαγειρική σόδα και ξύδι

Δύο υλικά που τα έχουμε όλοι στο σπίτι μας και μπορούν να μας βοηθήσουν στο να προλάβουμε την εξάπλωση του μύκητα. Θα χρειαστούμε τέσσερις έως πέντε κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα, ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι και νερό.

Σε μια λεκάνη βάζουμε το ξύδι και το νερό, τόσο όσο για να μπορούμε να βουτήξουμε τα πόδια μας.

Βάζουμε τα πόδια μας μέσα στο μείγμα αυτό για 15 περίπου λεπτά. Μετά σκουπίζουμε με χαρτί. Δεν χρησιμοποιούμε πετσέτα για να μην μεταφέρουμε τη μόλυνση.

Στη συνέχεια προσθέτουμε μαγειρική σόδα σε καθαρό νερό και αφήνουμε πάλι τα πόδια μας μέσα στο νέο μείγμα για 15 περίπου λεπτά. Σκουπίζουμε πάλι με χαρτί.

Είναι απαραίτητο να επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Έλαιο Καρύδας

Τα λιπαρά οξέα που περιέχει το έλαιο καρύδας έχουν τη δυνατότητα να καταστρέφουν το στρώμα από λιπίδια με το οποίο σχηματίζεται η μεμβράνη του μύκητα. Έτσι σταδιακά ο μύκητας καταστρέφεται.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι μία επάλειψη των δακτύλων που έχουν μολυνθεί με μια μικρή ποσότητα από το έλαιο και να αφήσουμε να απορροφηθεί.

Είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την ημέρα.

Χυμός λεμόνι

Ο χυμός του λεμονιού έχει αντιβακτηριδιακή δράση. Μπορεί να εξουδετερώσει τον μύκητα και συγχρόνως να επουλώσει τα σημάδια που αυτός δημιουργεί, αλλά και να σταματήσει την εξάπλωσή του.

Απλώνουμε τοπικά πάνω στο μολυσμένο νύχι τον χυμό του λεμονιού αφήνοντάς τον να απορροφηθεί πλήρως.

Η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου αυξάνεται όσες περισσότερες φορές την επαναλαμβάνουμε.

Οξυζενέ

Φτιάχνουμε ένα διάλυμα με ένα μέρος οξυζενέ και τρία μέρη νερό. Βυθίζουμε τα πόδια μας για 20 λεπτά και όταν τα βγάλουμε τα σκουπίζουμε σχολαστικά.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δύο έως τρεις φορές την ημέρα.

Πέρα από τις παραπάνω μεθόδους αντιμετώπισης του μύκητα, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το βασικότερο όλων είναι η πρόληψη. Έτσι θα πρέπει να φροντίζουμε την καθαριότητα των ποδιών μας με ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως να τα στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά μετά το μπάνιο, να μην περπατάμε ξυπόλυτοι σε υγρά περιβάλλοντα, όπως οι πισίνες και να αερίζουμε τα παπούτσια που φοράμε φροντίζοντας να τα αλλάζουμε συχνά.

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr