Τα υπαίθρια Πολιτιστικά Μουσεία της Ευρώπης

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

UPDATED ARTICLE

Τα υπαίθρια πολιτιστικά μουσεία της Ευρώπης είναι πραγματικά κάτι το μοναδικό που αξίζει να τα επισκεφτεί κανείς, καθώς φέρνουν τον καθένα μας σε επαφή με την ιστορία.

Τα υπαίθρια μουσεία

Την ευκαιρία να βιώσετε την καθημερινότητα των ανθρώπων και την ατμόσφαιρα προηγούμενων αιώνων σας δίνουν τα υπαίθρια πολιτιστικά μουσεία ανά την Ευρώπη. Τα υπαίθρια πολιτιστικά μουσεία της Ευρώπης είναι ένα πρωτότυπο και διαφορετικό είδος μουσείων. Οι συλλογές δεν εκτίθενται σε κάποιο μουσειακό χώρο ή κάτι αντίστοιχο. Αντίθετα τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους (open air museums).

Συνήθως πρόκειται για συλλογή και εκ νέου ανέγερση παλαιών κτηρίων σε μεγάλο υπαίθριο χώρο, που πολλές φορές είναι κι αυτός κατάλληλα διαμορφωμένος. Για το λόγο αυτό πολλοί χαρακτηρίζουν αυτού του είδους τα μουσεία ως μουσεία-κτήρια. Γίνεται η προσπάθεια λοιπόν να αντιγράψουν όσο το δυνατόν πιο πιστά τα κτίσματα του παρελθόντος και τον αντίστοιχο περιβάλλοντα χώρο. Το πρώτο τέτοιου είδους μουσείο εντοπίζεται στο Όσλο τον 19ο αιώνα όπου έγινε προσπάθεια για προβολή της εξέλιξης της παραδοσιακής Νορβηγικής τεχνικής κτηρίων μέσω παρουσίασης και προβολής κτισμάτων.

Αναπαράσταση της καθημερινότητας

Συχνό είναι το φαινόμενο κάποια από αυτά να περιγράφουν τον τρόπο ζωής τους παρελθόντος. Δημιουργείται λοιπόν η υποκατηγορία living museums (ή living farm museums, living history museums) στα οποία ηθοποιοί, αναπαριστούν τις συνήθειες και γενικότερα τη ζωή ανθρώπων παλιότερης εποχής. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο πιστή αναπαράσταση σχετικά με τη ζωή των ανθρώπων, τις καθημερινές τους εργασίες και την εξάσκηση των επαγγελμάτων της εποχής που αντιπροσωπεύει το κάθε έκθεμα.

Εάν επισκεφθείτε ποτέ τέτοιου είδους μουσεία στο εξωτερικό μπορεί να δείτε με ποιόν τρόπο έφτιαχναν τρόφιμα και ρούχα τον περασμένο αιώνα ή να γνωρίσετε παραδοσιακά επαγγέλματα που πλέον δεν υπάρχουν όπως σιδεράς, μυλωνάς και άλλα.

Τα υπαίθρια μουσεία που πρέπει να γνωρίζουμε

Ας δούμε κάποια από τα πιο σημαντικά open air μουσεία στην Ευρώπη:

St Fagans (Ουαλία – Κάρντιφ)

Πρόκειται ίσως για το πιο γνωστό αξιοθέατο της Ουαλίας. Το μουσείο αυτό βρίσκεται στους προαύλιους χώρους και το κάστρο του St. Fagans και είναι ανοιχτό από το 1948. Στην περιοχή αυτή τα τελευταία 50 χρόνια έχουν ανεγερθεί πάνω από 40 κτίσματα (σπίτια, σχολείο, παρεκκλήσι κ.α.) από διάφορες ιστορικές περιόδους. Προβάλλονται επίσης ρούχα και αντικείμενα παλιότερης εποχής ενώ γίνεται αναπαράσταση παραδοσιακών κατασκευών που μετέπειτα μπορούν να αγοραστούν από το κοινό. Στο μουσείο αυτό μπορεί να ακούσει κανείς και την παραδοσιακή Ουαλική διάλεκτο, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως διοργανώνονται φεστιβάλ και επιδείξεις.

Museum Hessenpark (Γερμανία – Φρανκφούρτη)

Το μουσείο αυτό έχει ξεκινήσει από το 1974 στο Hessen της Γερμανίας και επιχειρεί να δείξει στο κοινό τον τρόπο ζωής περασμένων αιώνων. Μπορείτε να επισκεφθείτε σπίτια εργατών, παραδοσιακές ταβέρνες ακόμα και το παλιό σχολείο του χωριού. Το μουσείο αυτό εξελίσσεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου. Πλέον υπάρχει παραδοσιακός μύλος ενώ το 2003 προστέθηκαν παραδοσιακά σπίτια εκ των οποίων άλλα χρησιμοποιήθηκαν για μαγαζιά, ενώ άλλα ως ξενοδοχείο.

Δίνεται η δυνατότητα στο μουσείο αυτό να παρακολουθήσετε καθημερινές εργασίες ή και παραδοσιακά επαγγέλματα μέσω των αναπαραστάσεων τους. Τα κτίσματα είναι τα αυθεντικά και έχουν μεταφερθεί σε αυτό το πάρκο, όπως ακριβώς βρέθηκαν διάσπαρτα σε περιοχές του κρατιδίου της Έσσης.

Skansen Open Air Museum (ΣουηδίαΣτοκχόλμη)

Ιδρύθηκε το 1891 και παραμένει ακόμα και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στη Στοκχόλμη. Σας δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθείτε 150 σπίτια και αγροικίες που μεταφέρθηκαν από όλη τη Σουηδία. Γνωρίστε τα ζώα των Βορείων Χωρών στον ζωολογικό κήπο που βρίσκεται μέσα στο μουσείο.

Μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακά σουηδικά πανηγύρια και θεματικές μέρες, ενώ πρέπει να επισημανθεί πως από το 1903 και κάθε χρόνο διοργανώνεται η περίφημη χριστουγεννιάτικη αγορά του Skansen.

The “Ecomusée d’Alsace”- Alsace Ecomuseum (ΓαλλίαΣτρασβούργο)

Το συγκεκριμένο μουσείο είναι μια ανασύσταση παραδοσιακού αλσατικού χωριού στο οποίο ανακατασκευάστηκαν και «συναρμολογήθηκαν» 73 σπίτια. Δημιουργήθηκε το 1984 και βρίσκεται στην περιοχή της Αλσατίας και περίπου μια ώρα απόσταση από την πόλη του Στρασβούργου.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα open air μουσεία στην Ευρώπη και οι αναπαραστάσεις σε σπίτια, εργαστήρια και αχυρώνες παρουσιάζουν ζωντανά στους επισκέπτες την αγροτική ζωή στα τέλη του 19ου και αρχές 20ου αιώνα.

Swiss Open-Air Museum (ΕλβετίαΛουκέρνη)

Στο Ballenberg της Ελβετίας παρουσιάζονται στους επισκέπτες 100 αυθεντικά σπίτια προηγούμενων αιώνων από κάθε γωνιά της χώρας. Τα σπίτια αυτά έχουν ανακατασκευαστεί προσεκτικά και είναι όσο το δυνατόν πιο πιστά αντίγραφα των αυθεντικών.

Στο μουσείο αυτό έχουμε αναπαράσταση παραδοσιακών τεχνών και φιλοξενούνται πάνω από 250 ζώα αγροκτήματος. Το γεγονός πως βρίσκεται σε σχετικά μικρή έκταση δεν αποτρέπει τις διοργανώσεις ξεχωριστών εκδηλώσεων.

Århus – Open-Air Museum (ΔανίαΆαρχους)

Βρίσκεται στη Δανία και πιο συγκεκριμένα στο νότιο μέρος του βοτανικού κήπου του Århus. Αποκαλείται από τους ντόπιους ως η «παλιά πόλη» (“Den Gamle By”) και περιέχει 75 σπίτια από όλα τα μέρη της χώρας. Πρόκειται για πιστές αναπαραστάσεις κατοικιών από τον 16ο ως τον 20ο αιώνα. Εκτός, όμως, από κατοικίες υπάρχουν εργαστήρια, ανεμόμυλοι και άλλα. Μέσα σε κτήρια από διάφορες περιοχές μπορείτε να συναντήσετε μικρότερους χώρους εκθεμάτων. Για παράδειγμα σε κτήριο που προέρχεται από το Nðstved υπάρχει μικρότερο μουσείο παιχνιδιών, κλωστοϋφαντουργίας και μεγάλη μουσική συλλογή, ενώ σε κατοικία από το Viborg στεγάζεται μουσείο ποδηλάτου. Κύριο έκθεμα του μουσείου είναι το σπίτι ενός δημάρχου από το 1597 που περιέχει συλλογή με έπιπλα.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr