Πέρα απo τα λίπη και τη ζάχαρη, υπάρχoυν και συγκεκριμένα τρόφιμα τα oπoία μπoρoύν να πρήξoυν την κoιλιά και μάλιστα …
Θέλετε να μειώσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας;
Τώρα το καλοκαίρι η ζέστη και οι συνεχείς εξορμήσεις μας στις παραλίες μας κάνουν να θέλουμε να απέχουμε από φουσκώματα και πρησμένη κοιλιά. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να τηρούμε, όσο γίνεται, μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες.
Η αύξηση της πρωτεΐνης και των φυτικών ινών έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία της πέψης και του εντέρου, έτσι ώστε να μένουν μακριά μας τα ενοχλητικά συμπτώματα του φουσκώματος. Δεδομένου όμως πως οι υδατάνθρακες είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου, πώς θα υιοθετήσουμε μία τέτοια διατροφή στην καθημερινότητά μας με ασφάλεια για την υγεία μας;
Από την κετογονική δίαιτα μέχρι την Άτκινς, μπορούμε να δοκιμάσουμε και να εφαρμόσουμε όποιο πρόγραμμα θεωρούμε ότι μας ταιριάζει. Πάντα όμως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ζητώντας τη βοήθεια ειδικών (διατροφολόγων, ιατρών) για εξατομίκευση.
Πιθανά οφέλη της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων
Σίγουρα έχετε ακούσει ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων από τη διατροφή οδηγεί σε απώλεια βάρους, επίπεδη κοιλιά και μία γενικότερη ευεξία. Επιπλέον, δυνητικά μία τέτοια δίαιτα μπορεί να ωφελήσει και την υγεία όσων την ακολουθούν . Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες ή έχουν μεταβολικά προβλήματα μπορεί να ωφεληθούν. Άλλα αποτελέσματα της δίαιτας μπορεί να περιλαμβάνουν καλύτερο ύπνο, διανοητική διαύγεια και αυξημένη αίσθηση πληρότητας μετά το φαγητό.
Αυτού του είδους τα οφέλη μπορούν να αποκομιστούν σχεδόν αμέσως. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τρία γεύματα με χαμηλότερους υδατάνθρακες (λιγότερο από 30% υδατάνθρακες το καθένα) μείωσαν την αντίσταση στην ινσουλίνη κατά περισσότερο από 30% σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν γεύματα με υψηλότερους υδατάνθρακες (60% υδατάνθρακες). Περαιτέρω έρευνα δείχνει ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να βελτιωθεί με μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες σε μόλις ένα μήνα.
Κίνδυνοι για την υγεία από δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων
Από την άλλη πλευρά, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να είναι επικίνδυνες για ορισμένες ομάδες. Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, δεν είναι σωστό να ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες (εκτός από διαβήτη κύησης, που τότε πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για την δική σας περίπτωση). Εάν, πάλι, είστε κάποιος που κάνει έντονες προπονήσεις, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να μην σας τροφοδοτεί σωστά.
Ας δούμε με μία πρόχειρη ματιά ποια είναι αυτά τα τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώνουμε ελεύθερα σε μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και ποια πρέπει να περιορίσουμε.
Τρόφιμα προς κατανάλωση
- Μη αμυλούχα λαχανικά: κολοκυθάκια, λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι και ντομάτες
- Κρέας, όπως κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό και αρνί
- Ψάρια και θαλασσινά, όπως γαρίδες και σολομός
- Αυγά
- Τυρί
- Ελιές
- Ελαιόλαδο
- Βούτυρο
- Γιαούρτι
- Τυρί κότατζ
- Ξηροί καρποί
- Μούρα
- Πεπόνι
- Αβοκάντο
Τροφές για να περιορίσετε
- Επεξεργασμένα προϊόντα, όπως πατατάκια και μπισκότα
- Ρύζι
- Ψωμί
- Ζυμαρικά
- Δημητριακά, όπως βρώμη και κινόα
- Γάλα
- Φρούτα με υψηλότερους υδατάνθρακες, όπως σταφύλια και μπανάνες
- Φασόλια και φακές
- Τα αμυλούχα λαχανικά, όπως γλυκοπατάτες και πατάτες
- Τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Σε κάθε περίπτωση, αν σκέφτεστε να ακολουθήσετε ένα τέτοιο μοτίβο διατροφής, το πιο ασφαλές είναι να ζητήσετε τη γνώμη του γιατρού ή του διατροφολόγου σας.