Θεραπεία με βλαστοκύτταρα για νεανικό δέρμα!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε αναρωτηθεί, πολλές φορές, στη ζωή μας, γιατί είναι υποχρεωτικό να γερνάμε; Και, εφόσον γερνάμε, είναι υποχρεωτικό να αλλάζει η εμφάνισή μας; Υπάρχει, άραγε, το ελιξίριο της νεότητας; Και αν ναι, μπορεί να μας κρατήσει, για πάντα, ατσαλάκωτους και σφριγηλούς; Φυσικά, όλα αυτά φαντάζουν ρητορικές ερωτήσεις που δεν αναζητούν κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Και όμως, η σύγχρονη ιατρική ερευνά, ασταμάτητα, και μπορεί να επιστρατεύσει νέες μεθόδους που είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν, με ασφάλεια, το όνειρο πολλών ανθρώπων να μείνουν για πάντα νέοι, τουλάχιστον στην όψη. Οι απαντήσεις έρχονται, φυσικά, μέσα από τη βιολογία του ανθρώπινου σώματος και από το πώς αυτό αναπλάθεται, όταν το έχει ανάγκη. Έτσι, υπάρχουν ένα σωρό επιτυχημένες θεραπείες με κολλαγόνο, υαλουρονικό οξύ, ελαστίνη και πολλές ακόμη πρωτεΐνες που φροντίζουν για τη σφριγηλότητα του δέρματος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κολλαγόνο – Η πρωτεΐνη της αντιγήρανσης


Τι συμβαίνει, όμως, όταν κάποιος επιθυμεί να επέμβει στο σώμα του μία και μοναδική φορά και τα αποτελέσματα να είναι μόνιμα; Εκεί αναλαμβάνει η θεραπεία βλαστοκυττάρων!

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα (stem cells);

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει εκατοντάδες διαφορετικά είδη κυττάρων που είναι απαραίτητα για την καθημερινή μας υγεία. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για διάφορες βασικές λειτουργίες, όπως το να κάνουν την καρδιά μας να χτυπά, τον εγκέφαλό μας να σκέφτεται, τα νεφρά μας να καθαρίζουν το αίμα, την επιδερμίδα μας να ανανεώνεται και ούτω καθεξής. Η δουλειά των βλαστοκυττάρων είναι να φτιάχνουν όλους τους υπόλοιπους τύπους κυττάρων του οργανισμού. Είναι οι προμηθευτές νέων κυττάρων. Όταν τα βλαστοκύτταρα διαιρούνται, μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερα βλαστοκύτταρα ή άλλους τύπους κυττάρων. Για παράδειγμα, τα βλαστοκύτταρα του δέρματος μπορούν να δημιουργήσουν είτε περισσότερα βλαστοκύτταρα δέρματος είτε διαφοροποιημένα κύτταρα δέρματος που έχουν συγκεκριμένους ρόλους, όπως το να παράγουν μελανίνη.

Γιατί είναι τα βλαστοκύτταρα σημαντικά για την υγεία μας;

Όταν τραυματιζόμαστε ή αρρωσταίνουμε, τα κύτταρά μας, επίσης, τραυματίζονται ή πεθαίνουν. Τότε, τα βλαστοκύτταρα ενεργοποιούνται και έχουν τον ρόλο να επισκευάζουν τραυματισμένους ιστούς και να αντικαθιστούν άλλα κύτταρα, όταν αυτά πεθαίνουν. Έτσι, μας διατηρούν υγιείς και παρεμποδίζουν την πρόωρη γήρανση. Τα βλαστοκύτταρα, λοιπόν, μοιάζουν με μια «στρατιά μικροσκοπικών γιατρών» που έχουμε, συνεχώς, στη διάθεσή μας!

