Πρότυπο, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Πρότυπο βιβλιοθήκης αποτελεί η βραβευμένη από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Αναδείχθηκε κορυφαία στην Ελλάδα, καθώς προσφέρει υπηρεσίες και προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, βοηθώντας παράλληλα άλλες βιβλιοθήκες να αναπαράγουν την επιτυχία της. Συμβάλει γενικότερα στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Η ανάπτυξη παραδοσιακών και διαδικτυακών υπηρεσιών, που βοηθούν τους πολίτες να συμμετέχουν πιο ενεργά στην κοινωνία της γνώσης στάθηκε και αφορμή για τη βράβευσή της.


Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε το 1999 και από τότε εξυπηρετεί τους 50.000 κατοίκους της Βέροιας και ακόμη 130.000 ανθρώπους στις γύρω περιοχές. Η συλλογή της περιλαμβάνει πάνω από 1000.000 τόμους βιβλίων (50.000 από αυτούς είναι καταχωρημένοι σε ηλεκτρονική μορφή) και μπορούν να αναζητηθούν μέσω του διαδικτύου. Εκτός από το έντυπο υλικό η συλλογή περιλαμβάνει και οπτικοακουστικό υλικό ( VHS, DVD, CD-ROM, DVD-ROM, CD μουσικής ). Στέλνει κινητές βιβλιοθήκες εξοπλισμένες με βιβλία και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κάτι το οποίο ξεκινά πάλι το μήνα που διανύουμε. Δίνει επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε παιδιά και εφήβους προσφέροντας πολλές παροχές και διαδραστικές εφαρμογές. Επιχειρεί να εδραιώσει συνεργασίες με άλλες βιβλιοθήκες, προγράμματα και ιδρύματα εντός της Ελλάδας και ανά τον κόσμο. Σημαντικό στοιχείο είναι πως κάθε μήνα εγγράφονται κατά μέσο όρο 140 καινούρια μέλη.

Για θέματα που αφορούν τη βιβλιοθήκη επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, Γιάννη Τροχόπουλο: «Αυτό που κάνει τη βιβλιοθήκη ξεχωριστή εκτός από το βραβείο που πήραμε, είναι η σχέση μας με το κοινό, ο αριθμός και η ποιότητα των υπηρεσιών καθώς και το ξεχωριστό μας προσωπικό».

Όσον αφορά το κοινό που προσέρχεται στη βιβλιοθήκη ο Γιάννης Τροχόπουλος ενημέρωσε το flowmagazine.grπως την επισκέπτονται άνθρωποι όλων των ηλικιών. «Από παιδιά και εφήβους έως επαγγελματίες και νοικοκυρές. Έχει ξεφύγει από το στενό πλαίσιο του παραδοσιακού κοινού βιβλιοθήκης και έχει εξαπλωθεί για το απλό κοινό σε τομείς όπως η ψυχαγωγία και η τεχνολογία». Αναφορικά με προτάσεις για καλές βιβλιοθήκες προς το κράτος, ο κ. Τροχόπουλος επεσήμανε πως απαιτούνται οργάνωση, επιμονή, μεθοδικότητα και δημιουργικότητα.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr