Θέλεις να γράψεις βιβλίο; Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Θέλεις να γράψεις το δικό σου βιβλίο και να μοιραστείς επιτέλους αυτή την ιστορία που τόσο καλά έχεις χτίσει στο μυαλό σου εδώ και καιρό. Σου φαντάζει δύσκολο εγχείρημα και δεν έχεις ιδέα πώς να το ξεκινήσεις. Για να τα καταφέρεις πρέπει να το πάρεις πρώτα απόφαση. Ας δούμε όμως τι θα σου φανεί χρήσιμο σε αυτό το τόσο όμορφο και ιδιαίτερο ταξίδι.

Το βασικότερο ίσως κομμάτι για να ξεκινήσεις είναι να έχεις την κατάλληλη ψυχολογία. Καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου ότι πρέπει να διώξεις το δέος που αισθάνεσαι, για την διαδικασία, τους άλλους συγγραφείς και τα βιβλία γενικότερα. Αυτό το δέος αν δεν το αποβάλεις θα το δεις να μετατρέπεται σταδιακά σε μια φοβία για τα επόμενα βήματα και θα σε μπλοκάρει. Πρέπει να θυμάσαι να απολαμβάνεις τη διαδρομή.

Η ψυχολογία θα σε σώσει

Βάλε όρια

Αν είναι το πρώτο σου βιβλίο είναι λογικό να θες να το κάνεις καλά. Δεκτό. Αλλά μην είσαι υπερβολικά αυστηρός και μην ψάχνεις μονίμως το λάθος. Άσε το μυαλό σου ελεύθερο να δημιουργήσει. Δες το σαν ένα παιχνίδι λέξεων και άρχισε να το απολαμβάνεις. Είναι ανάγκη να δημιουργήσεις έναν χώρο μέσα σου, που θα σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια για να ξεδιπλώνεις τις σκέψεις σου.

Μην αμφιβάλλεις

Μην ξεκινάς με ηττοπάθεια. Σκέψεις όπως, «μήπως δεν είμαι καλός συγγραφέας», «θα εκτεθώ» και άλλα τέτοια δεν πρέπει να χωράνε στο μυαλό σου. Εσύ κάνεις την δική σου προσπάθεια σε κάτι που αγαπάς. Εστίασε στο όνειρο που έχεις και άσε όλα τα άλλα εκτός. Γράψε με την καρδιά σου και ας κάνεις λάθη.

Να είσαι έτοιμος

Μην σε φοβίζει η κριτική. Καλύτερα να ακούς και να πράττεις, παρά να μένεις στάσιμος από ανασφάλεια. Άκου ό,τι έχει να σου πει κάποιος, αλλά μην ξεχνάς την πανοπλία σου. Κράτα αυτά που θα σε εξελίξουν. Αυτά που είναι απλά για να σε πληγώσουν δεν χωράνε πουθενά.

Πώς να ξεκινήσεις;

Βρες την ιστορία σου: Αν δεν έχεις στο μυαλό σου μια ιστορία μπορεί να πελαγώσεις. Βέβαια αν δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σου, δοκίμασε να γράψεις αυθαίρετα οτιδήποτε σου έρχεται. Μπορεί να έχεις μέσα σου μια ιστορία που προσπαθεί να βγει με τον τρόπο της προς τα έξω.

Ξεκίνα να γράφεις: Προσπάθησε να γράφεις κάθε μέρα. Βάλε έναν στόχο λέξεων. Μην το δεις σαν κάτι εξαναγκαστικό και χάσεις την μαγεία σου. Αν δεν έχεις πολύ χρόνο, ξύπνα νωρίτερα. Γράφε τα πάντα. Διορθώσεις θα γίνονται σταδιακά.

Μην χάσεις την μαγεία σου: Θα έρθουν φορές που θα αμφισβητείς τον εαυτό σου και δεν θα νιώθεις ικανός. Τότε να κοιτάς μέσα σου για να βεβαιώνεσαι πως αξίζεις και δεν θα τα παρατήσεις, μέχρι να φτάσεις στο αποτέλεσμα που εσύ επιθυμείς.

Μείνε αυθεντικός: Μην προσπαθήσεις να ευχαριστήσεις άλλους. Γράψε το βιβλίο που εσύ θα ήθελες να διαβάσεις.

Να μεταφέρεις συναισθήματα: Ένα βιβλίο για να σε μαγνητίσει χρειάζεται εικόνες και συναισθήματα. Δηλαδή να μπορεί να ταξιδέψει τον αναγνώστη και να του μεταφέρει εμπειρίες.

“Η συγγραφή είναι εύκολη. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαγράψεις/επιμεληθείς τις λάθος λέξεις.” – Mark Twain

Ακολούθησε το όνειρό σου όσο πιο πιστά μπορείς!

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.