«Θέλω να είναι πάντα μέρα» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Σε όλους αρέσει να είναι μέρα! Τι θα γινόταν όμως αν μια μέρα δεν ξημέρωνε ποτέ; Μια ιστορία για τον κύκλο της μέρας και της νύχτας και για την αξία τού να μοιραζόμαστε… ακόμα και τον ήλιο!

Πώς θα ήταν να παγιδεύαμε τον ήλιο έστω και για μια στιγμή; Να δημιουργούσαμε μια μικρή αποχή που να αιχμαλωτίζει τις μικρές ακτίνες του και την ζεστασιά του; 

Περιγραφή του βιβλίου

Ο Άρης λάτρευε τη μέρα. Έπαιζε, γελούσε, διασκέδαζε. Όταν ερχόταν το βράδυ, μελαγχολούσε. «Δε θέλω να φεύγει η μέρα«. Γιατί δεν γίνεται να είναι πάντα μέρα, αναρωτιέται. Και η μητέρα του άρχισε να του μιλά για το μεγάλο ταξίδι. Για τον ήλιο που έρχεται από την Ανατολή και φεύγει προς τη Δύση. Το επόμενο πρωί άρχισε να παρατηρεί τον ήλιο. Πού πηγαίνει; Άρχισε να τρέχει να τον προλάβει. «Τον έπιασα«, φώναξε όταν τον τσάκωσε στην απόχη του! Αλλά τότε ανέβηκε σε μια τεράστια σκάλα και είδε το μεγάλο μυστικό!


Διαβάστε επίσης: Ένα βιβλίο παιχνίδι


Γιατί να το αγοράσετε 

Η παιδοψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Ζηνοβία Βασιλειάδη αναπτύσσει μία ιστορία παιδικής ανησυχίας και επιθυμίας.Στην πορεία της ιστορίας όμως  χρησιμοποιεί ένα σπουδαίο εύρημα.Αναποδογυρίζει  την γη και κάνει το ταξίδι του ήλιου καιτην εναλλαγή μέρας-νύχτας. Μια ιστορία ενσυναίσθησης, ισορροπίας και συμπαντικής δικαιοσύνης, αποτυπώνονται δίχως κατηχητική. Η ανακάλυψη του μικρού Άρη πίσω από τη μεγάλη σκάλα, δημιουργεί ευκαιρίες για μάθηση: το σχήμα της Γης, τα δύο ημισφαίρια, τον άξονά της, τις ιδιότητες και ευεργεσίες του ήλιου, το ηλιακό σύστημα και πόσα ακόμα πράγματα πρωτόγνωρα για το παιδί.

Η εικονογράφηση της Μαρίνας Δημοπούλου είναι καλαίσθητη καιδιεγείρει το βλέμμα με την εναλλαγή σκοτεινών και φωτεινών σελίδων. Τα πρόσωπα του Άρη και της Άννας που δεν έχουν χαρακτηριστικά (μάτια, χείλη/στόμα, ρουθούνια), θέλει να πετύχει την ταύτισητου παιδιού με όλα τα παιδιά της Γης. Με αυτό τον τρόπο στρέφει την προσοχή του αναγνώστη στη φιγούρα και το περίγραμμα που δημιουργεί ο ήλιος σε όλα τα πλάσματα. 

Ερωτήσεις για περισσότερη μελέτη με αφορμή το βιβλίο:

  • Τι θα γινόταν όμως αν μια μέρα δεν ξημέρωνε ποτέ; 
  • Τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε ο ήλιος; 
  • Τι συμβαίνει στις χώρες που είναι κοντά στους πόλους; 
  • Πώς συνδέεται ο ήλιος με τη ζωή μας, τη βλάστηση, τα φυτά, τα ζώα, τον ύπνο μας, την υγεία μας; 
  • Πού πάει ο ήλιος όταν φεύγει; 

Ζωγράφισε με τις σκιές

Μια από τις πολλές ιδιότητες του Ήλιου είναι να δημιουργεί σκιές σε όλα τα σώματα. Ποιος δεν έχει κυνηγήσει την σκιά του, ποιος δεν έχει δοκιμάσει να την πατήσει και ποιος δεν έχει προσπαθήσει να φτιάξει σχέδια με τις σκιές των δαχτύλων του.  Ήρθε η ώρα να παίξουμε διαφορετικά με τον ήλιο αυτή την φορά. Βρες ένα σημείο με φως και τοποθέτησε κάποια από τα παιχνίδια σου. Ο Ήλιος θα δημιουργήσει σκιές. Εκεί θα βάλεις ένα χαρτί. Τώρα πάρε τις ξυλομπογιές σου και σχεδίασε τα περιγράμματα των παιχνιδιών σου.

Ο Ήλιος είναι ένας πραγματικός βασιλιάς. Είναι λογικό να τον αγαπάς, να τον θες, να ζητάς το φως του, σαν τον Άρη της ιστορίας. Οι άνθρωποι που τον στερούνται επί μήνες στις βόρειες χώρες εμφανίζουν μελαγχολίες και ιατρικές ασθένειες που συνδέονται με την έλλειψή του. Το λάτρεψα αυτό το βιβλίο όπως λατρεύω και τον ήλιο. Απευθύνεται για παιδιά από 4 ετών.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…