Τα βλαστοκύτταρα στη φαρέτρα της αισθητικής ιατρικής

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα βλαστοκύτταρα αποτελούν τη «ρεζέρβα» του οργανισμού, απέναντι στη γήρανση, τις βλάβες και τη φθορά των ιστών. Γνωρίζουμε ότι το ανθρώπινο σώμα εμφανίζει διάφορα είδη ιστών (δερματικός, μυϊκός, οστικός, νευρικός κλπ). Ο κάθε ιστός εμφανίζει κύτταρα, πλήρως διαφοροποιημένα, τα οποία δε μοιάζουν με τα κύτταρα των άλλων ιστών και δεν μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα άλλων ιστών.

Για παράδειγμα, ένα διαφοροποιημένο ηπατικό κύτταρο δεν μπορεί να μετατραπεί σε κύτταρο του δέρματος ή των νεύρων. Σε περίπτωση βλάβης, ο ιστός καταφεύγει στα βλαστοκύτταρα για αποκατάσταση. Δηλαδή, το βλαστοκύτταρο είναι κύτταρο το όποιο έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε κύτταρο οποιουδήποτε ιστού και, έτσι, να συμπληρώνει ελλείμματα και να ανανεώνει τον ιστό.

Στην πράξη τώρα, η επιλεκτική χρήση μεγάλου αριθμού βλαστοκυττάρων σε συγκεκριμένη περιοχή κάποιου ιστού, προκειμένου να προκληθεί ανανέωση και ανάπλαση, αποτελούσε ευσεβή πόθο της επιστήμης για πολλά χρόνια, χωρίς, όμως, ποτέ να μπορεί να υλοποιηθεί.

Πλέον, η εξέλιξη της επιστήμης μας επιτρέπει την απομόνωση των βλαστοκυττάρων για ιατρική χρήση τόσο σε σοβαρές ασθένειες όσο και για αισθητικές επεμβάσεις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι ιδιότητες των βλαστοκυττάρων


Πως γίνεται;

Αρχικά, απομονώνονται βλαστικά κύτταρα από τον λιπώδη ιστό του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, με τη χρήση τοπικής αναισθησίας (tumescent anesthesia) και μικροκάνουλας 3mm, αφαιρείται μικρή ποσότητα λίπους (80-100ml) από κάποια λιποαποθήκη του υποδέρματος π.χ. κάποιο «ψωμάκι». Στη συνέχεια, αυτό το λίπος μεταφέρεται, άμεσα, από εταιρεία εξειδικευμένη στη μεταφορά βιολογικών υλικών σε εξειδικευμένα εργαστήρια και την επόμενη μέρα τα βλαστοκύτταρα έχουν απομονωθεί και είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν.

Πως χρησιμοποιούνται;

Με μικροενέσεις (μέθοδος της μεσοθεραπείας) τα βλαστικά κύτταρα τοποθετούνται στο κάτω μέρος του δέρματος του προσώπου, όπου και κάνουν το «θαύμα» τους. Η ανανέωση του δέρματος που προκαλούν είναι, πραγματικά, εντυπωσιακή! Οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες εξαφανίζονται και η βελτίωση της ποιότητας του δέρματος ως προς την εμφάνιση, το χρώμα, την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα είναι εκπληκτική. Μετά το πέρας ενός μήνα, το δέρμα αρχίζει να αποκτά νεανική εμφάνιση που διαρκεί.

Πόσο ασφαλής είναι η αντιγηραντική θεραπεία με βλαστοκύτταρα;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της θεραπείας βλαστοκυττάρων είναι ότι δημιουργεί αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, χωρίς να χορηγείται στο σώμα κάτι ξένο σε αυτό, εφόσον τα βλαστικά κύτταρα έχουν απομονωθεί από τον λιπώδη ιστό του ίδιου οργανισμού. Έτσι, αποκλείεται, αυτόματα, το ενδεχόμενο αλλεργικών αντιδράσεων. Εννοείται, βέβαια, πως η μεγαλύτερη προϋπόθεση για 100% ασφάλεια είναι η επέμβαση να πραγματοποιείται από άριστα καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό και, φυσικά, να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και αποστείρωσης, κατά τη διαδικασία.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…