Η αστυνομία προστατεύει τις τίγρεις

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Υπάρχουν αστυνομίες πόλεων, υπηρεσίες ασφαλείας υψηλών προσώπων, μέχρι και δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, αλλά αστυνομία… τίγρεων (!) μόνο στο Μπανγκλαντές μπορούσε να συστηθεί. Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να συστήσει μια ομάδα θηροφυλάκων, με την ονομασία Ομάδα Ελέγχου Εγκλημάτων κατά της Άγριας Φύσης, και η οποία θα ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την προστασία των περίπου 400 σπάνιων πια βασιλικών τίγρεων της Βεγγάλης, που διαβιούν στις ζούγκλες των ανατολικών επαρχιών της χώρας.

Οι τίγρεις έχουν αποδεκατιστεί τα τελευταία χρόνια. Άλλοτε οι ντόπιοι τις κυνηγούσαν μόνο και μόνο για τη δική τους προστασία, αφού συχνά τα σαρκοβόρα θηρία επιτίθονταν σε ανθρώπους και δεν δίσταζαν ακόμα και να κυκλοφορούν στους δρόμους απομονωμένων συνοικισμών. Από τη στιγμή, όμως, που άρχισε να ανθεί το παράνομο εμπόριο ο αριθμός τους μειώθηκε αισθητά. Εκατοντάδες λαθροκυνηγοί καταδιώκουν τις τίγρεις είτε για να τις σκοτώσουν και να πουλήσουν το δέρμα τους ή και ολόκληρες ακόμα για να βαλσαμωθούν, είτε να τις αιχμαλωτίσουν και να τις πουλήσουν είτε σε κάποιον ζωολογικό κήπο, είτε σε ιδιώτη που θέλει… επικίνδυνα κατοικίδια.

Η αναλογία των θηροφυλάκων με τα προστατευόμενα είδη είναι αξιοπρόσεκτη. Σχεδόν 300 άνδρες θα περιπολούν στις ζούγκλες του Μπανγλαντές, αναλογεί σχεδόν ένας για κάθε θηρίο, και έχουν την εξουσιοδότηση όχι μόνο να συλλαμβάνουν τυχόν λαθροκυνηγούς, αλλά ακόμα και να πυροβολούν εναντίον τους αν υπάρξει ανάγκη! Αν μη τι άλλο το Μπανγκλαντές τοποθετεί πολύ ψηλά την προστασία της πανίδας…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…