Θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ξεστόμισες τις λέξεις «σε εμπιστεύομαι»; Πότε την δέχτηκες και την προσέφερες απλόχερα, χωρίς …
Θέματα εμπιστοσύνης στις σχέσεις
Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παραμείνουμε καλοπροαίρετοι, καλόπιστοι και ανοιχτοί στη ζωή σε αυτή την εποχή της αβεβαιότητας, της παγκόσμιας αναταραχής και της διαταραγμένης οικογενειακής ζωής.
Η εμπιστοσύνη ορίζεται ως «μια σταθερή πίστη στην αξιοπιστία, την αλήθεια, την ικανότητα, ή δύναμη κάποιου ανθρώπου ή κάποιου αντικειμένου». Για παράδειγμα, εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που είναι καλοπροαίρετοι μαζί μας, που έχουν ακεραιότητα και των οποίων οι πράξεις ανταποκρίνονται στα λόγια τους. Εμπιστευόμαστε κάποιον που μπορούμε να βασιστούμε ότι θα κάνει με συνέπεια το «σωστό». Σε μια στενή σχέση, εμπιστευόμαστε την/τον σύντροφό μας αν είναι προβλέψιμος, αξιόπιστος και ειλικρινής.
Trust Issues
Θέμα εμπιστοσύνης ή αλλιώς «trust issues»: Ακούγεται πολύ απλό και κατανοητό όμως δεν είναι. Η εμπιστοσύνη αποτελεί ένα βασικό συστατικό μίας επιτυχημένης και «καρποφόρας» σχέσης (οικογενειακής, φιλικής ή ερωτικής). Η μερική ή παντελής απουσία της θα επιφέρει αργά ή γρήγορα το τέλος της, ενώ πρώτα θα έχει προκληθεί ένα έντονα τεταμένο κλίμα εντάσεων, πίεσης και συνεχούς αμφιβολίας. Η απουσία της εμπιστοσύνης, για να το πάρουμε από την αρχή, οφείλεται σχεδόν κατ’εξοχήν σε παρελθοντικές άσχημες εμπειρίες.
Πώς να διαχειριστείτε έναν άνθρωπο με θέματα εμπιστοσύνης
Αν και είναι σύνηθες να θέλουμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπό μας να λύσει αυτά του τα προβλήματα, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως, πριν αποφασίσουμε να το δοκιμάσουμε. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να θυμάστε πως η επίλυση αυτών των ψυχολογικών ζητημάτων είναι προσωπική υπόθεση. Εσείς μπορείτε απλώς να βοηθήσετε και όχι να τα λύσετε. Πρόκειται επίσης για μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία απαιτεί υπομονή και θέληση, κυρίως από την πλευρά του συντρόφου σας.
- Στήριξη
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η λύση στο ζήτημα εμπιστοσύνης μπορεί να έρθει μόνο από το ίδιο το άτομο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Εσείς εστιάστε στο να στηρίξετε την προσπάθεια.
- Υπομονή
Ό,τι κακό συνέβη στον άνθρωπό σας δεν θα φύγει μέσα σε μια νύχτα. Και σίγουρα δεν μπορείτε να ζητήσετε από τον άλλο να σας εμπιστευτεί και να περιμένετε να το κάνει αμέσως. Γι’ αυτό θα πρέπει να εφοδιαστείτε με αρκετή έως μπόλικη υπομονή για τον κάνετε να αφήσει τις άμυνές του και να σας δείξει εμπιστοσύνη.
- Ανοιχτείτε
Αν θέλετε να μιλήσει ανοιχτά ο άλλος σε εσάς κάντε και εσείς το ίδιο. Η εμπιστοσύνη χτίζεται με τον χρόνο και ενισχύεται με τα λόγια και τις πράξεις μας. Ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη επιβεβαίωση για να δείξουν ανοιχτά τι νιώθουν. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δείχνετε στον άλλο ότι μπορείτε και εσείς να μοιραστείτε όσα σας βασανίζουν και ότι νιώθετε άνετα με αυτό και συζητάτε για όσα σας απασχολούν.
- Μην ανέχεστε κακοποιητικές συμπεριφορές
Το ότι θα είστε σε πιο ευάλωτη θέση δεν σημαίνει ότι θα ανεχτείτε και κακοποιητική συμπεριφορά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κακοποιητική είναι κάθε είδους συμπεριφορά που προσπαθεί να σας ελέγξει και δεν σας επιτρέπει να είστε ο εαυτό σας. Δεν θέλετε να βρεθείτε κολλημένη σε μία κατάσταση με κάποιον που θα σας χειραγωγεί ψυχολογικά. Αν ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας ελέγξει, έχετε πολύ σοβαρότερο πρόβλημα από την εμπιστοσύνη. Ποτέ δεν πρέπει να βάζετε τη δική σας ευτυχία και ασφάλεια σε ρίσκο, για να βοηθήσετε κάποιον άλλο να ξεπεράσει μια δική του δύσκολη περίοδο.