Ο γύρος του κόσμου με ηλιακό καταμαράν

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Όταν το Σεπτέμβριο του 2010 ξεκινούσε το ταξίδι για το γύρο του κόσμου το ηλιακό καταμαράν Turanor PlanetSolar, λίγοι πίστευαν πως δέκα μήνες αργότερα θα συνέχιζε την πλεύση του. Δεν είναι τυχαίο πως Turanor στη γλώσσα των ξωτικών σύμφωνα με τον J.R.R. Tolkien σημαίνει «η δύναμη του ήλιου» αλλά και «νίκη».

Το καταμαράν διαθέτει τη μεγαλύτερη μπαταρία λιθίου στον κόσμο και το κατάστρωμά του είναι καλυμμένο με φωτοβολταϊκά δυναμικότητας 300 kwh. Σημαντικό είναι πως το ταξίδι μπορεί να γίνεται ακόμα και τη διάρκεια της νύχτας ή μέρας χωρίς ιδιαίτερη ηλιοφάνεια, καθώς η ηλιακή ενέργεια αποθηκεύεται στις μπαταρίες του σκάφους. Το μέγεθος που καλύπτει η φωτοβολταϊκή επιφάνεια είναι στα 535 τετραγωνικά μέτρα και είναι σημαντικό πως πρόκειται για πτυσσόμενη επιφάνεια. Επίσης το σκάφος παρέχει όλες τις ανέσεις στο πλήρωμά του. Ευρύχωρες καμπίνες για το πλήρωμα, τουαλέτες και ντουσιέρες και ουσιαστικά, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από ένα κανονικό σκάφος.

Η επιχείρηση αυτή άρχισε από τον Ραφαέλ Ντομζόν, έναν 38χρονο μηχανολόγο και πιλότο από την Ελβετία, που έβαλε στόχο να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου με ένα σκάφος που θα κινείται μόνο με ηλιακή ενέργεια. Σκοπός τους είναι να αποδείξει πως οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας μπορούν να πάνε την ανθρωπότητα πολύ μακριά και έχουν μεγάλη δυναμική.

Αξίζει να αναφέρουμε και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για το ηλιακό καταμαράν:

  • Κόστισε 12,5 εκατομμύρια ευρώ
  • Έχει μήκος 31 μέτρα και πλάτος 15
  • Το πλήρωμα αποτελείται από τέσσερα μέλη και τον καπετάνιο
  • Το ταξίδι ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου 2010 στο Μονακό
  • Αναμένεται να καλύψει 50.000 χλμ και, πριν βρεθεί ξανά στα νερά της Μεσογείου, θα έχει πλεύσει τον Ατλαντικό Ωκεανό, το κανάλι του Παναμά, τον Ειρηνικό, τον Ινδικό και τη Διώρυγα του Σουέζ.
  • Λιμάνια – σταθμοί θα είναι το Μαϊάμι, το Κανκούν, το Brisbane, το Χονγκ Κονγκ, η Σαγκάη, η Σιγκαπούρη, το Μουμπάι και το Αμπού Ντάμπι.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr