Στην εφορία μέσω… e-bay!

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Οσοι έχετε κάνει δεύτερο σπίτι σας το e-bay ή τα άλλα sites αγοραπωλησιών ή αγγελιών, καλό θα είναι να το… ξανασκεφτείτε και να λάβετε τα μέτρα σας. Ηδη το τμήμα εσόδων και δασμών του υπουργείου οικονομίας της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε τη σύσταση μιας ειδικής υπηρεσίας, που θα «χτενίσει» το διαδίκτυο για να «τσιμπήσει» τους φοροφυγάδες. Αγαπημένοι προορισμοί της υπηρεσίας είναι, βέβαια, τα sitesόπου γίνεται ηλεκτρονικό εμπόριο ή γίνεται προσφορά υπηρεσιών.

Στο στόχαστρο της βρετανικής εφορίας μπαίνουν όσοι κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα με ή χωρίς πτυχίο, αλλά και γυμναστές, προπονητές, αισθητικοί, κομμώτριες κτλ., οι οποίοι από τη φύση του επαγγέλματός τους μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες χωρίς να το δηλώνουν. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, πάντως, ότι δεν είναι στόχος της υπηρεσίας να πιάσει όσους είναι φανερό ότι δεν έχουν κάνει επάγγελμα τη συμμετοχή τους σε τέτοιες αγορές με το να πουλάνε ή να αγοράζουν μερικά μόνο αντικείμενα.

Η ανακοίνωση, όμως, έχει έναν ακόμα σκοπό: Την άμεση συλλογή φόρων από όσους επιλέξουν να εμφανιστούν μόνοι τους ενώπιον της εφορίας πριν τους καλέσει η υπηρεσία για να φανερώσουν τη δραστηριότητά τους. Η ανακοίνωση τους προτρέπει να το πράξουν, καθώς θα γλυτώσουν μέρος των φόρων. Αυτή η πρακτική απέφερε στο κράτος το περασμένο έτος πάνω από μισό δισεκατομμύριο λίρες.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…