Το πιο ακριβές μικροσκόπιο

Συντάκτης: Flowmagazine

Κατασκευάστηκε πρόσφατα το πιο ακριβές μικροσκόπιο από ομάδα του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Αυτό καταρρίπτει κάθε όριο για το μικρότερο αντικείμενο που μπορεί κανείς να δει και ξεπερνά όλα τα οπτικά μικροσκόπια που έχουν ήδη κατασκευαστεί.

Τα προηγούμενα μικροσκόπια έδιναν τη δυνατότητα να γίνουν ορατά αντικείμενα μικρά μέχρι ένα μικρόμετρο (δηλαδή 0,001 του χιλιοστού). Με το νέο μικροσκόπιο μπορεί κανείς να δει λεπτομέρειες 20 φορές μικρότερες από τα αντικείμενα εκείνα, που παρατηρούνται με τα συμβατικά οπτικά μικροσκόπια. Συγκεκριμένα, μπορούν να μεγεθύνουν αντικείμενα μεγέθους 50 νανόμετρων κάτω από κανονικό φωτισμό.

Σε αντίθεση με τα υπάρχοντα μικροσκόπια που απλά μπορούν να κάνουν ορατή την επιφάνεια ενός κυττάρου, το συγκεκριμένο μικροσκόπιο επιτρέπει τόσο την εξέταση της δομής των κυττάρων όσο και την παρατήρηση της μορφή ενός ιού. Η λειτουργεία του βασίζεται σε μια επιστημονική μέθοδο που εκμεταλλεύεται πλήρως τις ιδιότητες του φωτός. Με τη μέθοδο αυτή δεν θα υπάρχει πλέον όριο στο μέγεθος του αντικειμένου που μπορεί να γίνει ορατό. Καινοτομία αποτελεί το γεγονός, πως πλέον το ανθρώπινο μάτι θα μπορεί να δει οργανισμούς και ανθρώπινα κύτταρα χωρίς να γίνεται χρήση τεχνητών μέσων, όπως οι χρωστικές ουσίες.

Η συσκευή αυτή πρόκειται να φέρει επανάσταση στην κυτταρική βιολογία και τη βιοϊατρική καθώς θα δίνεται η δυνατότητα να εξεταστεί το εσωτερικό των ανθρώπινων κυττάρων και ζωντανών ιών. Απώτερος σκοπός είναι να ανακαλυφθεί σταδιακά, τι είναι αυτό που προκαλεί τους ιούς.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…