The Parthenon of books / Athens 8.4.-16.07.2017

Συντάκτης: Καλλιόπη Σαρρή

Παρουσίαση της δράσης Documenta 14 στο Μύρτιλλο καφέ. Η Marta Minujin και η documenta 14,μαζί με τη Διεθνή έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης προσκαλούν το κοινό, τους εκδότες και τους συγγραφείς να προσφέρουν βιβλία για το έργο The Parthenon of books (Ο Παρθενώνας των βιβλίων), αποτελώντας έτσι και οι ίδιοι μέρος του έργου.

Το έργο The Parthenon of books της Marta Minujin είναι ένα σύμβολο της αντίστασης στην απαγόρευση των κειμένων και τη δίωξη των συντακτών τους. Στην κεντρική πλατεία Friedrichsplatz στο Κάσελ όπου το 1931 ρίχτηκαν στην πυρά περίπου 2000 βιβλία στο πλαίσιο της λεγόμενης «Δράσης Κατά του Αντιγερμανικού Πνεύματος» και περίπου 350.000 απαγορευμένα βιβλία χαθήκαν για πάντα κατά τις βομβιστικές επιθέσεις των Συμμάχων.

Στο συγκεκριμένο σημείο θα στηθεί εγκατάσταση με τίτλο The Parthenon of books ως ρέπλικα του ναού της Ακρόπολης των Αθηνών που συμβολίζει το πολιτικό ιδεώδες της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου. Για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα χρειάζονται έως 100.000 βιβλία από όλο τον κόσμο, απαγορευμένα σήμερα ή στο παρελθόν.

Το The Parthenon of books της Minujin, αντλεί την καταγωγή του από την εγκατάσταση του 1983 με τίτλο El Partenon de Libros την οποία είχε παρουσιάσει λίγο μετά την κατάρρευση της πολιτικό-στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή. Η εγκατάσταση αποτελούνταν από τα βιβλία που είχαν απαγορευτεί από την χούντα. Το έργο παρέμεινε σε δημόσια θέα για αρκετές μέρες ώσπου δύο γερανοί έγειραν το κτίριο ελαφρώς προς τη μία μεριά, επιτρέποντας στους θεατές να αφαιρέσουν τα βιβλία και να τα πάρουν μαζί τους.

Εάν θέλετε να γίνετε μέρος όλου αυτού του πρότζεκτ δεν έχετε παρά να μπείτε στην ιστοσελίδα www.documenta14.de όπου θα πάρετε μερικές ιδέες σχετικά με το τι είδους βιβλία μπορείτε να δωρίσετε. Ενδεικτικά κάποια από τα λογοκριμένα βιβλία ήταν: Η Θεωρία της σχετικότητας – Αλμπέρτ Αϊνστάιν, Λυσιστράτη – Αριστοφάνης, Ο Δον Κιχώτης – Θερβάντες, Ο Τελευταίος Πειρασμός – Καζαντζάκης, Η Αβάσταχτη ελαφρότητα – Κούντερα, Το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος – Μαρξ – Ένγελς, Ο Μίκρος Πρίγκιπας – Σαιντ- Εξυπερύ…

Μπορείτε να στείλετε τα βιβλία μέσω ταχυδρομείου ή φέρνοντάς τα οι ίδιοι στα γραφεία της documenta 14 στο Πολυτεχνείο Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Αίθουσα Πρεβελάκη) Για το έργο The Parthenon of books, Πατησίων 42, 10682 Αθήνα. Περισσότερες πληροφορίες email – books@documenta.de

Στο Μύρτιλλο καφέ «των εκλεκτών ψυχών» έχει στηθεί κουτί δωρεάς όπου μπορείτε να αφήσετε βιβλία. Παράλληλα είναι μία καλή ευκαιρία για να απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον, να χαζέψετε το χριστουγεννιάτικο bazaar που έχει στηθεί, αγοράζοντας δώρα για τους αγαπημένους σας.

Το Μύρτιλλο είναι ένας πανέμορφος χώρος όπου εργάζονται αποκλειστικά άτομα ευπαθών ομάδων με σκοπό να αποκτήσουν ικανότητες αυτόνομης διαβίωσης, αυτοεκτίμηση, κοινωνικότητα, νέες φιλίες και ανεξαρτησία από την υπερπροστασία της οικογένειας ή από τα πλέγματα του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στο χώρο του Μύρτιλλου διοργανώνονται ανά διαστήματα διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, εργαστήρια και σεμινάρια όπως Δραματοθεραπεία, Yoga κ.α.

Προσωπική παράδοση

Μύρτιλλο: Κέντρο για το Παιδί και τον Πολιτισμό

Τριφυλίας & Λάκωνος 9 11524

Φωτογραφικό υλικό από το καφέ Μύρτιλλο:

Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο της συντάκτριας Καλλιόπης Σαρρή.

Συντάκτης: Καλλιόπη Σαρρή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.