Θεραπεύσου με την ενέργειά σου

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Πέρα από τις κλασικές θεραπείες, τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί πολύ η μέθοδος της ενεργειακής θεραπείας. Εσύ ξέρεις πόσα σου προσφέρει; 

Τι είναι η ενεργειακή θεραπεία 

Η ενεργειακή θεραπεία είναι η απαλή τέχνη της εκκαθάρισης της κυτταρικής μνήμης μέσω του ανθρώπινου ενεργειακού πεδίου, με σκοπό να προάγει την υγεία, την ισορροπία και τη χαλάρωση.  Στην ενεργειακή θεραπεία χρησιμοποιούμε εστιασμένα τη θεραπευτική ενέργεια για να καθαρίσει τα μπλοκαρίσματα που συσσωρεύονται στο σώμα με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τη φυσική ροή της σωματικής, συναισθηματικής, πνευματικής ενέργειας. Αυτή η θεραπευτική εστίαση προωθεί την προσωπική ενδυνάμωση, την αυτοθεραπεία και την πνευματική ανάπτυξη. 

Η ενέργεια είναι φάρμακο 

Η ενεργειακή θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους θεραπευτές, από τότε που εμφανίστηκε ο άνθρωπος. Η σύγχρονη επιστήμη, χάρη στη κβαντική θεωρία, αναγνωρίζει ότι η ενέργεια είναι φάρμακο. Η σύγχρονη ιατρική θεωρεί ότι η ενεργειακή θεραπεία είναι ένα νέο πεδίο έρευνας αλλά ακόμα και στη σύγχρονη ιατρική, η ενέργεια χρησιμοποιείται ακούσια για θεραπεία. 

Για παράδειγμα, η αλλαγή της νοοτροπίας του ασθενούς είναι αλλαγή στην ενέργεια του ασθενούς. Οι καλοί γιατροί ακόμα και αυτοί που είναι πεπεισμένοι ότι η υλική προσέγγιση στη θεραπεία είναι η το μόνο αξιόπιστο πρωτόκολλο θεραπείας, αναγνωρίζουν την σημασία της νοοτροπίας ενός ασθενούς για την θεραπεία του.

Πώς λειτουργούν οι ενεργειακές θεραπείες 

Οι θεραπείες που βασίζονται σε μη επαληθεύσιμη ενέργεια, όπως το Ρέικι και οι σαμάνικες θεραπείες, αντανακλούν στην πεποίθηση ότι οι άνθρωποι έχουν μια λεπτή μορφή ενέργειας, την δύναμης ζωής που δεν μετράται από τη σύγχρονη επιστήμη. Αυτή η λεπτή, μη αποδεδειγμένη ενέργεια ονομάζεται συχνά Qi στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, Prana στην Ayurvedic ιατρική και Πνεύμα στις άλλες παραδόσεις. Μερικοί άνθρωποι χαρακτηρίζουν αυτήν την ενέργεια ως ζωτική ενέργεια για τη ζωή ή το βιοενεργειακό πεδίο (το οποίο συχνά συγχέεται με τις βιοενεργές ανταλλαγές, τη μεταφορά επαληθεύσιμης ενέργειας μεταξύ των οργανισμών και του περιβάλλοντος τους).

Η εξισορρόπηση αυτής της προτεινόμενης ενεργειακής δύναμης είναι ο στόχος των ενεργειακών θεραπειών. Ο ίδιος στόχος μοιράζεται με πιο δημοφιλείς θεραπείες μυαλού-σώματος (γιόγκα, qi gong και tai chi) και με ορισμένα θεραπευτικά συστήματα, όπως η Ayurveda και η παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Ο βελονισμός  επίσης βασίζεται στην πεποίθηση της ενεργειακής δύναμης της ζωής. Ωστόσο, υπάρχουν εύλογες βιολογικές εξηγήσεις για τις επιπτώσεις του βελονισμού στην υγεία.

Η μεγάλη δονητική θετική ενέργεια προάγει την θεραπεία. Η υψηλή δονητική αρνητική ενέργεια εμποδίζει τη θεραπεία.

Ουσιαστικά κάθε αρχαία κοινωνία σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσε ή συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ενεργειακή θεραπεία. Οι αρχαίοι θεραπευτές ήξεραν ότι η θεραπεία αφορούσε κάτι μεγαλύτερο από την απλή επούλωση των πληγών ή την αντιμετώπιση του πυρετού. Κατανοούσαν ότι οι σκέψεις και άλλες αόρατες απειλές προκαλούσαν ή συνέβαλαν στις ψυχολογικές και σωματικές ασθένειες. Ήξεραν πώς να τραβάνε την θεραπεία μέσα από την σφαίρα της ύλης και μέσα στις ψυχολογικές και πνευματικές διαστάσεις.

Καθώς η σύγχρονη ιατρική αναπτυσσόταν, το σώμα και το μυαλό κατέληξαν να θεωρούνται ξεχωριστές οντότητες και υιοθετήθηκε μια περισσότερο σωματική προσέγγιση στη θεραπεία. 

Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε την ενέργεια 

Μερικές φορές αισθάνεστε την ενέργεια ακόμα και όταν είναι αόρατη. Όταν μπαίνετε σε ένα χώρο που είναι γεμάτος με ανθρώπους, μπορείτε να νιώσετε άμεσα την ενέργεια, θετική, αρνητική, χαρούμενη, θυμωμένη, αγχώδης, υποστηρικτική κ.α. Ανάλογα με την κατάσταση του μυαλού σας, είτε έλκεστε είτε απωθήστε από την ενέργεια της ομάδας.

Σκεφτείτε μια παρατεταμένη περίοδο στρες που είχατε βιώσει, όπως ένα διαζύγιο, ο θάνατος κάποιου αγαπημένου σας προσώπου ή κάποια άλλη προσωπική κρίση. Θυμηθείτε πώς ήταν η ενέργειά σας τότε. Σκοτεινή, μουντή, ληθαργική, αδιάφορη, καταθλιπτική; Ναι, αυτά τα συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα είναι όλα εκδηλώσεις της αρνητικής ενέργειας των σκέψεών σας κατά τη διάρκεια τέτοιων δύσκολων καταστάσεων. Θα παρατηρήσετε ότι η ασθένεια και το γήρας φαίνεται να πηγαίνουν χέρι χέρι με τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.