Η θεωρία των πάντων…

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη

Πρόκειται για μια από τις πιο συγκλονιστικές και πολυσυζητημένες ταινίες των τελευταίων ετών. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2014 και έσπασε τα ταμεία, ενώ οι προβολές τις εξακολουθούν διαρκώς να αυξάνονται.

Είναι μια βιογραφική, δραματική και αισθηματική ταινία με έντονο μελοδραματισμό αλλά και εξαιρετικές ερμηνείες. Κεντρικός ήρωας είναι ο πασίγνωστος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, το ρόλο του οποίου υποδύθηκε με απόλυτη επιτυχία ο ηθοποιός Έντι Ρέντμεϊν.

Η ταινία βασίζεται στην αυτοβιογραφία Travelling to infinity: My life with Stephen της πρώην συζύγου του φυσικού, Τζέιν Γουάιλντ Χόκινγκ, στην οποία αφηγείται τη ζωή της με τον αστροφυσικό, αλλά και γεγονότα από την περίοδο της διάγνωσης της νόσου του κινητικού νευρώνα αλλά και τις επιτυχίες του στον τομέα της φυσικής.

Στην ιστορία που διαδραματίζεται στην ταινία περιλαμβάνεται η γνωριμία τους, η σχέση τους, η γαμήλια περίοδος της ζωής τους. Χρονικά τοποθετούνται από το 1963 όταν σπούδαζε στο Κέιμπριτζ μέχρι και τη δεκαετία του ’90.

Πλοκή

Ο Στίβεν Χόκινγκ φοιτητής τότε του Κέιμπριτζ γνωρίζει την Τζέιν και παρά την αμηχανία τους στην αρχή, σύντομα έρχονται κοντά και γίνονται ζευγάρι. Ωστόσο, ο Στίβεν μαθαίνοντας για την ασθένειά του αποφασίζει να απομακρυνθεί από αυτήν και να μην την αναγκάσει να υποστεί τις δυσκολίες που θα ερχόντουσαν στη συνέχεια.

Η Τζέιν βέβαια ήταν αποφασισμένη να του σταθεί και να τον βοηθήσει όπως και έκανε, γνωρίζοντας πως υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες να μην υπάρξει θετική κατάληξη. Έτσι παντρεύονται, ο Στίβεν ολοκληρώνει το διδακτορικό του και δείχνει να παθιάζεται με την κοσμολογική φυσική.

Οι δυο νέοι αποκτούν δύο παιδιά και οι θεωρίες του Στίβεν αρχίζουν να απασχολούν τη δημοσιότητα. Παράλληλα, όμως, η ασθένειά του χειροτερεύει, προκαλώντας του προβλήματα στην κίνηση, στην ομιλία, μέχρι και στην κατάποση.

Η Τζέιν είναι πλέον απογοητευμένη, αλλά δεν το δείχνει. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο της και να ξεχνιέται και με προτροπή της μητέρας της συμμετέχει στην εκκλησιαστική χορωδία. Εκεί γνωρίζει τον δάσκαλο της χορωδίας Τζόναθαν.

Ο Τζόναθαν έρχεται κοντά στην οικογένεια Χόκινγκ και ξεκινά μια ιδιαίτερα στενή σχέση με την Τζέιν. Κάτι που διακόπτει όταν πλέον η σχέση τους γίνεται αντιληπτή από τους γύρω τους.

Την περίοδο αυτή, ο Στίβεν παθαίνει ένα επεισόδιο σε έξοδό του στην όπερα και πέφτει σε κώμα. Παρά το φόβο των γιατρών να προχωρήσουν σε τραχειοτομή λόγω των αδύναμων μυών του, η Τζέιν γνωρίζοντας πως θα χάσει την ομιλία του, τους προτρέπει να προχωρήσουν.

Η Τζέιν προσλαμβάνει μια κοπέλα για να προσέχει τον Στίβεν και ενώ δημιουργείται μια στενή σχέση του φυσικού με τη βοηθό του, η Τζέιν απομακρύνεται όλο και περισσότερο από δίπλα του. Τελικά οι δυο τους χωρίζουν και η Τζέιν παντρεύεται τον Τζόναθαν, ενώ ο Στίβεν έχει ήδη αποκτήσει το ρομπότ βοηθητικής ομιλίας. Η Τζέιν εξακολουθεί βέβαια να είναι στη ζωή του, ενώ μάλιστα τον συνοδεύει στην παράδοση τιμητικού τίτλου από τη βασίλισσα.

Ο Στίβεν Χόκινγκ είναι σήμερα 75 χρονών και εξακολουθεί να προσφέρει στο χώρο της φυσικής επιστήμης, ενώ συχνά τοποθετείται για διεθνή πολιτικά, κοινωνικά και κοσμολογικά γεγονότα.

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr