Οι δημοφιλέστερες πινακοθήκες της Ευρώπης

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Οι δέκα πιο φημισμένες και σημαντικές πινακοθήκες της Ευρώπης, με έργα από διάφορες εποχές της τέχνης, φιλοξενούν μερικά από τα διασημότερα και σπουδαιότερα ονόματα καλλιτεχνών.

Tate modern (Λονδίνο)

Η Tate Modern είναι το “αστέρι” του Λονδίνου. Πρόκειται για μουσείο σύγχρονης τέχνης, όπου παρουσιάζονται και πολλά έργα γνωστών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα. Η πρώτη έκθεση είχε γίνει το 1897. Η συλλογή της περιλαμβάνει έργα των Hogarth, William Blake, John Constable, John William Waterhouse, John Everett Millais, Dante Gabriel Rossetti, JMW Turner, Francis Bacon και Henry Moore.

http://www.tate.org.uk/modern/

Uffizi Gallery (Φλωρεντία)

Περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή από την περίοδο της Ιταλικής Αναγέννησης, με έργα κορυφαίων δημιουργών όπως: Cimabue, Duccio, Giotto, Simone Martini, Paolo Uccello, Piero della Francesca, Fra Filippo Lippi, Andrea del Verrocchio, Hugo van der Goes, Leonardo da Vinci, Piero di Cosimo, Albrecht Dürer, Michelangelo, Raphael, Titian, Parmigianino, Caravaggio, Rembrandt Van Rijn. Τα σημαντικότερα έργα του μουσείου είναι το “The Birth of Venus” του Sandro Botticelli και το “Tondo Doni” του Michelangelo.

http://www.uffizi.com/

Museedu Louvre (Παρίσι)

Ένα από τα παλιότερα, δημοφιλέστερα και γνωστότερα μουσεία του κόσμου. Περιλαμβάνει πάνω από 2 εκατομμύρια έργα τέχνης, από διάφορες εποχές. Το μουσείο του Λούβρου περιέχει μερικά από τα πιο σημαντικά εκθέματα όπως τη Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι, τη Νίκη της Σαμοθράκης και την Αφροδίτη της Μήλου.

www.louvre.fr

Hermitage Museum (Αγία Πετρούπολη)

Ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Η μόνιμη συλλογή της, περιλαμβάνει περισσότερα από 3 εκατομμύρια αντικείμενα και αποτελείται από έξι κτίρια, συμπεριλαμβανομένων και των Χειμερινών Ανακτόρων. Εκεί εκθέτονται, η συλλογή κοσμημάτων Faberge, χρυσά αντικείμενα από την Ανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Ασία, καθώς και αριστουργήματα της Αναγέννησης, Μπαρόκ, της Βενετσιάνικης τέχνης, Νεοκλασικισμού, Ιμπρεσιονισμού και Εξπρεσιονισμού.

http://www.hermitagemuseum.org/

Museo del Prado (Μαδρίτη)

Περιέχει μια από τις καλύτερες συλλογές ευρωπαϊκής ζωγραφικής (1200-1830) μαζί με περισσότερα από 7.000 σχέδια και χαρακτικά, 2.000 διακοσμητικά έργα τέχνης και πάνω από 600 έργα γλυπτικής. Περιλαμβάνει έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, Bartolome Esteban Murillo, Jusepe de Ribera, Francisco de Zurbaran. Τα κυριότερα εκθέματα είναι το “Las Meninas” του Diego Velazquez και το “Nude Maja” από τον Francisco de Goya.

http://www.museodelprado.es/

Μουσείο Van Gogh (Άμστερνταμ)

Το μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο των έργων του Ολλανδού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ και των συγχρόνων του. Τα σημαντικότερα εκθέματα είναι το “The Potato Eaters” και το “Bedroom in Arles”.

http://www.vangoghmuseum.nl

Musee d'Orsay (Παρίσι)

Άνοιξε το 1986 και επικεντρώνεται σε έργα της γαλλικής τέχνης που χρονολογούνται από 1848 έως 1914. Είναι πιο γνωστό για αριστουργήματα του γαλλικού ιμπρεσιονισμού. Η συλλογή περιλαμβάνει τα “Starry Night Over the Rhone” του Vincent Van Gogh, το “Bal au moulin de la Galette”του Pierre-Auguste Renoir και το “Dejeuner sur L'Herbe” του Edouard Manet.

www.museeorsay.fr

Alte Pinakothek (Μόναχο)

Πρόκειται για ένα μουσείο τέχνης που βρίσκεται στο Kunstareal, του Μονάχου της Γερμανίας. Είναι μία από τις παλαιότερες γκαλερί στον κόσμο και φιλοξενεί μια από τις πιο διάσημες συλλογές. Άνοιξε τις πύλες της το 1836. Διαθέτει μια εκτεταμένη συλλογή από αρκετές χιλιάδες ευρωπαϊκά έργα ζωγραφικής από τον 13ο έως 18ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, έργα της πρώιμης ιταλικής περιόδου, της Παλιάς Γερμανικής, όπως επίσης και ολλανδικούς και φλαμανδικούς πίνακες. Μερικά από τα πιο σημαντικά έργα είναι το “Madonna of the Carnation” του Leonardo da Vinci, το “Young Spanish Gentleman” του Velazquez και το “The Four Apostles” του Albrecht Dürer.

www.pinakothek.de

Kunsthistorisches Museum (Βιέννη)

Ιδρύθηκε το 1891 με κληροδοτήματα Αψβούργων αυτοκρατόρων. Τα κυριότερα σημεία της μόνιμης συλλογής είναι το πορτρέτο του καρδινάλιου Niccolo Albergati από τον Janvan Eyck, το “Adoration of theTrinity” του Albrecht Dürer, το “Madonna of the Meadow” του Raphael, το “Summer” του Giuseppe Arcimboldo, το “Madonna of the Rosary” του Caravaggio και το “The Hunters in the Snow” του Pieter Brueghel the Elder.

http://www.khm.at/en/khm-home/

Gemäldegalerie Βερολίνο

Το μουσείο, που άνοιξε το 1830, στεγάζει μία από τις διασημότερες συλλογές στον κόσμο της ευρωπαϊκής τέχνης (13ος-18ος αιώνας). Τα κυριότερα σημεία της μόνιμης συλλογής, που αρχικά βασιζόταν στην προσωπική συλλογή τέχνης του Φρειδερίκου, περιλαμβάνει αριστουργήματα από τον Lucas Cranach, Albrecht Dürer, Ραφαήλ, Τιτσιάνο, Καραβάτζιο, Ρούμπενς, Ρέμπραντ και Johannes Vermeer.

www.smb.museum

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.