Το θεατρικό παιχνίδι στη ζωή ενός παιδιού

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Τα σχολεία έχουν ήδη ανοίξει με τους μικρούς μαθητές να προσπαθούν να ισορροπήσουν και πάλι μεταξύ των γνώσεων που λαμβάνουν από τους δασκάλους τους και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων που κατακλύζουν τα φορτωμένα πλέον, απογεύματά τους. Κι εκεί, κάπου ανάμεσα στο διάβασμα, στις ξένες γλώσσες, στο χορό και στα αθλήματα, ο μικρός μαθητής μοιάζει έρμαιο των αναρίθμητων υποχρεώσεων, που όλες λίγο- πολύ, κάτι του στερούν από την αθωότητα της παιδικής του ηλικίας.

Φυσικά, όλες αυτές οι εξωσχολικές δραστηριότητες γεμίζουν το παιδί σημαντικά εφόδια για την μετέπειτα πορεία του στη ζωή, όμως δεν είναι αυτονόητο πώς ένα τόσο νεαρό άτομο χρειάζεται επιπλέον λίγο παιχνίδι και αυθορμητισμό στην καθημερινότητά του; Για το λόγο λοιπόν αυτό, αν θέλετε να εντάξετε το παιδί σας σε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα από μικρή ηλικία, σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε το θεατρικό παιχνίδι. Τι είναι όμως η δραστηριότητα αυτή και τι οφέλη έχει στον ψυχικό και πνευματικό κόσμο του παιδιού;

Θεατρικό παιχνίδι = θέατρο;

Το θεατρικό παιχνίδι είναι μία καθαρά δημιουργική δραστηριότητα που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, ξεκινώντας ήδη από τα 4 έτη. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μέθοδο επικοινωνίας και έκφρασης, που σκοπό έχει να εμπνεύσει τα παιδιά, διεγείροντας τη φαντασία τους και ξεκλειδώνοντας τον συναισθηματικό τους κόσμο. Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, οι μικροί μαθητές ξεκινούν να αντιλαμβάνονται καλύτερα τις ανθρώπινες σχέσεις, τις αντιδράσεις στα διάφορα κοινωνικά ερεθίσματα και τους προβληματισμούς ενός συνόλου ανθρώπων με ευδιάκριτα και καλώς ορισμένα χαρακτηριστικά. Έτσι λοιπόν, έχοντας πάντα ως μπούσουλα τον αυθορμητισμό και το παιχνίδι, ο εμψυχωτής προσπαθεί να οδηγήσει σταδιακά τα παιδιά στην απελευθέρωση του χαρακτήρα τους και του ψυχικού τους κόσμου.

Φυσικά, μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, οι μικροί μαθητές δεν μαθαίνουν θέατρο αλλά ούτε να υποκρίνονται σαν ηθοποιοί. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι μία μύηση του παιδιού στο θεατρικό φαινόμενο, μία πρώτη γνωριμία με τον κόσμο των αντιδράσεων, των εντυπώσεων και των συναισθημάτων. Με αυτό τον τρόπο, χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες τεχνικές, όπως ο αυτοσχεδιασμός, η παντομίμα, η σωματική έκφραση κ.α., ώστε το παιδί να μάθει τελικά να εξωτερικεύει τον εσωτερικό του κόσμο με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Φυσικά, όλη αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα ως ένα αυθόρμητο παιχνίδι και πότε ως μάθημα που το παιδί οφείλει να διδαχτεί ή να εξεταστεί σε αυτό.

Οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού στην προσωπικότητα του μαθητή

Τα οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού για την ψυχοσύνθεση, αλλά και τον χαρακτήρα των παιδιών είναι αρκετά και συνοψίζονται παρακάτω:

  • Ανακάλυψη πολλών πτυχών της ανθρώπινης συμπεριφοράς και γενικότερα του γύρω κόσμου
  • Εξερεύνηση της φαντασίας. Τα παιδιά αποκτούν αίσθηση για το πότε τελειώνει η φαντασία και ξεκινά η πραγματικότητα
  • Αύξηση της κοινωνικότητας και της έκφρασης
  • Η γνώση περνάει αβίαστα μέσα από την αίσθηση, χωρίς να χρειάζεται αποστήθιση πληροφοριών
  • Το παιδί μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό του. Αποκτά αυτοεκτίμηση, αυτογνωσία και ανακαλύπτει τα προσωπικά του όρια.

Είναι λοιπόν αυτονόητο πως το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί μία από τις πιο χρήσιμες δραστηριότητες που μπορεί να μπουν στη ζωή ενός παιδιού. Οι γνώσεις που λαμβάνει από τη διαδικασία αυτή είναι πολλές και απαραίτητες για την μετέπειτα ζωή του, χωρίς να νιώθει ότι πιέζεται ή ότι γεμίζει με παραπάνω υποχρεώσεις. Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να ανακαλύψει τον εαυτό του και να αναπτύξει μία ελεύθερη και ανήσυχη προσωπικότητα.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…